Η κολχικίνη το νέο όπλο κατά της πανδημίας
Η κολχικίνη, το πρώτο φάρμακο κατά της Covid-19 που δείχνει αξιόλογη αποτελεσματικότητα και δεν αποκλείεται να αλλάξει προς το καλύτερο τη διαχείριση της πανδημίας, ξεκινά να χορηγείται ως θεραπεία στους ασθενείς εκτός νοσοκομείων και συγκεκριμένα σε όσους είναι άνω των 60 ετών, καθώς και σε ασθενείς από 18 έως 60 ετών που πάσχουν από τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή έχουν πυρετό πάνω από 38οC.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ενέκρινε την κολχικίνη ως θεραπεία μετά από τα εξαιρετικά
Πιο αναλυτικά, τα μέλη της αρμόδιας για τον κορονοϊό Επιτροπής στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τη μελέτη «Colcorona», που οργανώθηκε από το Montreal Heart Institute του Καναδά και συμπεριέλαβε 4488 εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς, δηλαδή που δεν νοσηλεύονταν εξαιτίας της νόσου αλλά παρέμεναν σπίτι τους, έδωσαν το απόγευμα του Σαββάτου το «πράσινο φως» και το φάρμακο εντάχθηκε στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 (ήδη σχετικές οδηγίες προς τους γιατρούς είναι αναρτημένες στον ΕΟΔΥ).
Τα αποτελέσματα της μεγάλης καναδικής μελέτης από τη χορήγηση της κολχικίνης αποδεικνύουν σημαντικό όφελος, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης. Τα δεδομένα αυτά αποτέλεσαν το καλό νέο των τελευταίων ημερών εν μέσω γενικευμένου κλίματος ανησυχίας λόγω των μεταλλάξεων του ιού, καθώς και των καθυστερήσεων στη διαδικασία παραδόσεων των εμβολίων στην Ευρώπη. Το φάρμακο, εφόσον αποδειχθούν από την ευρεία χρήση του τα παραπάνω, μπορεί, ταυτόχρονα με τα εμβόλια, να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας.
Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, με ανάρτησή του στο facebook εξηγεί με παραδείγματα τα οφέλη που μπορεί να φέρει η θεραπεία με κολχικίνη. «Με 22% μείωση στις νοσηλείες, και ας πούμε ότι θα πάρουν κολχικίνη 70-100% αυτών που θα νοσηλεύονταν, στην ουσία αυξήσαμε κατά 15-20% τη χωρητικότητα του συστήματος υγείας. Είναι ισοδύναμο με το να αποκτούσε ξαφνικά η Ελλάδα 100 επιπλέον ΜΕΘ Covid και έναν πολύ μεγάλο αριθμό κρεβατιών Covid με όλο το προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές. Με 44% μείωση σε θανάτους, και ας πούμε ότι θα πάρουν κολχικίνη 70-100% αυτών που θα κατέληγαν, μειώσαμε τον αριθμό των θανάτων κατά 30-40%. Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία ακυρώσαμε ολοκληρωτικά ή σε πολύ μεγάλο ποσοστό το αποτέλεσμα των περισσότερων υποκειμένων νοσημάτων κυρίως στους νέους που κατά μέσο όρο διπλασιάζουν την πιθανότητα η Covid-19 να οδηγήσει σε θάνατο. Για τους ηλικιωμένους τo αποτέλεσμα είναι επίσης εντυπωσιακό: Π.χ. στην ηλικιακή ομάδα 70-79, όπου η θνητότητα (στην Ελβετία) είναι περίπου 4%, αυτό μειώνεται στο 2,2-2,5%», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο γνωστός καθηγητής.
Οπως ορίστηκε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα (αναπνευστική νόσο, καρδιακή νόσο, παχυσαρκία κ.ά.) ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.
Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση, και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, συνιστάται η έναρξη χορήγησης της κολχικίνης εντός 24 ωρών από τη διάγνωση, ενώ το φάρμακο δεν ενδείκνυται για όλους. Για το λόγο αυτόν, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο τρόπος διάθεσης του φαρμάκου αλλάζει και γίνεται «χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία» για λόγους δημόσιας υγείας.
Η κολχικίνη συνιστάται να μη χορηγείται στις εξής περιπτώσεις: Σε όσους πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα), χρόνια διάρροια ή δυσαπορρόφηση, προϋπάρχουσα προοδευτική νευρομυϊκή νόσο, σοβαρή ηπατική νόσο, σπειραματική διήθηση (eGFR) < 30 mL/min. Το φάρμακο δεν ενδείκνυται, επίσης, σε ογκολογικούς ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, σε άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης ή σημαντικής ευαισθησίας στην κολχικίνη, κατά την εγκυμοσύνη, το θηλασμό ή όταν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς και για έξι μήνες μετά την τελευταία δόση του φαρμάκου. Επιπλέον, απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.
Πρόκειται για μία ασφαλή και δοκιμασμένη σε αρκετές παθήσεις φαρμακευτική ουσία, η οποία μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Ενδεικτικά, χορηγείται κατά της ουρικής αρθρίτιδας, άλλων ρευματοπαθειών, καρδιοπαθειών.
Η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης για ασθενείς με Covid-19, καθώς η πρώτη τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύθηκε παγκοσμίως ήταν η μελέτη Grecco-19. Σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από την ομάδα του καθηγητή Καρδιολογίας Σπύρου Δευτεραίου σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες του Μιλάνου της Ιταλίας (Humanitas Clinical and Research Hospital), της Ισπανίας (Hospital Universitario La Fe), των ΗΠΑ (Yale University, Mount Sinai University). Η μελέτη Grecco-19 διερεύνησε την επίδραση της κολχικίνης σε περίπου 105 νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 και έδειξε επίσης ευεργετικά αποτελέσματα. Δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open (Deftereos S, Giannopoulos G, Vrachatis D et al). Τη μελέτη Grecco-19 ακολούθησαν μελέτες από την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Κολομβία. Σε περίπου δύο εβδομάδες αναμένονται και τα αποτελέσματα της μελέτης «Recovery» που διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κολχικίνη δεν παράγεται από ελληνική εταιρία, αλλά εισάγεται από την Ιταλία. Μάλιστα, δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον από ελληνικές εταιρίες, καθώς πρόκειται για ένα πολύ φτηνό παλιό φάρμακο.
The post Η κολχικίνη το νέο όπλο κατά της πανδημίας appeared first on Fimotro.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Σήφης Βαλυράκης: Ανατροπή για τραγικό θάνατο, κομμένο χέρι, χτύπημα. Δύο σενάρια, πιθανή εμπλοκή
- Ορφέας Ερνέστο Τσίπρας: Πώς βρέθηκε θετικός σε κορωνοϊό ο γιος του Αλέξη. Τι συμβαίνει με Φοίβο, Μπέτυ
- Θεσσαλονίκη: Πέταξαν μολότοφ σε πιτσαρία και φώναξαν "θα καείτε όλοι" - Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ - ΒΙΝΤΕΟ
- Η ευθύνη για τις λάθος οδηγίες για τις μάσκες προστασίας ανήκει αποκλειστικά στις κυβερνήσεις. Του Κώστα Νικολάου
- Συνελήφθη ο «θρύλος» του Προαστιακού: Ο «καλοντυμένος» που έκλεβε επιβάτες
- Φρίκη: Συμμορία ανηλίκων ξυλοκόπησε άγρια 14χρονο – Σε κώμα το αγόρι από τα χτυπήματα (vid)
- ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ η σορός του! ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ τα πρώτα στοιχεία για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη...
- Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 25 Ιανουαρίου
- ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ! Πληρωμή συντάξεων Φεβρουαρίου 2021 ΙΚΑ ΟΓΑ- Επίδομα παιδιού
- ΚΟΜΑΘ : Η Απόφαση δεν επιτρέπει τη χρήση σκύλου στο κυνήγι αγριόχοιρου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fimotro
- Η κολχικίνη το νέο όπλο κατά της πανδημίας
- Μητσοτάκης για βαλυράκη: γενναίος και ακέραιος δημοκράτης
- Βροχερός ο καιρός σήμερα
- Βαλυράκης: η βόλτα με το σκάφος που εξελίχθηκε σε τραγωδία
- Αύξηση ορίου επιβατών από σήμερα
- Πέφτουν σήμερα οι υπογραφές για τα rafale
- Ξεκίνησαν οι διερευνητικές ελλάδας-τουρκίας
- Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 25 ιανουαρίου
- “βράζουν” οι ηπα – ξεπέρασαν τα 25 εκατ. κρούσματα
- Εορτολόγιο: ποιοι γιορτάζουν σήμερα δευτέρα 25 ιανουαρίου
- Τελευταία Νέα Fimotro
- Η κολχικίνη το νέο όπλο κατά της πανδημίας
- Αύξηση ορίου επιβατών από σήμερα
- Ξεκίνησαν οι διερευνητικές ελλάδας-τουρκίας
- Πέφτουν σήμερα οι υπογραφές για τα rafale
- Βαλυράκης: η βόλτα με το σκάφος που εξελίχθηκε σε τραγωδία
- Μητσοτάκης για βαλυράκη: γενναίος και ακέραιος δημοκράτης
- “βράζουν” οι ηπα – ξεπέρασαν τα 25 εκατ. κρούσματα
- Βροχερός ο καιρός σήμερα
- Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 25 ιανουαρίου
- Εορτολόγιο: ποιοι γιορτάζουν σήμερα δευτέρα 25 ιανουαρίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Μπαράζ πληρωμών τις επόμενες ημέρες: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους
- Θεσσαλονίκη: Πρόστιμα 5.400 ευρώ και μια σύλληψη για κορονο-πάρτι
- ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα επιβάλλει νέες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις λόγω κορονοϊού
- Κορονοϊός στις ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 25 εκατ. τα κρούσματα – Πάνω από 417.000 οι νεκροί
- Ποιες μητέρες ανηλίκων προλαβαίνουν τα νέα µεταβατικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης
- «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα με βελτιώσεις
- ΘΡΙΛΕΡ με το θάνατο του! «ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ από άλλο σκάφος ο Σήφης Βαλυράκης;»
- ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 25 εκατ. τα κρούσματα του νέου κοροναϊού
- Για τις παλιές αγάπες μην μιλάς…
- Ο “ιός της ανισότητας”: Ποιοι έγιναν ακόμα πλουσιότεροι χάρη στην πανδημία - Το παράδειγμα της Αργεντινής