Φεύγει η κακοκαιρία – επιστρέφει το καλοκαίρι

08:10 18/7/2017 - Πηγή: Fimotro

Συνεχίζεται και σήμερα σε πιο μικρή ένταση η κακοκαιρία που «χτύπησε» χθες και προχθές αρκετές περιοχές της χώρας. Μέχρι το μεσημέρι θα συνεχιστούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με μικρότερη ένταση, σε Εύβοια, Ανατολική Στερεά, Βορειοανατολικό Αιγαίο και Κρήτη. Βροχές μικρής έντασης θα πέσουν και στην Αθήνα, σύμφωνα με όσα είπε στο Real.gr o

μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος. Από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Από αύριο, Τετάρτη, το καλοκαίρι επιστρέφει για τα καλά και η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 31 βαθμούς Κελσίου. Πέμπτη και Παρασκευή ο υδράργυρος θα ανέβει και άλλο φτάνοντας τους 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Σαββατοκύριακο θα φτάσει τους 35 βαθμούς Κελσίου. Νεκρός 45χρονος από κεραυνό στην Αμφιλοχία

Η κακοκαιρία άφησε πίσω της ένα θύμα, καθώς ένας 45χρονος άνδρας εντοπίστηκε νεκρός το πρωί της Δευτέρας στην Αμφιλοχία. Ο 45χρονος αγνοούνταν από το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή Μέγα Κάμπου, του δήμου Αμφιλοχίας. Ο άτυχος άνδρας, όπως όλα δείχνουν, χτυπήθηκε από κεραυνό, την ώρα σφοδρής καταιγίδας που έπληξε την περιοχή.

Η «Μέδουσα» έπνιξε την Τορώνη Χαλκιδικής – Αυτοκίνητα στη θάλασσα

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Χαλκιδικής η έντονη κακοκαιρία, που έπληξε όλη τη χώρα, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια από την έντονη κακοκαιρία.

Το οδικό δίκτυο του νομού γέμισε με παγίδες, καθώς σε πολλά σημεία συσσωρεύτηκαν μεγάλες ποσότητες νερού που προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ νερά από παρακείμενα χωράφια και φερτά υλικά μεταφέρθηκαν στο οδόστρωμα.

Ακόμα, πλημμύρισαν σπίτια, χωράφια, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταστήματα σε Τορώνη, Πόρτο Κουφό, Μαρμαρά, Συκιά, αλλά και σε άλλες περιοχές σε μικρότερη κλίμακα.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:


Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας, ο δήμος έχει ήδη καταθέσει αίτημα για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς τα προβλήματα εντοπίζονται σε πολλά μέτωπα, ενώ από τις πλημμύρες έχουν υποστεί ζημιές και ξενοδοχειακές μονάδες.

«Πολύ ισχυρά είναι τα καιρικά φαινόμενα στη Σιθωνία, όπου έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα σε όλο το παραλιακό μέτωπο, από τον Νέο Μαρμαρά, την περιοχή Αζάπικο, την Τορώνη και την Τριστινίκα, μέχρι το Πόρτο Κουφό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

«Ο όγκος του νερού είναι υπερβολικά μεγάλος και η πυροσβεστική κάνει διαρκώς αντλήσεις νερού. Σπεύδουμε με πολλά μηχανήματα στα σημεία όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Έχουμε ενημερώσει για την κατάσταση τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντίστοιχο αίτημα έχει υποβάλλει και ο Δήμος Νέας
Προποντίδας, ωστόσο ελέγχουμε τα συμβάντα και σε αυτή την περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Πουλτίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε πάνω από 50 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε Τορώνη και Αρναία.

Ακόμη, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 10 άτομα από τα αυτοκίνητα τους.

Η «Μέδουσα» σε αριθμούς: Έριξε 230 τόνους νερό ανά στρέμμα στη Ζαγορά Πηλίου!

Στα ιστορικά χρονικά της μετεωρολογίας θα καταγραφεί η κακοκαιρία που χτύπησε τη χώρα το τελευταίο διήμερο με ακραία καιρικά φαινόμενα όπως σφοδρές καταιγίδες, δυνατό χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.

Τόσο η ένταση των φαινομένων όσο και η χρονική στιγμή που εκδηλώθηκαν, στην καρδιά του καλοκαιριού, καθιστούν τη «Μέδουσα» όπως ονομάστηκε, ως ιστορική κακοκαιρία.

Όπως αναφέρει στο Real.gr o μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, κάποια στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος της πρωτοφανούς αυτής κακοκαιρίας για Ιούλιο μήνα που επηρέασε παρά πολλές περιοχές της χώρας είναι τα παρακάτω:

Χθες στην Καλαμάτα καταγράφηκαν 83 χιλιοστά βροχής, όταν στον σταθμό της ΕΜΥ τον Ιούλιο κατά μέσο όρο πέφτουν μόνο 5 χιλιοστά, ενώ στα 30 χρόνια από το 1971 έως το 2000 το μεγαλύτερο ποσό βροχής που έχει καταγραφεί για όλο τον Ιούλιο είναι μόνο 23 χιλιοστά. Δηλαδή χθες έβρεξε τέσσερις φορές περισσότερο από το ρεκόρ των 30 ετών!!

Αντίστοιχα στη Λήμνο στον σταθμό της ΕΜΥ τον Ιούλιο κατά μέσο όρο πέφτουν 9 χιλιοστά, ενώ στα 30 χρόνια, από το 1971 έως το 2000, το μεγαλύτερο ποσό βροχής που έχει καταγραφεί για όλο τον Ιούλιο, είναι 34 χιλιοστά.

Χθες στο σταθμό του Αστεροσκοπείου στη Λήμνο καταγράφηκαν 62 χιλιοστά. Δηλαδή έπεσε 7 φορές το νερό που ρίχνει κατά μέσο όρο όλον τον Ιούλιο και διπλάσιο από το ρεκόρ 1971-2000 για όλον τον Ιούλιο.

Αντίστοιχα στη Λάρισα στον σταθμό της ΕΜΥ τον Ιούλιο, κατά μέσο όρο πέφτουν 19 χιλιοστά, ενώ στα 30 χρόνια από το 1971 έως το 2000 το μεγαλύτερο ποσό βροχής που έχει καταγραφεί για όλο τον Ιούλιο είναι 130 χιλιοστά.

Τις τελευταίες δύο ημέρες έχει ρίξει στη Λάρισα 106 χιλιοστά δηλαδή 5 φορές το νερό που ρίχνει κατά μέσο όρο όλον τον Ιούλιο και σχεδόν όσο είναι το ρεκόρ 1971-2000 για όλον τον Ιούλιο.

Επίσης όπως κατέγραψε το meteo.gr σε ύψος ρεκόρ έφτασε η βροχόπτωση στο Πήλιο. Σύμφωνα με τις μετρήσεις έπεσαν 230 τόνοι νερού ανά στρέμμα στην Ζαγορά Πηλίου μέσα δύο ημέρες.

Αναλυτικά τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής που μετρήθηκαν χθες ως τις 19:00, σε λίτρα ανα τετραγωνικό μέτρο:

Zαγορά Πηλίου 140: (συνολικο διημέρου 230)

Μαρμαράς Χαλκιδικής 100

Καλαμάτα 83

Σιμωνόπετρα 79

Αλόννησος 79

Aσπροβάλτα 75

Βόλος 75

Κασσάνδρεια Χαλκιδικής 68

Αγιά Λάρισας 68

Λήμνος 62

Χιλιάδες κεραυνοί μέσα λίγες ώρες

Εκτός από μεγάλα ύψη βροχής που έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες, ιδιαίτερα έντονη ήταν και η ηλεκτρική δραστηριότητα με χιλιάδες κεραυνούς και αστραπές που χτύπησαν πολλές περιοχές της χώρας.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες από την ιστοσελίδα blitzortung.com που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τους κεραυνούς και τις αστραπές.

Δείτε το βίντεο

Keywords
Τυχαία Θέματα