Η ευρώπη χάνει τη μάχη του 2ου κύματος με τον κορονοϊό

Ευρωπαίοι ηγέτες από το Λονδίνο έως το Βερολίνο αντιμετωπίζουν μία ανησυχητική πραγματικότητα: Τα lockdown επιστρέφουν στην ημερήσια διάταξη καθώς η πανδημία απειλεί ξανά την ήπειρο.

Είναι ένα σενάριο που πολλοί απέκλεισαν μετά το καλοκαίρι, όταν τα κρούσματα κορωνοϊού υποχωρούσαν σε όλη την Ευρώπη και τα σύνορα άνοιγαν ξανά. Αναμενόταν ότι θα αρχίσουν να αυξάνονται, αλλά η πεποίθηση ήταν ότι θα υπήρχε μία στοχευμένη προσέγγιση.

Αυτή η

αρχική αίσθηση της νίκης έχει δώσει τη θέση της στην απογοήτευση, ενώ ανοίγει τον δρόμο για πιο βαθιά κρίση σε μεγάλες πόλεις υπό απαγόρευση κυκλοφορίας, την ώρα που οι κεντρικές κυβερνήσεις συγκρούονται με την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Η ελπίδα ήταν ότι το δεύτερο κύμα θα ήταν πιο εύκολο να ελεγχθεί, επειδή ξέρουμε πώς να εντοπίζουμε και να συγκρατούμε τις συρροές και να διατηρούμε την οικονομία σε λειτουργία», δήλωσε ο Christian Odendahl, επικεφαλής οικονομολόγος στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης. «Αλλά αυτό δεν λειτούργησε στην Ευρώπη».

Ενα νέο κύμα κακών ειδήσεων έρχεται σχεδόν καθημερινά. Τα τελευταία στοιχεία από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία δείχνουν νέα ρεκόρ σε λοιμώξεις, ενώ η Ισπανία κατέγραψε τις περισσότερες νέες περιπτώσεις από τον Απρίλιο. Τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτου έχουν αυξηθεί σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι ηγέτες έχουν λιγότερη δύναμη να πολεμήσουν τώρα, έχοντας ήδη υποστεί μία πολιτική φθορά, μετά τα πρώτα lockdown, όταν έκλεισαν τις οικονομίες και στη συνέχεια τις στήριξαν την άνοιξη.

Οι επιχειρήσεις είναι πιο ασταθείς, το κοινό  βαρεθεί τους περιορισμούς και η πολιτική αντιπολίτευση δεν μένει πλέον πίσω. Υπάρχει επίσης ένας ιδεολογικός αγώνας μεταξύ των οπαδών της ελευθερίας, που δεν θέλουν να περιοριστεί η κυκλοφορία και εκείνων που λένε ότι η ασφάλεια πρέπει να είναι υπεράνω όλων των άλλων ανησυχιών, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας.

Είναι μία πολύ δύσκολη ισορροπία αυτή τη φορά. Για τον Jamie Rush του Bloomberg Economics «το να κάνει κάποιος πολύ λίγα για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού θα μπορούσε εύκολα να κοστίσει περισσότερο από ένα σύντομο εθνικό lockdown».

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας μάχεται τις κεντροδεξιές Αρχές στη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον περιστοιχίζεται από όλες τις πλευρές. Ο χειρισμός της πανδημίας του κοστίζει ήδη υποστήριξη στην βόρεια Αγγλία, όπου είχε λίγη στις περσινές εκλογές. Τώρα, είναι από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακόμη και η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ –η βασίλισσα των κρίσεων της Ευρώπης– απέτυχε να παρακινήσει τους Γερμανούς επικεφαλής των Ομόσπονδων Κρατιδίων να αποδεχτούν μέτρα κατά τη διάρκεια ενός οκτάωρου μαραθώνιου διαπραγμάτευσης αυτήν την εβδομάδα.

Ολα αυτά δημιουργούν αμφιβολίες για οποιαδήποτε ανάκαμψη από τη χειρότερη ύφεση της περιοχής που θυμόμαστε. Θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δαπάνες, συμπιέζοντας περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά. Οι κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν αναπτύξει πρωτοφανή κίνητρα, προετοιμάζονται να κάνουν περισσότερα.

Η αρχική στρατηγική της Ευρώπης ήταν μια θεραπεία σοκ που ανέστειλε τις προσωπικές ελευθερίες για να επιστρέψει σε κάποιο είδος φυσιολογικού το συντομότερο δυνατό. Φαινόταν να λειτουργεί. Οι απώλειες θέσεων εργασίας είχαν ελεγχθεί, χάρη στα γενναιόδωρα πακέτα τόνωσης.

Ομως οι Αρχές, παρά τα πολλά τεστ, απέτυχαν να επιβάλουν περιορισμούς υγιεινής ή κανόνες αυτό-απομόνωσης, μετά την άρση των lockdown. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι άνθρωποι ταξίδεψαν και έφεραν τον ιό στα σπίτια τους. Η εξάπλωση έχει επιταχυνθεί καθώς ο ψυχρός καιρός αναγκάζει τους ανθρώπους να είναι σε εσωτερικούς χώρους.

Οι εστίες έχουν προκαλέσει ένα νέο γύρο περιορισμών. Ξεκινώντας αυτό το Σαββατοκύριακο, οι Λονδρέζοι δεν θα μπορούν να κάνουν παρέα με άλλα νοικοκυριά και οι κάτοικοι του Παρισιού και άλλων μεγάλων γαλλικών πόλεων θα περιοριστούν στα σπίτια τους τις νύχτες, για τέσσερις εβδομάδες.

Η Ιταλία εξετάζει απαγόρευση κυκλοφορίας γαλλικού τύπου, η οποία θα απαιτούσε από τους ανθρώπους να βρίσκονται στα σπίτια τους έως τις 10 μ.μ., καθώς και να επιστρέψουν τα λύκεια σε εκπαίδευση μέσω διαδικτύου, όπως ανέφερε η Corriere della Sera την Παρασκευή.

The post Η Ευρώπη χάνει τη μάχη του 2ου κύματος με τον κορονοϊό appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα