Η διασπαση κοστισε στο συριζα μολις 4 εδρες...

15:20 21/9/2015 - Πηγή: Fimotro
Ελάχιστες στα όρια του… ανεπαίσθητου αποδείχθηκαν τελικά οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ από την διάσπαση...
του Αυγούστου, την αποχώρηση της αριστερής πτέρυγας υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη με τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας, αλλά και την αποχώρηση ή το κόψιμο από τις λίστες βουλευτών του.

Ο συνολικός λογαριασμός λέει μείον τέσσερις έδρες (από 149 στην προηγούμενη Βουλή στις 145 στη νέα), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η εικόνα στις περιφέρειες όπου του έφυγαν
βουλευτές προς τη Λαϊκή Ενότητα είναι μικτή: Στις περισσότερες δεν είχε μείωση των εδρών, σε κάποιες απώλεσε έδρα, ενώ υπήρξε η Α’ Πειραιά, το Ηράκλειο και η Κοζάνη, όπου αύξησε κατά ένα βουλευτή τη δύναμή του!

Οι περισσότερες απώλειες σημειώθηκαν στο λεκανοπέδιο.

Στην Α’ Αθήνας, όπου είχε την αποχώρηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου έχασε μία έδρα και από πέντε πήγε στις τέσσερις.

Στη Β’ Αθήνας όπου υπήρξε η αποχώρηση τριών βουλευτών προς τη ΛΑΕ, αλλά και εκείνη του Γιάνη Βαρουφάκη, τελικά έχασε δύο έδρες από 19 έχει πλέον 17.

Στην Αττική, όπου επέλεξε να μην εντάξει στη λίστα τον Αλέξη Μητρόπουλο, ενώ είχε και την αποχώρηση της Ελένης Σωτηρίου, έχασε τελικά μία έδρα (από έξι πήρε πέντε).

Αντιθέτως στην Α’ Πειραιά, παρότι έφυγε ο Στάθης Λεουτσάκος πήρε τελικά τέσσερις έδρες από τρεις που είχε τον Γενάρη!

Στη Β’ Πειραιά, την εκλογική περιφέρεια του Παναγιώτη Λαφαζάνη, δεν είχε απώλειες – 3 είχε, 3 έβγαλε.

Το παράδοξο να κερδίζει έδρα ενώ είχε χάσει βουλευτή προς τη ΛΑΕ σημειώθηκε πάντως και στο Ηράκλειο: Ενώ έφυγε ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν από 3 σε 4, ίσως λόγω του ότι ήταν υποψήφιος και ο Αλέξης Τσίπρας εκεί.

Η παρουσία του κ. Τσίπρα και στο ψηφοδέλτιο της Λάρισας, ίσως ήταν το στοιχείο, που διασφάλισε και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ δύο έδρες στην περιφέρεια αυτή, παρότι είχε αποχωρήσει στο μεταξύ η Ηρώ Διώτη.

Εντυπωσιακό ήταν το αποτέλεσμα στην Κοζάνη, όπου ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ σαν να θύμωσε από την αποχώρηση της Ραχήλ Μακρή και της Ευγενίας Ουζουνίδου και έδωσε στο κόμμα 4 έδρες αντί για 3 που είχε εκλέξει τον Γενάρη!

Στην Α’ Θεσσαλονίκης η φυγή δύο βουλευτών προς τη ΛΑΕ του κόστισε τελικά μείον μία έδρα (από 7 στις 6).

Στη Β’ Θεσσαλονίκης δεν υπήρξε καμία μεταβολή (δύο ξανά) παρότι έφυγε η Λίτσα Αμανατίδου.

Απώλεια μίας έδρας είχε στη Βοιωτία, όπου του είχαν φύγει και οι δύο βουλευτές - Σταθάς και Σκουμάς – για τη ΛΑΕ και τώρα εξέλεξε έναν (τον κ. Θηβαίο).
Στην Ευρυτανία η αποχώρηση του Θωμά Κώτση «πόνεσε», αφού χάθηκε η συγκεκριμένη μονοεδρική, η οποία πέρασε στη ΝΔ.

Απώλεια υπήρξε και στη Μαγνησία. Η μετακίνηση του Κ. Δελημήτρου στη ΛΑΕ και η αποχώρηση της Δανάης Τζήκα μείωσε τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ από 5 σε 4 έδρες.

Στην Καβάλα παρότι είχαν φύγει δύο βουλευτές (Ιωαννίδης, Τσανάκα) ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε και πάλι 3 έδρες, αποφεύγοντας απώλειες.

Ομοίως και στην Καστοριά, αφού η αποχώρηση του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου δεν κόστισε και ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε και πάλι ένα βουλευτή, όπως έγινε ακριβώς και στο Λασίθι, όπου είχε φύγει για τη ΛΑΕ ο κ. Δερμιτζάκης, αλλά και πάλι το κόμμα κέρδισε μία έδρα. Η ίδια κατάσταση και στη Λέσβο (είχε μία με τον αποχωρήσαντα Γ. Ζερδελή, κέρδισε και πάλι μία).
Τα ίδια και στην Κέρκυρα: η φυγή του Σ. Σαμοίλη δεν είχε επιπτώσεις (2 έιχε βγάλει, δύο έβγαλε ξανά).

Αμετάβλητη έμεινε και η δύναμη των 3 βουλευτών στη Μεσσηνία, παρά την αποχώρηση δύο (Πετράκου και Ψαρέα) για τη ΛΑΕ.

Όπως και στην Πιερία (3 πριν και 3 τώρα), παρά τη φυγή του Ζ. Ζάννα για τη ΛΑΕ.
Αμετάβλητη κατάσταση και στη Φθιώτιδα παρότι ο μεν Β. Κυριακάκης έφυγε για τη ΛΑΕ, η δε Βασιλική Λέβα κόπηκε από το ψηφοδέλτιο γιατί δεν ψήφισε το μνημόνιο. 4 είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ξανά 4 εξέλεξε.
Keywords
Τυχαία Θέματα