Η κλινικη ερευνα οδηγος της καινοτομιας και της αναπτυξης της οικονομιας...

Γνώση στους επιστήμονες, ελπίδα στους ασθενείς, ανάπτυξη της βιομηχανίας, θέσεις εργασίας...
στην εθνική οικονομία: αυτά είναι τα τέσσερα σημεία της κλινικής έρευνας που αποτιμώνται με πολλαπλάσιο θετικό πρόσημο επιστημονικά, οικονομικά και κοινωνικά στη χώρα και τα οποία αναδείχθηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης που έγινε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

«Η
κλινική έρευνα και ανάπτυξη προσφέρει νέα γνώση· προσφέρει ελπίδα, οι ασθενείς αποκτούν ταχύτερη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες· η βιομηχανία έχει ευκαιρίες οικονομικής εκμετάλλευσης, η εθνική οικονομία επωφελείται από νέες θέσεις εργασίας, νέα οικονομική δραστηριότητα –νέα φορολογητέα ύλη – και οι επιστήμονες και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας αναδεικνύονται διεθνώς» τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του EBEA PharmaceuticalForumTeam (EPhForT) κ. Διονύσης Φιλιώτης.

Ερευνητές που συμμετείχαν και προήγαγαν την κλινική έρευνα τα τελευταία χρόνια ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα στην εκδήλωση ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, μέλη της ιατρικής και φαρμακευτικής κοινότητας, εκπρόσωποι επιστημονικών εταιρειών, συλλόγων ασθενών, δημοσίων φορέων.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, κυρίες Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου, πρόεδρος του ΟΕΚΚ ΑγκαλιάΖΩ, Μέμη Τσεκούρα, πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας«Πεταλούδα» και Ζωή Γραμματόγλου, από τον σύλλογο καρκινοπαθών ΚΕΦΙ, οι οποίες ανέδειξαν τη σημασία των κλινικών μελετών και τα οφέλη τους για τους ασθενείς.

Ο καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας Νοσοκομείου Σωτηρία, ο κ. Κωνσταντίνος Ν. Συρίγος, στην ομιλία του «Η κλινική έρευνα σε περιβάλλον παγκοσμιοποίησης», αναφέρθηκε στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στα φάρμακα και κατ’ επέκταση στην έρευνα. «Οι διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί παγκοσμίως για τη διεξαγωγή των κλινικών μελετών διασφαλίζουν την ποιότητά τους και θα πρέπει να ισχύουν και να εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες του κόσμου -φτωχές ή πλούσιες-προς όφελος των ασθενών» τόνισε ο κ. Συρίγος.

Ο καθηγητής Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Γεώργιος Π. Χρούσος, τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, και με την ομιλία του με τίτλο «Κλινική Έρευνα και ανθρωπισμός». «Ο ανθρωπισμός, ο αλτρουισμός, αποτελούν βάση και κίνητρο για διενέργεια της κλινικής έρευνας και για τη συμμετοχή των ασθενών σε αυτή. Ιστορικά, οι κλινικές μελέτες χρειάστηκε να περάσουν από πολλά στάδια, να παρατηρηθούν σοβαρές παρενέργειες, ώστε να αυστηροποιηθούν οι κανόνες που τις διέπουν: πλέον προϋπόθεση για τη διενέργειά τους αποτελούν η εθελούσια συμμετοχή του ασθενούς και η ασφάλειά του. Η ενημέρωση, η διαρκής επικοινωνία και η σχέση εμπιστοσύνης του ιατρού–ερευνητή με τον ασθενή είναι απαραίτητες και δημιουργούν προϋποθέσεις για καλή πορεία των μελετών και των ασθενών στην πάθησή τους» ανέφερε ο κ. Χρούσος.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο κ. Χρήστος Ι. Τσαρούχης, Διευθυντής Ομάδας στο Ιατρικό Τμήμα της φαρμακευτικής εταιρίας ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, με την ομιλία του με θέμα «Η ιστορία πίσω από ένα βιβλίο» παρουσίασε το δεύτερο τόμο της έκδοσης των Πεπραγμένων Κλινικής Έρευνας 1996-2014, και μέσα από το βιβλίο αυτό, την εργασία των ερευνητών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης, οκ. Χάρης Λαμπρόπουλος, Γενικός Γραμματέας EPhForT και μέλος Δ.Σ. ΕΒΕΑ, ο οποίος τόνισε την προσφορά του κ. Δ. Φιλιώτη με την πρωτοβουλία του για την ίδρυση του EPhForT και ο κ.Τσαντ Μούσλεχ, Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας. Μεταξύ των παρισταμένων στην εκδήλωση ήταν ο πρώην Γεν. Γραμματέας Υπ. Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, η κ. Αθηνά Δρέττα, π. Γεν. Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Υπ. Εργασίας, ο κ. Παύλος Θωμόγλου, Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ-EPhForT, η Αν. Καθηγήτρια κ.Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, ο βουλευτής κ.Θάνος Πλεύρης, ο Καθηγητής Νίκος Πολύζος, ηΕπ. Καθηγήτρια Μαρία Σκουρολιάκου, o Καθηγητής Γιάννης Τούντας και ο Καθηγητής Γιάννης Υφαντόπουλος.
Keywords
Τυχαία Θέματα