Η "ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ" ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ

10:16 7/11/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Θοδωρής Ρουμπάνης
(από το Έθνος)
Στην ιστορική περίοδο των 37 χρόνων της Μεταπολίτευσης μόνο μία φορά συναντήθηκαν σε κυβερνητικό σχήμα το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Συνέβη στην οικουμενική κυβέρνηση του διαπρεπούς ακαδημαϊκού και οικονομολόγου Ξενοφώντα Ζολώτα. Ορκίστηκε στις...
23 Νοεμβρίου 1989 και διαλύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1990, οπότε προκηρύχθηκαν νέες εκλογές.
Η εμπειρία από τη λειτουργία του βραχύβιου εκείνου κυβερνητικού σχήματος δεν ήταν η καλύτερη που έχει να επιδείξει η σύγχρονη πολιτική ζωή.
Το έργο του υπονομεύτηκε εξαρχής από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την ηγετική ομάδα του κόμματός του για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Προφανής στόχος ήταν να στηριχτεί η θέση ότι τα σχήματα συνεργασίας ήταν αναποτελεσματικά και πως οι συνθήκες απαιτούσαν αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση Ζολώτα συγκροτήθηκε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη. Στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού συμφώνησαν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Κώστας Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης. Διέθετε την υποστήριξη και των τριών κομμάτων, που διέθεταν την εξής κοινοβουλευτική δύναμη:
Νέα Δημοκρατία 148 έδρες.
ΠΑΣΟΚ 128 έδρες.
Συνασπισμός (ενιαίος) 21 έδρες.
Με άλλα λόγια, διέθετε πλειοψηφία 297 εδρών, που υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούνταν ακλόνητη. Ομως η ΝΔ αποδείχτηκε ανίκανη να παραμερίσει τη στρατηγική της ακόμα και σε περίοδο κρίσης για τη χώρα. Η μεθοδολογία της προκάλεσε παραλυτικά φαινόμενα ακυβερνησίας.

Ο Ξενοφών Ζολώτας στο πρωθυπουργικό έδρανο της Βουλής
Η σύντομη ιστορία των κυβερνήσεων συνεργασίας της περιόδου εκείνης άρχισε με την κυβέρνηση του Τζαννή Τζαννετάκη, μιας σύμπραξης που δεν είχε το προηγούμενό της. Ορκίστηκε στις 2 Ιουλίου 1989, αφού στις εκλογές της 18ης Ιουνίου κανένα κόμμα δεν κατόρθωσε να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία. Εθεσε προτεραιότητα την κάθαρση του πολιτικού κόσμου από τα σκάνδαλα. Στην πραγματικότητα οι δύο εταίροι της επεδίωκαν να ενισχύσουν τις θέσεις τους εν όψει των επόμενων εκλογών.
Ομως, η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο εξόργισε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Η ΝΔ μπορεί να ανέδειξε 148 βουλευτές, αλλά το ΠΑΣΟΚ ενισχύθηκε με 180.000 ψήφους και ο Συνασπισμός έχασε 120.000 ψηφοφόρους και περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπουργός στην κυβέρνηση Ζολώτα συνομιλεί με τον πρωθυπουργό
Το φάντασμα της ακυβερνησίας τρόμαξε τον πολιτικό κόσμο. Οι ηγεσίες των τριών κομμάτων συγκρότησαν την οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον 85χρονο Ζολώτα.
Ολα αποφασίζονταν σε μυστικές διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών. Η οικουμενική κυβέρνηση έπαψε να υπάρχει όταν ο Κώστας Μητσοτάκης εκτίμησε πως μπορούσε να διεκδικήσει με βεβαιότητα την εξουσία.
Πρόσχημα για να τερματιστεί ο βίος της αποτέλεσε η διαφωνία που ανέκυψε για την επιλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Προκήρυξη εκλογών
Πρόσφορο
Keywords
Τυχαία Θέματα