Γιατι ''φιλοι και εχθροι'' δεν εμπιστευονται την ελαλδα...

19:09 11/7/2015 - Πηγή: Fimotro
Όλοι, φίλοι και εχθροί της Ελλάδας, μηδενός εξαιρουμένου θέτουν ανοιχτά το πρόβλημα της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης ...
ως ένα από τα βασικά προβλήματα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

«Θέλουμε κι άλλες διευκρινίσεις. Έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα τηρούνται». Η δήλωση αυτή δεν ανήκει σε υπουργό Οικονομικών κάποιας από τις πλούσιες χώρες του Βορρά αλλά στον Γάλλο Μισέλ Σαπέν,
ίσως τον πιο πιστό και... συστηματικό φίλο της Ελλάδας στο σχεδόν «ναρκοθετημένο» Eurogroup. Με ευθύτητα και σαφήνεια ο κ. Σαπέν ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα των Ευρωπαίων με την Ελλάδα. Θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση αλλά και όλες οι προηγούμενες δεν υλοποιούν τις υποσχέσεις τους, ακόμη κι αν πρόκειται για νομοθετήματα που έχουν θεσμοθετηθεί από τη Βουλή. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι Ευρωπαίοι λένε ανοιχτά στους συνομιλητές τους ότι θεωρούν ανήκουστο και τουλάχιστον περίεργο το ότι υπάρχουν συμφωνίες που έχουν γίνει νόμοι όμως παραμένουν στην κατάψυξη και δεν εφαρμόζονται είτε επειδή η εκάστοτε κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να συγκρουστεί με συντεχνίες και συνδικάτα είτε διότι επιλέγει να αναβάλλει την υλοποίηση προσβλέποντας σε κάποιου είδους βελτίωση των δεδομένων και ανατροπή των δεσμεύσεων.

Το γεγονός είναι όμως ότι τα λάθη του παρελθόντος και η πολιτική των τελευταίων μηνών που σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετέτρεψε μια ελπιδοφόρα κατάσταση σε καταστροφή έχει δημιουργήσει βαριά καχυποψία στους Ευρωπαίους για τις πραγματικές προθέσεις της Αθήνας.

Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται από τα μέλη του Eurogroup είναι να τεθούν κάποιου είδους προαπαιτούμενα υπό τύπον Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Η κυβέρνηση μας ταλαιπώρησε επί πέντε μήνες» λέει στο protothema.gr αξιωματούχος των Βρυξελλών και προσθέτει ότι για να αρθεί η καχυποψία και η αμφιβολία των δανειστών πρέπει η Αθήνα να δώσει απτά δείγματα πολιτικής βούλησης και αποτελεσματικότητας.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, τα βασικά σενάρια που μπορεί να τέθουν σαν sine qua non προϋπόθεση στην ελληνική πλευρά από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών είναι δύο:

1. Το λεγόμενο ήπιο σενάριο. Το Eurogroup θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος της βδομάδας να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή σχεδόν όλα τα σχέδια νόμου που συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν. Δηλαδή τα νομοθετήματα για τον ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και άλλα.

2. Να παροτρύνουν τον Αλέξη Τσίπρα στον επερχόμενο ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει στελέχη που θα σηματοδοτήσουν την μεγαλύτερη αποφασιστικότητα της Αθήνας για υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. Στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να έχουν διαφωνίες με την συμμετοχή κι άλλων κομμάτων στην κυβέρνηση που θα φέρουν μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα και θα δώσουν ευρωπαϊκό αέρα στο κυβερνητικό συμβούλιο. Ο αντικαταστάτης του κ. Λαφαζάνη στο υπουργείο Ενέργειας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αλλά και το έργο στα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας είναι τα βασικά κλειδιά για την πορεία της κυβέρνησης, την υιοθέτηση της συμφωνίας και της επίδειξης έμπρακτης διάθεσης για παραμονή εντός της Ευρωζώνης.
Keywords
Τυχαία Θέματα