Γερμανία: χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης ήττας για τον μάρτιν σουλτς και το spd

23:01 7/9/2017 - Πηγή: Fimotro

Το μοναδικό τηλεοπτικό debate που έγινε ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, εθεωρείτο η τελευταία ευκαιρία για τον υποψήφιο του SPD. Αλλά εκείνος την έχασε. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα γίνει καγκελάριος δεν θα οφείλεται μόνο σε ένα debate. Η ήττα του έχει προδιαγραφεί εδώ και πολλές εβδομάδες.

«Δεν νομίζω ότι η αποτυχία της προεκλογικής εκστρατείας είναι λάθος μόνο του Μάρτιν Σουλτς. Τρία χρόνια

πριν τον ορίσει υποψήφιο καγκελάριο, το SPD έχασε την περίοδο προετοιμασίας», εκτιμά ο Frank Stauss, ειδκός στα θέματα των προεκλογικών εκστρατειών που το SPD θέλησε να προσλάβει το 2017. Αλλά ο ειδικός αρνήθηκε βλέποντας την αποτυχία: στα τέλη του 2016 το SPD δεν είχε ακόμη επίσημο πρόγραμμα, ούτε υποψήφιο.

«Χρειαζόταν αλλαγή εικόνας προς ένα σύγχρονο κόμμα με θέματα όπως η ψηφιακή απασχόληση, τα νέα μίντια κ.λπ., μια στρατηγική που θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί από καιρό πριν, γιατί μια προεκλογική εκστρατεία δεν γίνεται σε λίγους μήνες», δήλωσε ο Frank Stauss. «Οταν ο Μάρτιν Σουλτς πήρε το χρίσμα τον Φεβρουάριο του 2017, ήταν ήδη πολύ αργά», πρόσθεσε.

Πώς εξηγείται, λοιπόν, η εκρηκτική άνοδος του Μάρτιν Σουλτς στις δημοσκοπήσεις στις αρχές του 2017; Στην ανάλυσή του για το Spiegel, ο δημοσιογράφος Jan Fleischhauer υπαινίχθηκε ότι οι δημοσκοπήσεις ήταν απλά λανθασμένες. Οι δημοσκόποι είχαν ξεχάσει μια σημαντική παράμετρο: ο υποψήφιος του SPD ήταν εντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό.

«Στην αρχή, οι περισσότεροι Γερμανοί δεν είχαν ιδέα ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος που τους παρουσίαζαν για υποψήφιο καγκελάριο. Και επειδή οι άνθρωποι δεν θέλουν να αποκαλύψουν την άγνοιά τους, απαντούν κάτι, αλλά στην πραγματικότητα δεν ξέρουν», σημείωνε ο Fleischhauer.

Ο κοινωνιολόγος Christoph Butterwegge, πρώην μέλος του SPD, δεν πιστεύει ότι έγινε στατιστικό λάθος. «Ο Μάρτιν Σουλτς έδωσε μεγάλες ελπίδες σε εκατομμύρια Γερμανούς, αλλά τους απογοήτευσε στη συνέχεια», αναφέρει ο επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, μιλώντας στη γαλλική Libération. Πράγματι, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος είχε κάνει την κοινωνική προστασία και τη μάχη κατά της προσωρινής εργασίας τα σημεία-κλειδιά της προεκλογικής του εκστρατείας. Παρά το γεγονός ότι οι συντηρητικοί τον επέκριναν για «λαϊκιστή», οι προτάσεις του Μάρτιν Σουλτς είχαν επιτυχία.

«Η κορύφωσή του στις δημοσκοπήσεις έδειξε κυρίως ότι η κοινωνική δικαιοσύνη είναι ένα κρίσιμο στοίχημα», σχολιάζει ο Christoph Butterwegge. Αλλά ο Μάρτιν Σουλτς δεν το πήγε ως το τέλος. «Δεν τόλμησε να πει ότι η ατζέντα 2010 (το σύνολο των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που έκανε ο τελευταίος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ) ήταν ένα λάθος», προσθέτει.

Και πράγματι, οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική προστασία του Σρέντερ έκαναν το SPD να χάσει ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού του σώματος. Το κόμμα βυθίστηκε στις δημοσκοπήσεις και από τότε δεν έχει συνέλθει. Από το 2005 κανένας υποψήφιος του SPD δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει την ηγεμονία της Μέρκελ. Και προφανώς, ο Μάρτιν Σουλτς δεν έχει ούτε το προφίλ για να κάνει τη στροφή, ούτε διαθέτει, πίσω του, ένα κόμμα στο ύψος των περιστάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα