Η ευρώπη βλέπει να πλησιάζουν τα lockdown

Δεν απέδωσαν τα ηπιότερα μέτρα – Αισθητή η κόπωση στους Ευρωπαίους πολίτες

To δραστικό μέτρο στο οποίο κανένας Ευρωπαϊός πολιτικός δεν ήθελε να καταφύγει ξανά έχει επανέλθει στην ατζέντα: το lockdown.

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παραδέχτηκε την Παρασκευή ότι η χώρα του μπορεί να επιστρέψει σε καθεστώς αυστηρότερων περιορισμών στην κίνηση των πολιτών.

Όπως και άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ο Μακρόν στερεύει από διαθέσιμες επιλογές. Oι προσπάθειες για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού με πιο ήπια μέτρα δεν έχουν αποτέλεσμα.

Για

πολιτικούς όπως ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, το διακύβευμα είναι μεγάλο. Ενώ επαινέθηκαν για την αντίδραση τους στο πρώτο κύμα της πανδημίας, σήμερα δέχονται έντονη κριτική. Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί, αυξάνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις τοπικές και τις εθνικές κυβερνήσεις και αν τελικά καταλήξουν στη λύση ενός παρατεταμένου lockdown θα κατηγορηθούν για τη ζημιά που θα προκληθεί στις οικονομίες τους.

«Πολλές χώρες είναι πλέον αντιμέτωπες με τον κίνδυνο ενός lockdown τις ερχόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, διευθυντής του έκτακτου προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, το νέο κύμα του κορωνοϊού φαίνεται διαφορετικό από το πρώτο. Τα κρούσματα είναι πολύ υψηλότερα, αλλά είναι περισσότερα και τα τεστ. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός τωνθυμάτων είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με την άνοιξη, αλλά έχει αρχίσει να αυξάνεται ανησυχητικά τις τελευταίες ημέρες. Με τα συστήματα υγείας να βρίσκονται υπό ολοένα και μεγαλύτερη πίεση, μόνο ένα δραστικό εργαλείο παραμένει: το κλείσιμο της οικονομίας και η παραμονή των πολιτών στα σπίτια τους.

Ωστόσο, έχοντας περάσει ήδη ένα lockdown, είναι πολλοί οι Ευρωπαίοι που είναι αντίθετοι σε ένα δεύτερο. Διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες στους δρόμους της Νάπολης, του Λονδίνου και του Βερολίνου το Σαββατοκύριακο, διαμαρτυρόμενοι κατά της «τυραννίας» της πανδημίας.

Στην Ιταλία κάποια γυμναστήρια και κινηματογράφοι δήλωσαν ότι δεν θα υπακούσουν στις εντολές, ενώ ο πρωθυπουργός Κόντε οριστικοποιεί ένα νέο πακέτο στήριξης για την ανακούφιση των επιχειρήσεων.

Ακόμα και η λήψη δραστικών μέτρων δεν θα φέρει άμεσα αποτελέσματα. «Αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή για πολλές χώρες στο Βόρειο Ημισφαίριο» δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους, γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. «Αλλά ξανά και ξανά, έχουμε δει ότι η έγκαιρη ανάληψη δράσης μπορεί να κάνει την πανδημία διαχειρίσιμη» πρόσθεσε.

Πολλές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να υιοθετήσουν πιο αυστηρά μέτρα. Το Βέλγιο εξετάζει την επιβολή lockdown, η Πολωνία και η Τσεχία ετοιμάζονται να επιβάλλουν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα. Η Ιρλανδία έκλεισε την οικονομία της για έξι εβδομάδες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σκοπεύει να επιβάλλει ένα light lockdown με κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων, ενώ η Γαλλία θα εξετάσει την Τετάρτη την χρονική επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας με τη λύση του locdown να παραμένει στο τραπέζι.

Στην Ισπανία, η κεντρική κυβέρνηση θα αναθέσεις στις περιφέρειες έκτακτες εξουσίες για την κήρυξη lockdown και την επιβολή περιοριστικών μέτρων.

The post Η Ευρώπη βλέπει να πλησιάζουν τα lockdown appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα