''η εκτ θα αναλαβει δραση αν ο πληθωρισμος μειωθει περαιτερω''...

17:18 23/8/2014 - Πηγή: Fimotro
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αντιδράσει με «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» εάν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειωθεί περαιτέρω,...
δήλωσε ο πρόεδρος του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αναληφθεί δράση τον Σεπτέμβριο.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης με τη συμμετοχή κεντρικών
τραπεζιτών στο Τζάκσον Χόουλ του Γουαϊόμινγκ, ο Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, σε συνδυασμό με την καθοδική πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, θα τονώσουν τη ζήτηση στην ευρωζώνη, όπου συνεχίζουν να καταγράφονται σημαντικές δυσχέρειες.

Ωστόσο, σε πιο έντονο τόνο σε σχέση με το παρελθόν, ο Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη δείχνουν ότι η ανάκαμψη παραμένει «ομοιόμορφα αδύναμη», επισήμανε και υποσχέθηκε ότι η πολιτική χαλάρωσης που ασκείται δεν θα μεταβληθεί για μια μεγάλη χρονική περίοδο.

«Το διοικητικό συμβούλιο (της ΕΚΤ) θα λάβει υπόψη του τις εξελίξεις αυτές, και, στο πλαίσιο της εντολής του, θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που απαιτούνται για να εγγυηθεί τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα», είπε ο Ντράγκι μιλώντας ενώπιον πολλών εκ των σημαντικότερων κεντρικών τραπεζιτών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το πακέτο μέτρων το οποίο ανακοινώσαμε τον Ιούνιο θα προσφέρει πράγματι την επιδιωκόμενη τόνωση της ζήτησης, και παραμένουμε έτοιμοι να προσαρμόσουμε την πολιτική μας περαιτέρω», είπε.

«Το διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει επίσης μη συμβατικά μέσα για να προασπίσει την σταθεροποίηση των πληθωριστικών προσδοκιών μεσομακροπρόθεσμα», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πάντως ο Ντράγκι δεν πρόσθεσε, όπως είχε κάνει στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στις αρχές του μήνα, τον όρο «εάν είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι μιας πολύ παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού».

Τον Ιούνιο η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κι ανακοίνωσε παράλληλα μια σειρά μέτρων για να αυξηθεί η ρευστότητα στην οικονομία της ευρωζώνης, ο πληθωρισμός στην οποία βρίσκεται σε αυτήν που ο Ντράγκι αποκαλεί «ζώνη κινδύνου», δηλαδή κάτω από 1%, επί 10 μήνες.

Στην ομιλία του πάντως απέδωσε τη μείωση του πληθωρισμού σε προσωρινούς παράγοντες, όπως οι τιμές της ενέργειας και η κρίση στην Ουκρανία.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν ο,4% τον Ιούλιο, ο χαμηλότερος από τον Οκτώβριο του 2009, και πολύ μακριά από το στόχο της ΕΚΤ, που είναι κοντά αλλά λίγο κάτω από το 2%. Αναμένεται ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο τον Αύγουστο.

Το πιο ισχυρό από τα εργαλεία που έχουν απομείνει στην εργαλειοθήκη της ΕΚΤ είναι η αγορά αξιογράφων σε μεγάλη κλίμακα, δηλαδή μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, αν και ο Ντράγκι δεν αναφέρθηκε σε κάτι τέτοιο στην ομιλία του.

Είπε πάντως πως αναμένει να υπάρξει τόνωση για την οικονομική δραστηριότητα και λόγω της πτώσης της ισοτιμίας του ευρώ, τα σχέδια για την αναζωογόνηση της αγοράς τιτλοποιημένων δανείων και το νέο πρόγραμμα μακροπρόθεσμων δανείων, για το οποίο είπε πως υπάρχει «σημαντικό ενδιαφέρον από τράπεζες».

Το ευρώ μειώθηκε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Οι εκκλήσεις προς την ΕΚΤ να κάνει περισσότερα αυξήθηκαν μετά τα δεδομένα που έδειξαν πως η ανάπτυξη σχεδόν μηδενίστηκε το δεύτερο τρίμηνο στην ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ, λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας της Γερμανίας και της στασιμότητας στη Γαλλία —ήδη πριν καταγραφεί οποιαδήποτε συνέπεια από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην και από τη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Ντράγκι επανέλαβε πάντως στην ομιλία του την πάγια θέση του πως ούτε η νομισματική, ούτε η δημοσιονομική πολιτική αρκούν αφ΄ εαυτών για να επιλυθούν τα προβλήματα της οικονομίας στην Ευρώπη, καλώντας για άλλη μια φορά τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα