Η γαλλια κλεινει τα πυρηνικα της εργοστασια και επενδυει στις ανανεωσιμες πηγες...

22:15 9/9/2015 - Πηγή: Fimotro
Για πάνω από μισό αιώνα, ο τομέας της πυρηνικής ενέργειας ήταν η περηφάνια της Γαλλίας. Ακόμα και σήμερα, καλύπτει...
τα τρία-τέταρτα από τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Ο πυρηνικός ενεργειακός γίγαντας της χώρας, η Areva, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες (αν όχι η μεγαλύτερη) εταιρία στον κόσμο, έχοντας επεκταθεί εκτός από την παραγωγή και στην εξόρυξη ουρανίου αλλά και την κατασκευή αντιδραστήρων.

Όμως την χρονιά που πέρασε η Areva σημείωσε απώλειες ρεκόρ των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρία δεν κατάφερε
να πουλήσει ούτε ένα νέο εργοστάσιο τα τελευταία χρόνια ενώ το ατύχημα της Φουκουσίμα μείωσε ακόμα περισσότερο την ελάχιστη ζήτηση για νέους αντιδραστήρες.

Οι νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες τρίτης γενιάς (European Pressurized Reactors, EPR), θεωρήθηκαν αρχικά μία ασφαλής τεχνολογία για το μέλλον και η αιχμή του δόρατος της γαλλικής πυρηνικής βιομηχανίας. Όμως και αυτοί φαίνεται να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Κάτι που οδηγεί στην αναστολή λειτουργίας τους, και αυξάνει σημαντικά το κόστος κατασκευής τους.

Όπως για παράδειγμα στο εργοστάσιο στο Flamanville το οποίο έχει καθυστερήσει αρκετά (από το 2012 στο 2018), με το κόστος να έχει εκτοξευθεί από τα 3.3 στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα ασφάλειας. Το ίδιο συμβαίνει και με 3 αντιδραστήρες στην Φινλανδία όπου η ολοκλήρωσή τους έχει μετατεθεί από το 2009 στο... 2018. Ενώ δύο ακόμα αντιδραστήρες αυτού του τύπου στην Αγγλία μάλλον δεν θα ολοκληρωθούν καθώς οι καθυστερήσεις και το κόστος τους έχουν βγάλει εντελώς εκτός προγράμματος.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ δήλωσε ότι η Γαλλία θα κλείσει άμεσα το πυρηνικό εργοστάσιο στο Fessenheim, στα σύνορα με την Γερμανία, το οποίο είναι και το παλαιότερο της χώρας.

Την απόφαση υποστήριξε και ο ίδιος ο Ολάντ, ο οποίος δήλωσε ότι το εν λόγω εργοστάσιο θα κλείσει το αργότερο τον Μάιο του 2017, κάτι που χαιρετίστηκε με ιδιαίτερη θέρμη από τους Γερμανούς πολιτικούς οι οποίοι έχουν ήδη αποφασίσει να κλείσουν όλα τα πυρηνικά τους εργοστάσια στο άμεσο μέλλον.

Με την πυρηνική ενέργεια να αντιμετωπίζει τόσο μεγάλα προβλήματα, αρχίζει να μπαίνει στο προσκήνιο το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Γαλλικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η γαλλική κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να ενισχύσει την ενεργειακή μετάβαση από τον έναν τομέα στον άλλο, ελπίζοντας παράλληλα να δημιουργήσει και δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Ο νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2015, υποστηρίζει ότι η συμβολή της πυρηνικής ενέργειας στην Γαλλία θα πρέπει να πέσει από το 75% στο 50% της παραγωγής ρεύματος μέχρι το 2025. Και όλη αυτή η διαφορά θα καλυφθεί από την ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Ενώ μια έρευνα από ανεξάρτητο φορέα δείχνει ότι η Γαλλία θα μπορεί να είναι πλήρως ελεύθερη από την πυρηνική ενέργεια το αργότερο μέχρι το 2050 αν αποφασίσει να επιμείνει σ' αυτό το νέο δρόμο.

Ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, και μετά την απόφαση της Γερμανίας να προχωρήσει σ' αυτή την πορεία, φαίνεται να αποκτά όλο μεγαλύτερη θετική χροιά στην γαλλική κοινή γνώμη, η οποία ήταν πάντα πιο κοντά στην υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας. Με τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει η Areva και τα πολλά εκατομμύρια ευρώ που χάνονται ετησίως, είναι προφανές ότι η μεταστροφή της κοινής γνώμης προς ένα πιο καθαρό μέλλον δεν είναι παρά θέμα χρόνου και για την Γαλλική κοινωνία.
Keywords
Τυχαία Θέματα