Γιατί ο κορωνοϊός είναι πιο φονικός για κάποιους ανθρώπους
Μερικές σοβαρές περιπτώσεις Covid-19, ακόμη και νεαρής ηλικίας ασθενών χωρίς υποκείμενο νόσημα που διασωληνώνονται σε ΜΕΘ νοσοκομείων οφείλονται στη δυσλειτουργία ορισμένων πρωτεϊνών (ιντερφερόνες τύπου 1), σύμφωνα με δύο νέες διεθνείς επιστημονικές έρευνες, που έγιναν σε ανθρώπους από όλον τον κόσμο με σοβαρή λοίμωξη από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.
Οι δύο νέες μελέτες, με επικεφαλής τον γενετιστή-λοιμωξιολόγο δρα Ζαν-Λοράν Καζανόβα του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης και με τη συμμετοχή ελληνικής καταγωγής
Η ανακάλυψη ότι σε μία μειονότητα των ασθενών με Covid-19 (γύρω στο 14%) μπλοκάρεται η σωστή λειτουργία των προστατευτικών ιντερφερονών, μπορεί μελλοντικά να σώσει ζωές με την κατάλληλη θεραπεία με συνθετικές ιντερφερόνες, η οποία θα αποκαθιστά τη λειτουργία των εν λόγω προστατευτικών πρωτεϊνών. Θα βοηθήσει, επίσης, να γίνεται έγκαιρα διάγνωση όσων κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά από την Covid-19.
Οι ιντερφερόνες τύπου 1 είναι μία ομάδα 17 πρωτεϊνών που παράγονται άμεσα από τα μολυσμένα κύτταρα -πριν ενεργοποιηθεί κανονικά το ανοσοποιητικό σύστημα- με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του «εισβολέα». Παίζουν ζωτικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά της γρίπης και άλλων ιών. Όταν, όμως, παράγονται σε ανεπαρκή επίπεδα εξαιτίας γενετικών λόγων ή όταν η λειτουργία τους σαμποτάρεται από το ίδιο το σώμα μέσω αυτο-αντισωμάτων, τότε η άμυνα του οργανισμού αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό. Από την αρχή της πανδημίας οι γιατροί υποπτεύονταν ότι κάτι συνέβαινε και τώρα το επιβεβαίωσαν.
Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν DNA από 659 ασθενείς με σοβαρή πνευμονία λόγω Covid-19 και 530 ασυμπτωματικούς. Βρήκαν ότι το 3,5% των ασθενών με σοβαρή Covid-19 είχαν σπάνιες γενετικές μεταλλάξεις σε συνολικά οκτώ γονίδια, οι οποίες εμπόδιζαν το σώμα τους να παράγει κατάλληλες ιντερφερόνες. Το γενετικό υπόβαθρο εμποδίζει τα ανοσοποιητικά κύτταρα αυτών των ανθρώπων να παράγουν ιντερφερόνες τύπου 1 ως απάντηση στον κορονοϊό.
«Τα ευρήματα παρέχουν αξιόπιστες ενδείξεις πως η διαταραχή στις ιντερφερόνες τύπου 1 είναι συχνά η αιτία για την Covid-19 που γίνεται απειλητική για τη ζωή», δήλωσε ο Καζανόβα, επικεφαλής του Εργαστηρίου St.Giles Ανθρώπινης Γενετικής Λοιμωδών Νόσων στο Ροκφέλερ, καθώς και της διεθνούς πρωτοβουλίας COVID Human Genetic Effort.
Στη δεύτερη έρευνα, οι επιστήμονες αναζήτησαν σε 987 ασθενείς με σοβαρή Covid-19 αντισώματα που, για άγνωστο λόγο, στρέφονται ενάντια στους ιστούς και στα όργανα του σώματος. Σε ποσοστό 10,2% των ασθενών βρέθηκαν τέτοια αυτο-αντισώματα που στοχεύουν στη λειτουργία των ιντερφερονών τύπου 1, έναντι ποσοστού μόνο 0,3% στον γενικό πληθυσμό.
Αυτά τα αντισώματα λειτουργούν ως μπούμερανγκ, καθώς εμποδίζουν τις ιντερφερόνες να κάνουν την αμυντική δουλειά τους κατά του κορονοϊού. «Τα ευρήματα δείχνουν σε σημαντικό βαθμό ότι αυτά τα αυτο-αντισώματα -και όχι η ίδια η λοίμωξη Covid-19- αποτελούν στην πραγματικότητα την υποκείμενη αιτία που μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν πολύ σοβαρά», ανέφερε ο δρ Καζανόβα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στη συντριπτική πλειονότητα (95%) τέτοια εξουδετερωτικά αυτο-αντισώματα βρέθηκαν σε άνδρες, πράγμα που εξηγεί εν μέρει γιατί είναι αυτοί που κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τις γυναίκες να πεθάνουν από τον κορονοϊό. Αυτό αποτελεί έκπληξη για τους επιστήμονες, επειδή οι γυναίκες πάσχουν συχνότερα από αυτοάνοσες παθήσεις. Επίσης, οι μισοί ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που παράγουν αυτο-αντισώματα, είναι άνω των 65 ετών, πράγμα που βοηθά να εξηγηθεί γιατί οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό.
Τα ευρήματα, εξάλλου, σύμφωνα με το «Science», φέρνουν στο προσκήνιο και μία ανησυχία: Ότι στο πλάσμα αίματος αναρρωσάντων που χορηγείται σε ασθενείς, μπορεί να περιέχονται και αυτοκαταστροφικά αυτο-αντισώματα. Γι’ αυτό πρέπει πριν τη μετάγγιση να γίνεται ο κατάλληλος έλεγχος. Τέλος, οι ερευνητές σημείωσαν ότι πρέπει να αναπτυχθούν νέα τεστ που θα ανιχνεύουν γρήγορα τέτοια αυτο-αντισώματα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
The post Γιατί ο κορωνοϊός είναι πιο φονικός για κάποιους ανθρώπους appeared first on Fimotro.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Αυθαίρετα: Τελευταία ευκαιρία για τη νομιμοποίησή τους – Τι θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου
- Αυτή ήταν η πιο ισχυρή γυναίκα της αρχαίας Ελλάδας – Όταν μιλούσε, όλοι οι άνδρες παρέμεναν σιωπηλοί
- Αγραφιώτου: Η ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη του δολοφόνου της - Στο μικροσκόπιο τέσσερα αποτυπώματα
- Κορονοϊός: Θετικός 31χρονος από τη Λαμία - Είχε πάει σε γάμο στην Κατερίνη
- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ από ντοκιμαντέρ! ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ φωτογραφία από την Αρμενία...
- Νέος σεισμός ΤΩΡΑ στο Αγιο Όρος
- Οκτώβριος-Καλό μήνα: Γιατί ονομάστηκε «όγδοος» αφού είναι ο δέκατος μήνας του έτους
- Γιατί ο κορωνοϊός είναι πιο φονικός για κάποιους ανθρώπους
- Εγκύκλιος: Δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821
- Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (28/9/2020)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fimotro
- Τελευταία Νέα Fimotro
- Γιατί ο κορωνοϊός είναι πιο φονικός για κάποιους ανθρώπους
- Πομπέο: με την ελλάδα μοιραζόμαστε κοινό όραμα
- Νέος ισχυρός σεισμός στο άγιο όρος
- Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 3
- Γιατρός προς συνωμοσιολόγους: ο κορωνοϊός κάνει τα πνευμόνια να θυμίζουν ελβετικό τυρί
- Ξεπεράστηκε το φράγμα του 1 εκατ. νεκρών από την covid-19 παγκοσμίως
- Κυψέλη: στα 1.600 τεστ, θετικά βρέθηκαν τα 28
- Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά τη δευτέρα
- Τα τέσσερα μέτρα για φθηνότερο ρεύμα
- Στους 381 οι νεκροί – κατέληξε 69ρονος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Office mood
- Εγκύκλιος: Δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821
- Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (28/9/2020)
- Κορονοϊός: «Έσπασε» το φράγμα του ενός εκατ. νεκρών – Βήμα-βήμα οι εννέα μήνες της πανδημίας
- Ιερόσυλοι διέρρηξαν δυο εκκλησίες σε χωριό της Κέρκυρας
- Συνελήφθη 55χρονος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης σε περιοχή της Κοζάνης
- Ακίνητα: Έως τις 5 Οκτωβρίου η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών
- Στην Ελλάδα ο Πομπέο – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του
- Δέκα πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σας αν περπατάτε κάθε μέρα
- Υπόθεση Ναβάλνι: Η επίσκεψη της Μέρκελ ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο