Η χρηση του διαδικτυου απο τα παιδια μπορει να οδηγησει σε απωλεια χρηματων και δεδομενων...

13:50 1/10/2014 - Πηγή: Fimotro
Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International, το 13% των Ευρωπαίων χρηστών έχει χάσει χρήματα ή σημαντικές πληροφορίες ως αποτέλεσμα...
της διαδικτυακής δραστηριότητας των παιδιών του. Ο αριθμός αυτός δείχνει ότι τα παιδιά μπορούν να προκαλέσουν άθελα τους προβλήματα στους γονείς, εκτός από το να εκτεθούν τα ίδια σε online κινδύνους.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί έκπληξη, αν αναλογιστούμε ότι το 47% των ερωτηθέντων πιστεύει
ότι τα παιδιά του δεν γνωρίζουν αρκετά για τους υπολογιστές, ενώ 39% θεωρεί ότι τα παιδιά του έχουν πλήρη άγνοια για τις ψηφιακές απειλές. Αυτή η έλλειψη γνώσης εγκυμονεί κινδύνους για τους γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν online συσκευές. Σε ποσοστό 7%, οι Ευρωπαίοι γονείς ανέφεραν ότι τα παιδιά τους είχαν διαγράψει κατά λάθος σημαντικές πληροφορίες. Μάλιστα, το 4% δέχτηκε απροσδόκητους λογαριασμούς από app stores που είχαν επισκεφτεί παιδιά. Σε γενικές γραμμές, ένας στους πέντε γονείς παγκοσμίως παραδέχτηκε ότι έχει χάσει χρήματα ή σημαντικά δεδομένα εξαιτίας της χρήσης του Διαδικτύου από τα παιδιά του.

Παρά το γεγονός αυτό, μόνο το ένα τρίτο των γονέων βρίσκεται πραγματικά σε επιφυλακή για τον κίνδυνο. Στην Ευρώπη, μόλις το 35% των γονέων ανησυχεί ότι τα παιδιά του ενδέχεται να ξοδεύουν χρήματα χωρίς συγκατάθεση όταν βρίσκονται online και μόνο το 29% ανησυχεί για το ότι τα παιδιά μπορεί να μοιράζονται εμπιστευτικές πληροφορίες. Την ίδια στιγμή, οι γονείς φαίνεται ότι χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να αποφύγουν τα προβλήματα και να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τις διαδικτυακές απειλές. Για παράδειγμα, το 34% ελέγχει προσωπικά με ποιον τρόπο χρησιμοποιούν τις συσκευές τα παιδιά και το 12% έχει ζητήσει από τον πάροχο του Internet να μπλοκάρει την πρόσβαση σε ορισμένες ιστοσελίδες. Επιπλέον, το 37% υπενθυμίζει τακτικά στα παιδιά τους κινδύνους του Διαδικτύου, ενώ το 15% επέλεξε να γίνει «φίλος» με τα παιδιά του στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι μόνο το 24% των γονέων χρησιμοποιεί εξειδικευμένο λογισμικό για τις δραστηριότητες των παιδιών στο Διαδίκτυο, παρότι τέτοιες λειτουργίες είναι διαθέσιμες σε πολλές λύσεις ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Konstantin Ignatev, Web Content Analysts Group Manager της Kaspersky Lab: “Όταν οι γονείς σκέφτονται ότι τα παιδιά τους περνούν χρόνο στο Διαδίκτυο, το πρώτο μέλημά τους είναι να τα προστατεύσουν από ανεπιθύμητο περιεχόμενο. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη σημαντική πτυχή που δεν πρέπει να ξεχνιέται και η οποία αφορά τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν τα παιδιά στους γονείς. Η χρήση λύσεων γονικού ελέγχου δεν δείχνει δυσπιστία προς το παιδί. Είναι μια λογική προφύλαξη, η οποία συμβάλει στην προστασία των συσκευών και των δεδομένων που βρίσκονται σε αυτές. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η εφαρμογή αυτή μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα. Δηλαδή, τα ενήλικα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις λύσεις για να βοηθήσουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία γονείς τους που έχουν ελάχιστες γνώσεις σχετικά με τις ψηφιακές απειλές”.

Η νέα λύση Kaspersky Internet Security – Multi-Device 2015 περιλαμβάνει μονάδα Γονικού Ελέγχου για συστήματα Microsoft Windows και Apple OS X, αναφέρει το techgear.gr. Έτσι, βοηθά τους γονείς να ελέγχουν ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται τα παιδιά τους και ποια παιχνίδια παίζουν, ενώ μπλοκάρει το «κατέβασμα» αρχείων και εμποδίζει την πρόσβαση σε ανεπιθύμητο περιεχόμενο και την αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών. Επίσης, με τη χρήση της μονάδας Γονικού Ελέγχου, οι γονείς μπορούν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ασφάλεια τους, αναλύοντας τα μηνύματα του παιδιού τους σε κοινωνικά δίκτυα και εφαρμογές άμεσων μηνυμάτων ή/και καθορίζοντας τις ανεπιθύμητες λέξεις και φράσεις που θα πρέπει να φιλτράρονται. Με αυτό τον τρόπο, οι τεχνολογίες της Kaspersky Lab βοηθούν στην προστασία των χρημάτων και των εμπιστευτικών δεδομένων από τους ψηφιακούς εγκληματίες, καθώς και στην προστασία των παιδιών από τους κινδύνους που μπορεί να παραμονεύουν στο Διαδίκτυο.
Πηγή: protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα