Η ιατρική σχολή του πανεπιστημίου αθηνών – μια σχολή με ιστορία 180 ετών
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το 1837 και ήταν εκείνη που οδήγησε στη μεταφορά και εφαρμογή της δυτικής ιατρικής, ώστε, εκτός από την εκπαίδευση των επιστημόνων, να συμβάλει τελικά και στη συγκρότηση του υγειονομικού δικτύου στο πλαίσιο του νέου Έθνους Κράτους της Ελλάδας. Ήταν η πρώτη Ιατρική Σχολή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Όλα αυτά το έτος 1837. Με την Ιατρική Σχολή τότε του Οθώνειου Πανεπιστημίου. Και στην συνέχεια
Σήμερα, στην επέτειο των 180 ετών από την ίδρυσή της, οι φοιτητές αλλά και οι εκπρόσωποι της Ιατρικής Σχολής Αθηνών αποφάσισαν να γιορτάσουν την επέτειο από την ίδρυσή της με ένα θεαματικό τρόπο. Με ένα θεατρικό έργο που θα παιχτεί το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στο αρχαίο Ασκληπιείο της Επιδαύρου. Η θεατρική ομάδα της σχολής έτσι θα παίξει μέρος από τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, ενώ την παράσταση θα ακολουθήσει και μουσικό δρώμενο.
Όπως λένε οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής σήμερα, η «δύναμή» της σε ερευνητικό επίπεδο έχει εκτοξευθεί, καθώς η μέση ετήσια χρηματοδότηση για τα έργα έρευνας και ανάπτυξης των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών υπερβαίνει τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Η Ιατρική Σχολή συμβάλλει σε αυτά κατά μέσο όρο σε ποσοστό 40%.
Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο 2008-2016 απασχολούνταν ως εξωτερικοί συνεργάτες ετησίως κατά μέσο όρο 5.416 άτομα με συμβάσεις έργου ή εργασίας ορισμένου χρόνου στο πλαίσιο έργων που διαχειρίζεται ο ειδικός λογαριασμός του Ιδρύματος, με ένα μέσο συνολικό ετήσιο ύψος αμοιβών στα 29.269.311,78€. Τα 1.300 από αυτά ετησίως απασχολούνταν στο τμήμα Ιατρικής του.
Όπως λέει όμως σχετικά ο πρόεδρος της Σχολής, κ. Πέτρος Σφηκάκης, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων «GOOGLE SCHOLAR»: «Από το σύνολο των αναφορών που έχουν λάβει μέχρι σήμερα οι εργασίες των ερευνητών του πανεπιστημίου Αθηνών που έχουν καταχωρηθεί, το 67% προέρχεται από καθηγητές και ερευνητές της Ιατρικής Σχολής, ενώ από τα 10 πρώτα προφίλ ερευνητών του Ιδρύματος με τους υψηλότερους αριθμούς αναφορών (citations) οι 8 προέρχονται από την Ιατρική Σχολή».
Προσθέτει ακόμη ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Σχολής «παραμένουν σταθερά προσανατολισμένοι στο να καινοτομεί και να διακρίνεται, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς».
«Στόχος μας, επίσης, είναι να αποτελούμε πόλο έλξης των ικανοτέρων υποψηφίων φοιτητών, αλλά και καθηγητών διεθνούς φήμης» αναφέρει ακόμη. Και προσθέτει ότι «βασική μας μέριμνα είναι οι απόφοιτοί μας να χαίρουν ακαδημαϊκής και επαγγελματικής αναγνώρισης, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, και παράλληλα όχι μόνον να διατηρήσουμε, αλλά, κυρίως, να βελτιώσουμε την ήδη σημαντική διεθνή αναγνώριση της Σχολής στους παγκόσμιους καταλόγους κατάταξης των Ιατρικών Σχολών».
Η ιστορία του αρχαιότερου Ιδρύματος στη χώρα
Το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, το οποίο ονομάστηκε «Πανεπιστήμιο του Όθωνος», ιδρύθηκε το 1837 και περιελάμβανε τις σχολές Θεολογίας, Νομικών Επιστημών, Ιατρικής και Φιλοσοφίας. Το πανεπιστήμιο εγκαταστάθηκε αρχικά στην οικία του αρχιτέκτονα Σ. Κλεάνθη, στην Πλάκα. Το 1841 μεταφέρθηκε στο κεντρικό κτήριο του πανεπιστημίου Αθηνών, που κτίστηκε σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν και διακοσμήθηκε από το βιεννέζο ζωγράφο Karl Rahl. Το 1862, μετά την έξωση του Όθωνα, το πανεπιστήμιο μετονομάστηκε σε «Εθνικό Πανεπιστήμιο».
Το 1911, σύμφωνα με όρο της διαθήκης του ευεργέτη Ιωάννη ∆ομπόλη, ο οποίος διέθεσε κολοσσιαία περιουσία για την ίδρυση πανεπιστημίου, το οποίο θα ονομαζόταν «Καποδιστριακό», το πανεπιστήμιο διχοτομήθηκε σε δύο νομικά πρόσωπα με ξεχωριστή νομική υπόσταση: στο «Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο», στο οποίο εισήχθησαν οι σχολές Θεολογική, Νομική και Φιλοσοφική, και στο «Εθνικό Πανεπιστήμιο», στο οποίο εισήχθησαν η Φυσικομαθηματική και η Ιατρική Σχολή. Με τον Οργανισμό του 1932 τα δύο ιδρύματα συνενώθηκαν και αποτέλεσαν το «Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών».
Μάρνυ Παπαματθαίου
in.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Αυτό είναι το κραγιόν που θα κάνει θραύση τον φετινό χειμώνα - ΦΩΤΟ
- Με αυτό το... αναψυκτικό τα λουλούδια στο βάζο διατηρούνται περισσότερο
- Έτσι θα ξέρετε με πόσους έχει πάει πριν από εσάς η γυναίκα σας !
- Η κατάργηση του roaming αλλάζει τις συνήθειες των Ευρωπαίων, όταν ταξιδεύουν
- Σκύλος που λατρεύει τις βουτιές! [video]
- ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ! Ξέσπασε νέα θύελλα για τον Καμμένο...
- Ο ΣΚΑΙ που κόπτεται για θέσεις εργασίας σε Σκουριές, Ελληνικό, κάνει μαζικές απολύσεις
- Taxibeat: Η αποθέωση της παρασιτικής επιχειρηματικότητας
- Η ιατρική σχολή του πανεπιστημίου αθηνών – μια σχολή με ιστορία 180 ετών
- Πολιτική θύελλα για Καμμένο: Δείτε την απόδειξη με το ποσό που πλήρωσε στο Λονδίνο. Λεφτά υπάρχουν [φωτο]
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fimotro
- Τελευταία Νέα Fimotro
- Η ιατρική σχολή του πανεπιστημίου αθηνών – μια σχολή με ιστορία 180 ετών
- Το εθνικό συμβούλιο νεολαίας στην επιτροπή νεότητας της βουλής
- Αύξηση καταθέσεων 1 δις. τον σεπτέμβριο βλέπουν οι τραπεζίτες
- Καταλονία: εντολή ανώτατου δικαστηρίου στη google να διαγράψει εφαρμογή για το δημοψήφισμα
- Στα μέσα οκτωβρίου στον λευκό οίκο το πρώτο τετ α τετ τσίπρα τραμπ
- Νδ: «γκαιμπελικό παραμάγαζο του συριζα η ερτ»
- Τι είπε ο αλ. τσίπρας στο ταλίν για την ψηφιακή πολιτική – είδε μέρκελ και μακρόν
- Λιμενικό σώμα: ολοκληρώθηκε η απάντληση του πετρελαίου από το «αγία ζώνη ιι»
- Μέτρα για τις πληγείσες επιχειρήσεις της σαμοθράκης ζητά η γσεβεε
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- "Ήμουν πιο κοντός από τους άλλους και οι συμμαθητές μου δεν με έκαναν παρέα"
- Νέος πόλεμος για τα ταξί...
- Γιατί είναι απαραίτητο το καθημερινό και σωστό βούρτσισμα των μαλλιών
- Τραπεζικές πηγές: Αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Σεπτέμβριο
- Οι οικονομικές εφημερίδες 30/9/2017
- Οι τρεις παίκτες του Ολυμπιακού που βγάζει από το ψυγείο ο Λεμονής
- Σούνιο: Τα σενάρια που εξετάζει η αστυνομία -Σε άνδρα με μακριά μαλλιά φαίνεται να ανήκει ο σκελετός
- Οι αθλητικές εφημερίδες 30/9/2017