Φωναζε το πασοκ αλλα δεν ακουγε κανεις

13:49 25/9/2013 - Πηγή: Fimotro

Από το : politikoi.com
Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή εκτίμησε πως το ζήτημα του εκφασισμού της κοινωνίας είναι το πιο σημαντικό μετά την οικονομική κρίση. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην κεντρική προεκλογική ομιλία...
του στις εκλογές του Μαϊου 2012 έθεσε το θεμα της Χρυσής Αυγής
ως κεντρικό λέγοντας «Από εδώ, σήμερα, δυο μέρες πριν τις εκλογές φωνάζουμε όλοι μαζί: Όχι στον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας, Όχι στην είσοδο στην Βουλή των οπαδών του νεοναζισμού και των νοσταλγών της δικτατορίας.» 4/5/2013.

Το Δεκέμβριο του 2012 το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε και επίσημα την Πρωτοβουλία κατά του Νεοναζισμού και τις ρατσιστικής και κοινωνικής βίας. Η Πρωτοβουλία βασίζεται σε δύο πυλώνες: Ο πρώτος αφορά την αντιμετώπιση της ρατσιστικής, ξενοφοβικής, νεοναζιστικής κοινωνικής βίας με κινηματικές μορφές έκφρασης, και ο δεύτερος την προσπάθεια ανάδειξη της Χρυσής Αυγής ως αντισυνταγματικού μορφώματος με θεσμικές πρωτοβουλίες.

Η βασική θεσμική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ ήταν η κατάθεση πρότασης νόμου για την «Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» που βασίζεται στη λογική, όπως έχει πει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι η Δημοκρατίας μας είναι «μία αυτοπροστατευόμενη και μάχιμη Δημοκρατία. Η καταδίκη της βίας πρέπει να έχει μορφές οι οποίες είναι αποτελεσματικές και έμπρακτες».

Η Πρωτοβουλία κατά του Νεοναζισμού από τον Δεκέμβριο του 2012 πραγματοποίησε μια σειρά από κινηματικές δράσεις και εκδηλώσεις με εκπροσώπους όλων των κομμάτων του Συνταγματικού Τόξου. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Αρχιεπίσκοπο, με την ΚΕΔΕ, με υπουργούς της Κυβέρνησης, με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και με διεθνείς οργανισμούς ενώ σε κάθε επαφή του στο εξωτερικό έθετε το ζήτημα της δράσης της Χρυσής Αυγής στην χώρα μας. Ο δε Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ζήτησε δύο φορές τη σύγκλιση της Διάσκεψης των Προέδρων για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της Χρυσής Αυγής που δρά ως εγκληματική οργάνωση, η δεύτερη φορά ήταν δύο μέρες πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Την εποχή που άλλα πολιτικά κόμματα αδιαφορούσαν και άλλα “έκλειναν το μάτι” στην Χρυσή Αυγή εμείς:
Ø καταθέσαμε Πρόταση Νόμου στην Βουλή (με την ΔΗΜΑΡ) με ιδιαίτερα αυστηρές διατάξεις για τους κήρυκες και αυτουργούς της βίας,
Ø αντιπαρατεθήκαμε εντός της βουλής με τους τραμπουκισμούς των βουλευτών της
Ø καταδικάσαμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τις ενέργειές της
Ø Ζητήσαμε με συγκεκριμένες προτάσεις την συνεργασία των δυνάμεων του Συνταγματικού Τόξου για την απομόνωσή της

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Στις 20 Μαρτίου 2013 το ΠΑΣΟΚ την πρόταση νόμου με τίτλο «Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση του νεοναζισμού και της ρατσιστικής βίας. Την πρόταση νόμου την είχε παρουσιάσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη Τύπου στις 7 Φεβρουαρίου 2013.

Την 21η Απριλίου με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος, το ΙΣΤΑΜΕ σε συνεργασία με το Δήμο Αλίμου πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «η θεσμική απάντηση στον νεοναζισμό» κατά την οποία παρουσιάστηκε η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ από τον ΓΓ Εσωτερικών Ι.Φ. Ιωαννίδη και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων του Συνταγματικού Τόξου: Γ. Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ), Μ. Βαρβιτσιώτης (ΝΔ), Ν. Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ), Μ. Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ) οι οποίοι τάχθηκαν θετικά υπέρ της πρότασης νόμου.

Η πρότερη ιστορία της προτάσεως νόμου

Η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ επανέφερε τις ρυθμίσεις του αντίστοιχου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, που είχε επεξεργαστεί αρχικά Νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αθ. Κατσιρώδη. Με το Σ/Ν επιδιώκονταν κατ' αρχήν η εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας με τη νομοθεσία της ΕΕ, η οποία έχει ως αντικείμενο την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου, σύμφωνα με την Απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της ΕΕ της 28ης Νοεμβρίου 2008. Η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Απόφασης - Πλαίσιο έπρεπε να έχει λάβει χώρα έως το Νοέμβριο του 2010.

Το Σ/Ν είχε κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση συγκεκριμένα επί υπουργίας Χ. Καστανίδη, το φθινόπωρο του 2011, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση των συντηρητικών δυνάμεων

Στη συνέχεια αναλαμβάνει Υπουργός Δικαιοσύνης ο Μ. Παπαϊωάννου και καταθέτει το νομοσχέδιο στη Βουλή το Νοέμβριο του 2011. Το νομοσχέδιο εγκρίνεται από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, το Δεκέμβριο του 2011, αν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν επιφυλάξεις ενώ το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ εκφράζουν πλήρη άρνηση.

Δεδομένου ότι είχε σχηματιστεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, το νομοσχέδιο τελικά δεν εισάγεται στην Ολομέλεια προς ψήφιση καθώς η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν επιφυλάξεις ενώ το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ εκφράζουν πλήρη άρνηση.

Η ύστερη περιπέτεια της προτάσεων νόμου

Τα γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος στις αρχές Μαΐου όπου βουλευτής της Χρυσής Αυγής επιτέθηκε στον δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη, ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ. Η ΝΔ διέρρεε πως φέρνει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και λίγες μέρες μετά ο Ρουπακιώτης δήλωσε πως έχει έτοιμο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Το ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε με τον κ. Ρουπακιώτη και έλαβε διαβεβαιώσεις πως κορμός του νομοσχεδίου θα ήταν η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ.

Η επικοινωνιακή σπουδή που επέδειξε ο τότε υπουργός δικαιοσύνης έδωσε τον απαραίτητο χώρο σε στελέχη της ΝΔ να δηλώνουν πως δεν θα υπάρξει αντιρατσιστικός νόμος. Ο κ. Σαμαράς τότε ήταν στην Κίνα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος την Πέμπτη 9 Μαϊου είχε ξεκαθαρίσει πως «Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου κατά της ρατσιστικής βίας. Θεωρούμε ανεπίτρεπτη την καθυστέρηση στην ψήφιση σχετικού νομοθετικού πλαισίου, θεωρούμε ότι η πρότασή μας είναι ολοκληρωμένη. Στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες η Κυβέρνηση θα περιλαμβάνεται η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ και θα είναι ο κορμός της νομοθετικής ρύθμισης. Για μας αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή.»

Την Παρασκευή 10 Μαϊου που ήταν να κατατεθεί το ν/σ, δίχως καμία προειδοποίηση η ΝΔ διέρρευσε πως το νομοσχέδιο παγώνει. Επίσημη αιτιολόγηση ήταν ότι δεν το είχαν δει ακόμα οι αρχηγοί των κομμάτων της κυβέρνησης.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν και άλλο και φτάσαμε στο σημείο να ακούγεται από τη ΝΔ ότι επαρκεί ένας νόμος του 1979, μη λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις κοινοτικές μας υποχρεώσεις (το ν/ς περιλαμβάνει την ενσωμάτωση σχετικής οδηγίας πλαίσιο του 2008) αλλά και τις διαφορετικές συνθήκες από το 1979. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε δηλώνοντας πως «Λένε, αρκεί η νομοθεσία του 1979. Είχαμε το 1979 τέτοιου είδους τραμπουκισμούς; Είχαμε νυχτερινές εφόδους σε νοσοκομεία για να δουν αν οι αποκλειστικές νοσοκόμες είναι Ελληνίδες ή ξένες; Είχαμε υποκατάσταση της Αστυνομίας; Είχαμε αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες που είναι ένα βάρβαρο μέτρο ρατσιστικής διαφοροποίησης; Και εν πάση περιπτώσει, είχαμε βουλευτές που οπλοφορούν στη Βουλή; Είχαμε αρχηγό κόμματος, όπως ο κ. Μιχαλολιάκος, που είπε σήμερα σε ομιλία ότι «θέλουν να μας βγάλουν εκτός νόμου; Εμείς ανέτως λειτουργούμε και εκτός νόμου». Όταν το έχει πει αυτό ο ίδιος ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, μπορεί να έχουμε εμείς δισταγμούς;»

Στις 27 Μαϊου 2013 το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου συζητήθηκε σε σύσκεψη των αρχηγών των τριων κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Τόσο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησαν την άμεση κατάθεση στη Βουλή του ν/σ. Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ αρνήθηκε.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:

««Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι κρίσιμο γιατί έχει αξιακό, ιδεολογικό και ιστορικό περιεχόμενο. Γιατί έχουμε διεθνή υποχρέωση απέναντι στο Συμβούλιο της Ευρώπης, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απέναντι στον ΟΗΕ να έχουμε μια πλήρη νομοθεσία κατά των φιλοναζιστικών συμπεριφορών, κατά των βίαιων ρατσιστικών συμπεριφορών.

Και γιατί έχουμε ένα πολιτικό μόρφωμα στην Ελλάδα το οποίο είναι απροκάλυπτα ναζιστικό και το οποίο οργανώνει ενέργειες, οι οποίες στην πραγματικότητα συνιστούν προσβολή της έννομης τάξης. »Άρα, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν έχει σημασία μόνο από πλευράς νομικού περιεχομένου, αλλά και γιατί είναι μια πολύ μεγάλη δημόσια, δημοκρατική πράξη που πρέπει να εκφράζει το φρόνημα και την ιστορική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.

» Δυο λύσεις υπάρχουν: Η πρώτη, αυτή που σαφώς προτιμούμε, είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης να κατατεθεί στη Βουλή, να συζητηθεί και βέβαια μέσα από τη συζήτηση να βελτιωθεί και να ψηφιστεί. Και να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, απ’ όλο το συνταγματικό τόξο, απ’ όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Εάν η κυβέρνηση τελικώς δε συμφωνήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, που είναι η προτίμησή μας, η λύση είναι η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, την οποία είμαι βέβαιος ότι αποδέχεται ως βάση συζήτησης και η ΔΗΜΑΡ αλλά και άλλα κόμματα, γιατί ουσιαστικά ταυτίζονται τα κείμενα αυτά, να έρθει αμέσως για συζήτηση στη Βουλή, ως πρόταση νόμου. »

Τελικά η ΝΔ αρνήθηκε να καταθέσει το νομοσχέδιο και το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής, να προωθηθεί στη Βουλή, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, η Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ.

Την επομένη, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε πως ζητά να πάει η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια. Λίγες ώρες μετά συντάχθηκε και η ΔΗΜΑΡ ζητλωντας να κατατεθεί από κοινού ως πρόταση νόμου το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε.
Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να ανακοινώσει πως δεν συντάσσεται με την πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και πως θα φέρει δική του πρόταση νόμου, τορπιλίζοντας όλη τη διαδικασία.

Κάποια στιγμή έφερε και η ΝΔ μια σειρά από τροποποιήσεις στα άρθρα του 1979.
Ολη αυτή η διελκυστίνδα οδήγησε στην πλήρη απαξίωση ενός κορυφαίου θέματος για τη δημοκρατία με την κατάθεση ενός δήθεν «αντιρατσιστικού νομοσχεδίου» και από τη Χρυσή Αυγη!!!

***

Αυτή τη στιγμή ισχύει η πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ για να καθίσουν στο τραπέζι όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου δίχως μικροπολιτικούς αστερίσκους και να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει λάβει πρωτοβουλίες και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, και ο Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.
Θεωρούμε βέβαια ως αρνητικές εξελίξεις:
α) Την άρνηση των Γραμματέων της Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, να δεχθούν την συνάντηση που πρότεινε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, για διαμόρφωση του κοινού πλαισίου δράσης.
β) Την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, να συνυπογράψουν την σχετική πρωτοβουλία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, όπως έκαναν το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. το ΛΑΟΣ, η ΔΡΑΣΗ και οι οικολόγοι.

***

Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει ιδιαίτερα στην γραμμή της συνεργασίας όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, γιατί πιστεύει πραγματικά στην ενότητα του λαού απέναντι στον φασισμό, στην βία και στους εκφραστές της.
Και εδώ όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μακριά από κάθε ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ, από κάθε λογική μικροκομματικού οφέλους.
Το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό, και λέει ΕΥΘΕΩΣ ΝΑΙ, σε κάθε πρόταση που προωθεί αυτή την συνεργασία.
Ειδικότερα:
I. Είμαστε ΘΕΤΙΚΟΙ στις προτάσεις σύγκλισης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
II. Συμφωνούμε απόλυτα στην συζήτηση του όλου θέματος στην Βουλή, με την διαδικασία της συζήτησης Προ Ημερησίας Διάταξης.
III. Στηρίζουμε κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία των Κοινωνικών Φορέων για την εκδήλωση της αντίδρασης της Κοινωνίας απέναντι στον φασισμό. Και πιστεύουμε ότι θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο (όπως πρότεινε και ο Ευ. Βενιζέλος) να θέσει υπό την αιγίδα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρωτοβουλίες δράσης των αντιπροσωπευτικών Κοινωνικών φορέων.
IV. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε Πρόταση αλλαγής – βελτίωσης του Νομοθετικού Πλαισίου για την αντιμετώπιση της βίας, επαναφέροντας στον διάλογο και τις δικές μας προτάσεις.
V. Στηρίζουμε κάθε κίνηση των αρμόδιων Αρχών της Πολιτείας που συμβάλλει στην αποκάλυψη και καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ .
VI. Εμμένουμε στην ανάγκη απόφασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ώστε με εφαρμογή και αυστηροποίηση του Κανονισμού, να δοθεί τέλος στους τραμπουκισμούς τις χυδαίες ύβρεις και τις προκλήσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ.
Να σκεφτούν και να ενεργήσουν με βάση τα συμφέροντα της κοινωνίας και του τόπου και να μην υποκύπτουν σε μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Δεν είναι δυνατόν όμως την ώρα που η συνεργασία των κομμάτων και η ενότητα του λαού είναι επιβεβλημένη, να επιχειρείται από διάφορες πλευρές η δημιουργία ενός κλίματος άγονης σύγκρουσης. Είναι αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη του συνταγματικού τόξου και δεν μπορεί – από στελέχη της Ν.Δ. – να εξομοιώνεται με τους φασίστες. Όπως και δεν μπορεί το αίτημα του Προέδρου του για συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών, να απαντάται αρνητικά μέσω “κύκλων” του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αλλά και πολλές ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν την ένταση και την οξύτητα στην λογική του “αυτοί ή εμείς”, πράγμα που δημιουργεί μίσος, διχαστικές κινήσεις και κινδύνους για την κοινωνία και τους πολίτες

ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΤΗΝ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ.

Το επίπλαστο ψευτοδίλημμα Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ και το bra de fer ανευθυνότητας και υποκρισίας που καλλιεργείται από ορισμένους, δεν συμβάλλει στο στόχο της διαφύλαξης της Δημοκρατικής Ομαλότητας, που όλοι διακηρύσσουν στα λόγια.

Tο ΠΑΣΟΚ προωθώντας την στρατηγική στην οποία αναφερθήκαμε:
Ø Στηρίζει ενεργά τα συλλαλητήρια και τις δράσεις των κοινωνικών φορέων που έχουν αντιφασιστικό περιεχόμενο. Καλούμε όλους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη.
Ø Θα ζητήσει συναντήσει με τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης κ.κ. Δένδια και Αθανασίου, για ενημέρωση και κατάθεση προτάσεων τόσο για το νέο νομοθετικό πλαίσιο, όσο και για την αποτελεσματική λειτουργία των αστυνομικών οργάνων και των δικαστικών αρχών.
Ø Προχωρεί σε επιστολή προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για την ανάληψη πρωτοβουλιών της Πολιτείας για την ενημέρωση των μαθητών.
Ø Ζητά από τις οργανώσεις του να συμβάλλουν ενεργά σε τοπικές μαζικές πρωτοβουλίες ενεργοποίησης των πολιτών
Keywords
ΠΑΣΟΚ, το θεμα, χρυση αυγη, υπουργειο δικαιοσυνης, για μας, εκλογες, θεμα, βουλη, κεδε, δημαρ, ισταμε, νεα δημοκρατια, συριζα, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, παπαδημος, μαΐου, σαμαρας, βενιζελος, μιχαλολιάκος, οηε, ελλαδα, λύση, δραση, iii, κομματα, ρητορικη, μπροστα, fer, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, μετρο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, λουκας παπαδημος, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, μιχαλολιάκος, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, οικονομικη κριση, το θεμα, αυγη, δημοκρατια, εθνικη, θεμα, κινα, οηε, πλαισιο, πνευματα, ωρα, iii, αρθρα, ανδρουλακης, αποκαλυψη, αφορμη, γεγονοτα, δυναμη, δικη, δοθει, ειπε, ενεργεια, ενεργα, ενημερωση, εποχη, επρεπε, εσωτερικων, ετοιμο, ζητα, ισχυει, θετικο, ομιλια, ισταμε, ιστορικο, κεδε, κυβερνηση, κινηση, κορμος, λειτουργια, λύση, λογια, μαΐου, μακρια, μισος, μορφωμα, νοσοκομεια, ουσιαστικα, ωφελιμο, πεμπτη, ρυθμισεις, ρητορικη, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, σχεδιο, τοξο, φυσικα, φθινοπωρο, φορα, χρυση, ωρες, εφαρμογη, ενωση, fer, για μας, χωρα, ιδιαιτερα, κειμενα, μπροστα, νομικου, θετικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα