Για βαθια υφεση παρομοια με το '30, προειδοποιει η λαγκαρντ

Εάν όλες οι χώρες δεν εργασθούν από κοινού για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης κρίσης χρέους, η ανθρωπότητα κινδυνεύει να διολισθήσει σε μια βαθιά οικονομική ύφεση που θα έχει τα χαρακτηριστικά της δεκαετίας του '30. Για τον κίνδυνο αυτό προειδοποίησε η γενική διευθύντρια...
του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας πως «καμία οικονομία στον κόσμο - ούτε οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, ούτε οι αναδυόμενες οικονομίες, ούτε οι χώρες μεσαίου εισοδήματος, ούτε οι μεγάλες οικονομίες, δεν θα μείνουν αλώβητες από την κρίση”.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ,
παρουσία της Χίλαρι Κλίντον, η επικεφαλής του Ταμείου διεμήνυσε τον έντονο σκεπτικισμό που προκαλεί η κόντρα μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, αλλά και ο ενδοευρωπαϊκός διχασμός που σηματοδοτεί η αποστασιοποίηση της Βρετανίας, λέγοντας ότι η απειλή του αυξανόμενου προστατευτισμού και της απομόνωσης αρχίζει να εμφανίζεται απειλητικά στον ορίζοντα.

“Είναι ακριβώς η περιγραφή αυτού που συνέβη τη δεκαετία του '30 και αυτό που ακολούθησε δεν είναι κάτι στο οποίο προσβλέπουμε” τόνισε με αφοπλιστική ειλικρίνεια και εμφανή ανησυχία η κα. Λαγκάρντ και αφού ανέφερε ότι η κρίση όχι μόνο εξελίσσεται, αλλά κλιμακώνεται, απηύθυνε δραματική έκκληση προς όλες τις χώρες και περιοχές του πλανήτη να αναλάβουν δράση με στόχο την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνοντας ότι την αρχή πρέπει να κάνουν τα μέλη της ευρωζώνης με αποφασιστικά βήματα, αλλά έσπευσε να κάνει έκκληση και σε άλλες, χώρες, όπως η Βρετανία, να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Συστημική η κρίση

"Οι προοπτικές για τον κόσμο αυτή τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα θετικές, αντίθετα είναι δυσοίωνες". Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ σχεδιάζει να αντλήσει 200 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση της συνόδου κορυφής της Ενωσης την περασμένη εβδομάδα, και στη συνέχεια να ζητήσει από άλλες ισχυρές οικονομίες να συμβάλουν. Στο πλαίσιο αυτό στο Ταμείο αναπτύσσεται προβληματισμός για την αρχική διστακτικότητα, αν και προς το παρόν όχι κάθετη άρνηση, των Ην. Πολιτειών και της Κίνας να συμμετάσχουν ενεργά στη διάσωση της Ευρώπης με το ουσιαστικό επιχείρημα ότι ναι μεν χρειάζεται διεθνής συνεργασία, αλλά εναπόκειται πρωτίστως στα ίδια τα μέλη της “εύπορης γηραιάς ηπείρου” να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.

Οι προοπτικές για τον κόσμο αυτή τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα θετικές, αντίθετα είναι δυσοίωνες, σημείωσε η κα. Λαγκάρντ και επέμεινε ότι πρόκειται για μία συστημική κρίση που δεν μπορεί να επιλυθεί από μία ομάδα κρατών, αλλά από τη δράση που θα αναλάβουν όλες οι χώρες από κοινού, ανεξαρτήτως της κατηγορίας στην οποία τις εντάσσουν οι διεθνείς οργανισμοί.
Keywords
Τυχαία Θέματα