Η μέρα της κρίσης έφτασε για τους καταλανούς

Η αποφασιστικότητα της καταλανικής κυβέρνησης να αποσχιστεί από την Ισπανία έρχεται αντιμέτωπη με τη στιγμή της αλήθειας, καθώς το τοπικό κοινοβούλιο συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει την κήρυξη ανεξαρτησίας, που απειλεί να πυροδοτήσει σφοδρή αντίδραση από τη Μαδρίτη.

Ο Καταλανός πρόεδρος, Κάρλες Πουτζδεμόν πρόκειται να μιλήσει σήμερα ενώπιον των βουλευτών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, που κρίθηκε παράνομο από τα ισπανικά δικαστήρια. Η κυβέρνηση

της περιοχής υπογραμμίζει πως οι ψηφοφόροι αψήφησαν τη βία της αστυνομίας για να πουν ένα ηχηρό «Ναι» στην ανεξαρτησία, που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Από την άλλη, ο Μαριάνο Ραχόι απέρριψε το δημοψήφισμα ως ανούσιο και υποσχέθηκε να υπερασπιστεί την ενότητα της Ισπανίας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του.

Εν μέσω αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα της χειρότερης πολιτικής κρίσης μετά τον θάνατο του Φρανθίσκο Φράνκο, η προσοχή θα στραφεί στη σημερινή τοποθέτηση του Πουτζδεμόν. Εκτός κι αν υποχωρήσει στο θέμα της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας, ο Ραχόι έχει καταστήσει σαφές πως η Καταλονία κινδυνεύει να πυροδοτήσει παρέμβαση από τις δυνάμεις ασφαλείας και να ξανατεθεί υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

«Αυτή θα είναι ιστορική ημέρα, ανεξάρτητα από τις συνέπειες», εξήγησε ο Alejandro Quiroga, καθηγητής Ισπανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ της Αγγλίας. «Η ένταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που κάτι θα πρέπει να γίνει και αν η καταλανική κυβέρνηση θέλει να κηρύξει ανεξαρτησία, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή, την ώρα που έχει τη διεθνή προσοχή», επεσήμανε σύμφωνα με το Bloomberg.

Μέρκελ και Μακρόν

Με τον κίνδυνο η ανατάραξη να βγει και εκτός Ισπανίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν στηρίξει τον Ραχόι. Το ίδιο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επανέλαβε ότι στηρίζει την ισπανική ενότητα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η ηγέτιδα και ο Ραχόι συζήτησαν, επίσης, τρόπους για να ισχυροποιηθεί ο διάλογος μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης.

Οι ισπανικές μετοχές και το κυβερνητικό χρέος ενισχύθηκαν τη Δευτέρα εν μέσω εικασιών πως και οι δύο πλευρές θα κάνουν πίσω. Ωστόσο και πάλι ο δείκτης αναφοράς για τις ισπανικές μετοχές έχει «χάσει» 1,4% μετά το δημοψήφισμα και καταλανικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και η CaixaBank, μεταφέρουν τη νομική τους έδρα εκτός της περιοχής.

Στο μεταξύ οι Καταλανοί έχουν ανοίξει «δεύτερο μέτωπο» στη σύγκρουσή τους με την κυβέρνηση, καθώς στράφηκαν στους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλιστές με πρόταση να σφυρηλατήσουν συνασπισμό για να διώξουν τον Ραχόι, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Ενώ καταλανικές ομάδες προωθούν αυτό το σχέδιο και έχουν ήδη πείσει το Podemos να το στηρίξει, οι Σοσιαλιστές έχουν προς το παρόν αρνηθεί να συμμετέχουν, υποστήριξαν αυτά τα πρόσωπα.

Το πρακτορείο αναφέρει πως οι Καταλανοί προσπαθούν να φέρουν τους Ισπανούς αξιωματούχους στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος Πέδρο Σάντσεθ έχει καλέσει σε διάλογο για να αμβλυνθεί η κατάσταση -ιδιαίτερα αφότου η αστυνομία ξυλοκόπησε ψηφοφόρους την Κυριακή-, αλλά ο Ραχόι και η κυβέρνηση μειοψηφίας έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν σε συζητήσεις με τους Καταλανούς ηγέτες, μέχρι να αποδεχτούν την εξουσία των ισπανικών δικαστηρίων. Παράλληλα προειδοποιούν για οικονομική καταστροφή, σε περίπτωση που αποσχιστεί η Καταλονία.

«Η ιδέα της ανεξαρτησίας είναι τόσο φρικτό σενάριο, που τίποτα δεν θα λειτουργήσει από τη στιγμή ακριβώς από την οποία θα κηρυχθεί ανεξαρτησία», τόνισε ο Ισπανός υπουργός Ενέργειας Αλβάρο Ναδάλ. «Θα υπάρξει πρόβλημα στον τομέα της ενέργειας, θα υπάρξει πρόβλημα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, στον χρηματοοικονομικό τομέα φυσικά», επεσήμανε.

Οι ηγέτες της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης, μιας πολιτικής ομάδας που ηγήθηκε μιας σειράς μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της ανεξαρτησίας και συνεργάζεται στενά με τον Πουτζδεμόν, δεσμεύτηκαν σε βίντεο που ανάρτησαν στο Twitter ότι στη σημερινή συνεδρίαση στη βουλή ο πρόεδρος θα κηρύξει ανεξαρτησία. Από την άλλη, η Μάρτα Πασκάλ, ηγέτιδα του κόμματος του Πουτζδεμόν, τόνισε μιλώντας στο BBC ότι σήμερα θα γίνει μια συμβολική αναγνώριση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αλλά δεν θα υπάρξει μονομερής κήρυξη νέου κράτους.

Ο Ραούλ Ρομέβα, επικεφαλής στην καταλανική κυβέρνηση επί των εξωτερικών υποθέσεων, τόνισε πως οι Καταλανοί «πάντα θα είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», αλλά η Μαδρίτη χρειάζεται να συμμετάσχει.

«Αυτός ο χορός χρειάζεται δύο. Χρειάζεται η άλλη πλευρά να είναι στο τραπέζι», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα