Η ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ, ΛΕΕΙ Ο ΟΗΕ

Η μακροχρόνια απομόνωση φυλακισμένων αποτελεί είδος βασανισμού και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ψυχικές και σωματικές βλάβες, υποστηρίζει ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για θέματα βασανιστηρίων Χουάν Μέντεζ. Ο ίδιος κάλεσε τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να...
απαγορεύσουν τη χρήση αυτού του μέτρου ως μέσο σωφρονισμού, υπογραμμίζοντας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβάλλονται σε αυτή τη δοκιμασία άνθρωποι με νοητική υστέρηση ή ανήλικοι κρατούμενοι.

Σύμφωνα με τον Χουάν Μέντεζ, η απομόνωση μπορεί να γίνει επιτρεπτή
για διάστημα μέχρι και 15 ημερών, και αυτό για την προστασία των κρατουμένων, αλλά πρέπει να απαγορευτεί η κράτηση στην απομόνωση για μεγαλύτερο διάστημα.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Μέντεζ είπε ότι η πολύμηνη απομόνωση ισοδυναμεί με «εκτεταμένη κακοποίηση».

«Λαμβάνοντας υπόψη τον πόνο ή την σοβαρή ψυχική ταλαιπωρία που επιφέρει η μακροχρόνια κράτηση στην απομόνωση, τότε μιλάμε για βασανισμό ή σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική αντιμετώπιση» είπε, μεταξύ άλλων.

Όπως υποστήριξε, περίπου 20.000-25.000 κρατούμενοι στις ΗΠΑ βρίσκονται στην απομόνωση. Ο ίδιος επέκρινε τις κινεζικές αρχές για το γεγονός ότι κράτησαν δύο χρόνια στην απομόνωση μία γυναίκα η οποία είχε κατηγορηθεί για κατασκοπεία σε βάρος της χώρας της.
Keywords
Τυχαία Θέματα