Η ΑΘΗΝΑ ΘΑΒΕΙ ΤΗΝ ΑΟΖ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!!!

12:21 5/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Αλίκη Μάτση
(από την Ελευθεροτυπία)
Η Ελλάδα δεν προτίθεται να καθορίσει άμεσα την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) στο Αιγαίο προκειμένου να μην «επιβαρυνθούν» οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ο...
υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας το ξεκαθαρίζει,
θέτοντας παράλληλα χρονοδιάγραμμα στη γείτονα, μετά τις εθνικές εκλογές στην Τουρκία, σε εύλογο χρονικό διάστημα να εξευρεθεί λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, «καθώς το εύρος της καθορίζει στην πραγματικότητα και το εύρος της ΑΟΖ».

Η Αθήνα δεν δείχνει να βιάζεται για τον καθορισμό της ΑΟΖ, καθώς συναρτά, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Εξωτερικών, τις εξορύξεις για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο αποκλειστικά με τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, αλλά και έχοντας την πληροφόρηση, που μοιάζει να μετουσιώνεται και σε βεβαιότητα, πως ούτε η Αγκυρα προτίθεται να καθορίσει άμεσα τη δική της ΑΟΖ.

Και παρ' ότι ο κ. Δρούτσας δηλώνει ότι «δεν υποτιμά ούτε υποβαθμίζει την έννοια της ΑΟΖ», χαρακτηρίζει ωστόσο το όλο θέμα «της μόδας». Κι αυτό παρά το ότι, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, είχαν ήδη ξεκινήσει άτυπες συζητήσεις με άλλες τρεις χώρες, την Αλβανία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο, που φαίνεται να συνεχίζονται μόνο με την τελευταία.

Ο συγκερασμός όλων των παραπάνω εδραιώνει την άποψή του ότι «το να επιβαρύνεις τις διερευνητικές επαφές με το να επιμένεις να φέρεις ένα νέο όρο στη συζήτηση με την Τουρκία δεν σου προσφέρει τίποτα παραπάνω, όσο υπάρχει η προοπτική οι συνεχιζόμενες επί μια δεκαετία διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας να επιφέρουν αποτέλεσμα».

Τα χαρτιά του πάντως επί της πορείας των επαφών αυτών εξακολουθεί να μην τα ανοίγει. Επαναλαμβάνει απλώς τα περί χρονοδιαγράμματος, σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά τις τουρκικές εκλογές, αφού ο Τούρκος πρωθυπουργός, εφ' όσον όπως όλα δείχνουν βγει ενισχυμένος, θα πρέπει εκτός από τις καλές κουβέντες να επιδείξει στην πράξη και τις καλές του προθέσεις.

Το μήνυμα που η Αθήνα αποστέλλει στην Αγκυρα είναι ότι προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας είναι η χρήση του δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Οπως ξεκαθαρίζει και ότι «το γεγονός ότι η Ελλάδα περνάει δύσκολη οικονομική περίοδο, δεν σημαίνει ότι κάνει υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα». *
Keywords
Τυχαία Θέματα