Η ελλαδα δεν θελει τα 15 δις το δντ ομως προσφερει στηριξη...

Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Αγαπητό Fimotro,
Από το βράδυ του Σαββάτου όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανάρτηση προ βρίσκονται στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών... Γκίκας Χαρδούβελης, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, με το μήνυμα που κομίζουν για την συνάντηση σήμερα με την Κριστίν Λαγκάρντ να είναι πως η ελληνική
πλευρά θέλει τερματισμό της δανειακής σύμβασης και με το ταμείο.Η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει η εποχή του μνημονίου την ώρα που στις 31 Δεκεμβρίου τελειώνει και η δανειακή σύμβαση με τους Ευρωπαίους.

Η ελληνική πλευρά θέλει να διατηρήσει μία σχέση με το ταμείο, σε μία “μετά τα μνημόνια εποχή”, που προβλέπεται και από το καταστατικό του ταμείου. Η μετά μνημόνιο εποχή δεν προβλέπει επιτήρηση όπως την γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια αλλά οι αξιωματικοί του ταμείου θα έρχονται στην Ελλάδα δύο φορές το χρόνο, για να ελέγχουν για πιθανό εκτροχιασμό της κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Ελλάδα δεν θα έλεγε όχι σε πιθανή γραμμή στήριξης, όπως την χαρακτήρισε την Παρασκευή και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, αλλά δεν θέλει το μαξιλάρι των 15 δισ. ευρώ που έχει προβλέψει το ταμείο στο σχέδιο του ελληνικού προγράμματος, με το όλο θέμα να βρίσκεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί και μόνη της. Το δίχτυ προστασίας που προτείνει η κα Λαγκάρντ αφορά την αντιμετώπιση των αγορών αλλά και άλλους παράγοντας που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν ξανά την ελληνική οικονομία. Τα δεδομένα στο ταμείο, είναι πως η Ελλάδα και κάθε χώρα στην κατάσταση της Ελλάδας, θα είναι προστατευμένη έναντι των αγορών αν συνέχιζε τη σχέση με το ταμείο. Μία σχέση που όπως αναφέρεται θα δημιουργεί ένα αίσθημα ασφαλείας και θα είναι πιο εύκολο για τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα, πέρα από την προφύλαξη από τις αγορές.

Στο ταμείο πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να βιαστεί αλλά να ακολουθήσει τις εισηγήσεις της κα Λαγκάρντ και των συνεργατών της, καθώς στην προσπάθειά της να εξέλθει πλήρως της κρίσης θα έχει αρωγό και το ταμείο και τους αξιωματικούς του.

Επιστολή με την οποία θα ζητά τη διακοπή του προγράμματος του ΔΝΤ θα στείλει στην Κριστίν Λαγκάρντ ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των στρες τεστ των τραπεζών, στις 26 Οκτωβρίου,.

Στην επιστολή του, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αναφέρει την ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η Αθήνα θα διεκδικήσει μία υβριδική προληπτική γραμμή πίστωσης από την Ευρώπη, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της ότι θα εφαρμόσει ένα ελληνικό σχέδιο οικονομικής πολιτικής, μέσω επίσημης επιστολής προθέσεων.

Ειδική αναφορά στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ περί προληπτικής στήριξης της χώρας μας έκανε την Παρασκευή από τη Βουλή ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν αναφέρθηκε σε νέο μνημόνιο αλλά στο ενδεχόμενο μιας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης για την Ελλάδα,ώστε να είναι ασφαλέστερη η έξοδός της στις αγορές. Συμπλήρωσε πως τίποτα σχετικό δεν έχει αποφασιστεί και πως το ζήτημα θα συζητηθεί στη σύνοδο ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου ο Γκίκας Χαρδούβελης θα συναντηθεί με την κ. Λαγκάρντ σήμερα.

«Σίγουρα δεν μιλάμε για μνημόνιο, αλλά για μετά-μνημόνιο», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς. Προσέθεσε πως οι μεταρρυθμίσεις «θα συνεχιστούν», αλλά «θα είναι μεταρρυθμίσεις που θα έχουμε προτείνει εμείς».Εν τω μεταξύ, επιμένει το στέλεχος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν στη γραμμή Λαγκάρντ ότι θα ήταν χρήσιμη η ανάληψη ενός προληπτικού προγράμματος από την Ελλάδα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε επισφαλή την πρόσβαση στις αγορές λόγω της ανόδου των ελληνικών σπρεντ.
Σε λίγο τα νεότερα με την συνάντηση Χαρδούβελη-Λαγκάρντ..
Keywords
Τυχαία Θέματα