Η εναρμονιση των τεστ αντοχης θα φερει 2 δις. ευρω στις τραπεζες...

Δυνητικό όφελος της τάξης των 2 δισ. ευρώ προσδοκούν οι ελληνικές τράπεζες από την εναρμόνιση των εποπτικών απαιτήσεων με τα ευρωπαϊκά δεδομένα...
στο πλαίσιο των επικείμενων εγχώριων stress tests και τη διαμόρφωση του πήχη για τον core tier I στο 8% έναντι του 9% που παραμένει σε ισχύ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στο τέλος της ερχόμενης
εβδομάδας θα αποσταλούν στην Τράπεζα της Ελλάδος από την BlackRock τα μεγέθη που αφορούν την Ελλάδα και στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου τα αποτελέσματα από τις θυγατρικές εξωτερικού.
Εκτιμάται ότι το όφελος από την απαίτηση για δείκτη 8% συνολικά για το σύστημα θα είναι περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ σε συνδυασμό με τα κεφάλαια τα οποία θα παραχθούν εσωτερικά από την οργανική κερδοφορία, την πώληση στοιχείων του ενεργητικού και τις συνέργειες, οι αναλυτές «βλέπουν» ότι οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, πλην δηλαδή της Eurobank, η οποία βρίσκεται σε τροχιά ιδιωτικοποίησης μέσω αύξησης κεφαλαίου, θα κατορθώσουν να περάσουν τις «εξετάσεις» χωρίς πρόβλημα.
Αφού λάβει τα αποτελέσματα της BlackRock, η κεντρική τράπεζα θα συνεκτιμήσει τα προσδοκώμενα κεφαλαιακά οφέλη από τις κινήσεις που περιλαμβάνουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης και θα καταλήξει, πιθανότατα στις αρχές του 2014, στις κεφαλαιακές ανάγκες, αν προκύψουν.
Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, οι οποίες έχουν ήδη υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, ενώ και η Εθνική, μέσα από τις κινήσεις ενίσχυσης που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναμένεται να αντεπεξέλθει χωρίς πρόσθετες ανάγκες.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες περιλαμβάνονται στη λίστα των 128 της Ευρωζώνης, οι οποίες θα υποβληθούν στον εξονυχιστικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, σε μια δοκιμασία πάντως μικρότερης έντασης από τα επικείμενα ελληνικά stress tests.
H ΒlackRock προχωρά σε ακτινογραφία των δανειακών χαρτοφυλακίων δάνειο προς δάνειο και όχι δειγματοληπτικά, όπως θα γίνει στον ευρωπαϊκό έλεγχο, ενώ το ζητούμενο είναι να τεθεί το ελάχιστο όριο για το δείκτη core tier I στο 8%, στο ίδιο επίπεδο με την ευρωπαϊκή αξιολόγηση.
Το θέμα θα εξεταστεί από την ΤτΕ και την τρόικα και, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, πρόκειται για εύλογο αίτημα που θα επιτρέψει στις τράπεζες να εξοικονομήσουν κεφάλαια.
Καθώς η τρέχουσα αξιολόγηση από την BlackRock στηρίζεται σε καλύτερα μακροοικονομικά σενάρια, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο έλεγχο, έχουν αφαιρεθεί επισφάλειες ύψους 9 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε δάνεια που πέρασαν σε υπό εκκαθάριση τράπεζες, αναμένεται ότι και ο λογαριασμός θα είναι διαχειρίσιμος.
Αξίζει να σημειωθεί και μία άλλη σημαντική παράμετρος: η BlackRock, το 2011, προσδιόρισε τις εκτιμώμενες ζημιές από το πιστωτικό χαρτοφυλάκιο για μία τριετία, δηλαδή έως και το 2014, με ένα πολύ δυσμενές σενάριο.
Με βάση αυτή την εκτίμηση, έγινε από την ΤτΕ ο υπολογισμός των κεφαλαιακών αναγκών και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
Η παρούσα αξιολόγηση αφορά, στην ουσία, τη διετία 2015-2016 και βρίσκει τράπεζες, όπως η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς να έχουν σημαντικό απόθεμα κεφαλαίων.
Τα σχέδια αναδιάρθρωσης περιλαμβάνουν κινήσεις ενίσχυσης της κερδοφορίας τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στα κόστη.
Ετσι, η σαφής βελτίωση του κόστους χρηματοδότησης, η οποία ήδη άρχισε να καταγράφεται, όπως και η μείωση προσωπικού και δικτύων θα λειτουργήσει προς όφελος της κερδοφορίας.
Οι τράπεζες με βάση τα μακροοικονομικά προσδοκούν σταδιακή αποκλιμάκωση των επισφαλειών κάποια στιγμή μέσα στο 2014, ώστε στη συνέχεια να αποκομίζουν τα οφέλη.
Παράλληλα, κινήσεις πώλησης στοιχείων του ενεργητικού θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα ως το 2017, ενώ σημαντικά οφέλη αναμένονται από τις συνέργειες.
Σημειώνεται ότι για την εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών η ΤτΕ θα αξιολογήσει η ίδια τα σχέδια αναδιάρθρωσης και δεν θα μείνει στην αποτίμηση που κάνει για δικό της λογαριασμό η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως 3,5 δισ. ευρώ, θα προκύψουν από την πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων, ενώ κεφαλαιακό μαξιλάρι της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ δημιουργούν και οι συνέργειες που αναμένονται από τις μεγάλης έκτασης συγχωνεύσεις που έλαβαν χώρα στον κλάδο το τελευταίο διάστημα.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα