Η επιστολική ψήφος των αποδήμων

Αγαπητό fimotro,

Παρακολουθώ από εδώ στην Μεγάλη Βρετανία την συζήτηση που γίνεται για την ψήφο των αποδήμων και την δυνατότητα ή μη επιστολικής ψήφου. Σχεδόν όλοι συμφωνούν με την επιστολική ψήφο αλλά το ΚΚΕ εκφράζει αντιρρήσεις, λέγοντας ότι πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι όροι όπως στην Ελλάδα. Το ΚΚΕ έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό, αλλά υπάρχουν ορισμένες πρακτικές δυσκολίες.
Αν κάποιος δεν κατοικεί σε πόλη

που υπάρχει πρεσβεία ή προξενείο θα πρέπει να ταξιδέψει ίσως και πιο μακριά από την απόσταση ΑλεξανδρούποληΑθήνα που επικαλείται ο κ. Κουτσιούμπας. Εγώ προσωπικά, κατοικώ στην Οξφόρδη και στην καλύτερη περίπτωση θέλω δύο ώρες να πάω και άλλες δύο ώρες να γυρίσω στο Λονδίνο, που είναι η πλησιέστερη πρεσβεία, άρα ίσως είμαι τυχερός. Άλλοι που είναι σε άλλες χώρες, π.χ στις ΗΠΑ, ίσως να χρειάζεται να ταξιδέψουν και αεροπορικώς (αν κατοικούν στη Φλόριντα, για παράδειγμα). Επιπλέον, και γνωρίζοντας πώς γίνονται αυτά τα πράγματα με τις Ελληνικές υπηρεσίες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κανείς θα πρέπει να κάνει το ταξίδι αυτό δύο φορές, μια για να δηλώσει ότι θέλει να ψηφίσει και μια για να ψηφίσει. Μάλιστα η δήλωση θα πρέπει να γίνει σε εργάσιμη ημέρα, άρα όποιος δεν είναι δίπλα στην πρεσβεία θα πρέπει να πάρει άδεια. Τέλος, κρίνοντας από τις σκηνές απείρου κάλλους που διαδραματίστηκαν κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές στην πρεσβεία στο Λονδίνο, είναι πρακτικά αδύνατο οι πρεσβείες και τα προξενεία να εξυπηρετήσουν τις χιλιάδες που θα θέλουν να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών. Ενώ τα εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα έχουν το πολύ 600 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, στις πρόσφατες ευρωεκλογές ήταν περίπου 5000 εγγεγραμμένοι στο Λονδίνο, και μπορείτε να καταλάβετε τί έγινε. Σε εθνικές εκλογές, και με δεδομένο ότι στο Λονδίνο μόνο είναι πάνω από 30,000 Έλληνες, καταλαβαίνει κανείς τί έχει να γίνει.
Οι απόδημοι δεν θέλουμε να μας δώσουν την δυνατότητα ψήφου σαν χάρη,  για να μην παραπονιόμαστε. Όσοι είμαστε Έλληνες πολίτες, έχουμε ΑΦΜ, πληρώνουμε φόρους κλπ, πρέπει να έχουμε την δυνατότητα να επιλέγουμε ποιοί θα διαχειρίζονται αυτά τα χρήματα. Δεν είναι χάρη, είναι υποχρέωση, και το κράτος υπάρχει για να εξυπηρετεί τον πολίτη, άρα πρέπει να δοθεί εφαρμόσιμη λύση, όχι λύση συμβιβαστική που δεν θα βολεύει τελικά κανέναν.
Όπως είπα και πριν, το ΚΚΕ έχει δίκιο. Πρέπει να δίνονται οι ίδιες δυνατότητες σε όλους. Γιατί λοιπόν να τους εξισώνουμε όλους προς τα κάτω; Γιατί να επιμένουμε σε πρακτικές 19ου αιώνα και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Γιατί η κυβέρνηση δεν αντιπροτείνει την δυνατότητα επιστολικής ψήφου για όλους, αυτούς που είναι στο εξωτερικό αλλά και αυτούς που είναι στην Ελλάδα; Γιατί να μην μπορεί να ψηφίσει με επιστολική ψήφο και ο ετεροδημότης από την Αλεξανδρούπολη που μένει στην Αθήνα; Με αυτόν το τρόπο δεν θα χρειάζεται να ταλαιπωρούνται οι χιλιάδες που τρέχουν στις εθνικές οδούς και στα καράβια σε κάθε εκλογές. Άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες, άρρωστοι σε νοσοκομεία κλπ  θα μπορούν να ψηφίσουν χωρίς ταλαιπωρία. Πώς μπορεί η κυβέρνηση από την μία να συζητάει για ψηφιακή διακυβέρνηση και να κοιτάζει τί κάνουν οι χώρες της Βαλτικής και πώς να το αντιγράψει, και από την άλλη να συμβιβάζεται σε μεθόδους του μακρινού παρελθόντος αγνοώντας ότι είμαστε στον 21ο αιώνα;

Μετά τιμής
Δημήτρης Αργυρόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα