Η πιο κρίσιμη πολιτική μάχη της βρετανίας

Ποια είναι η διαδικασία στην πρώτη σαββατιάτικη συνεδρίαση του κοινοβουλίου από το 1982

Μια ακόμα ημέρα ορόσημο για το Brexit ξεκίνησε. Όχι τυχαία αποκαλείται «Σούπερ Σάββατο» καθώς το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να πει «ναι» ή «όχι» στην συμφωνία που πέτυχε ο Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

H έκτακτη σαββατιάτικη συνεδρίαση είναι η πρώτη μετά την 3η Απριλίου του 1982, όταν το βρετανικό κοινοβούλιο συνεδρίαση για να συζητήσει την εισβολή της Αργεντινής στα νησιά Φόκλαντ.

Και ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει σίγουρος ότι θα εξασφαλίσει την έγκριση, προκειμένου τις επόμενες ημέρες

και έως τις 31 Οκτωβρίου να περάσουν τα υπόλοιπα νομοθετήματα που απαιτούνται για να φύγει η Βρετανία από το μπλοκ στις 31 Οκτωβρίου, αυτό κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι καθώς δεν έχει την πλειοψηφία στην βουλή των 650 μελών, ενώ η αντιπολίτευση πιέζει για παράταση και ένα ακόμα δημοψήφισμα.

Η διαδικασία

Ο Τζόνσον θα τοποθετηθεί ενώπιον των βουλευτών, θα υπάρξει συζήτηση και ψηφοφορία. Η συζήτηση είχε αρχικά προγραμματιστεί να διαρκέσει 90 λεπτά, αλλά δεν ισχύει πλέον αυτός ο περιορισμός.

Η τελική ψήφος είναι ένα από τα κριτήρια επικύρωσης της συμφωνίας για το Brexit. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να περάσουν οι σχετικοί νόμοι ως τις 31 Οκτωβρίου για να ολοκληρωθεί η επικύρωση της συμφωνίας.

Τι συζητείται;

Το Brexit.

Ο κ. Τζόνσον ανέφερε πως συμφώνησε σε ένα νέο «σπουδαίο» ντιλ για το Brexit. Παρουσιάζει τη ψηφοφορία του Σαββάτου ως μια επιλογή ανάμεσα στη συμφωνία του ή σε μια έξοδο χωρίς συμφωνία. Άλλοι λένε ότι η επιλογή είναι πιο πολύπλοκη.

Αν η επιλογή εγκριθεί, ο κ. Τζόνσον μπορεί να προχωρήσει με το σχέδιο του για αποχώρηση από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου. Αν απορριφθεί, μπορεί να επιδιώξει έγκριση για αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία. Το Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατίας έχουν δηλώσει ότι είναι αντίθετοι.

Αν ο κ. Τζόνσον χάσει την ψηφοφορία για μια συμφωνία δεν λάβει έγκριση για μια έξοδο χωρίς συμφωνία ως την Κυριακή, ο νόμος του επιτάσσει να γράψει επιστολή στην Ε.Ε. ζητώντας περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις, καθυστερώντας το Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου του 2020.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα συμμορφωθεί με τον νόμο αυτό και ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, ότι και αν συμβεί. Ο κ. Τζόνσον δεν έχει εξηγήσει πως σχεδιάζει να κάνει αυτά τα δύο φαινομενικά αντιφατικά βήματα.

Τι σχεδιάζουν οι αντίπαλοι;

Οι βουλευτές θα προσπαθήσουν να τροποποιήσουν τη φρασεολογία του προς ψήφιση νομοσχεδίου για να αλλάξουν το νόημά του. Οι λεγόμενες τροπολογίες πρέπει να εγκριθούν σε ψηφοφορίες από το κοινοβούλιο, οι οποίες θα διεξαχθούν πριν την ψηφοφορία για την τελική έγκριση του κειμένου του νομοσχεδίου.

Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί τρεις τροπολογίες και μπορεί να προστεθούν περισσότερες μέχρι το Σάββατο. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου μπορεί να αποφασίσει ποιες νομίζει ότι πρέπει να συζητήσουν και να ψηφίσουν οι βουλευτές.

Tροπολογία Α – Κατατέθηκε από μια διακομματική ομάδα βουλευτών. Θα έχει σαν επακόλουθο να αναστείλει την έγκριση μιας συμφωνίας μέχρι να περάσει από το κοινοβούλιο νομοθεσία για την εφαρμογή της συμφωνίας. Αυτό θα απαιτούσε καθυστέρηση του Brexit αν η νομοθεσία δεν περνούσε πριν τις 31 Οκτωβρίου.

Τροπολογία Β – Αυτή αλλάζει την ψηφοφορία από μια που αφορά την έγκριση της συμφωνίας του Τζόνσον σε μια που αφορά την ακύρωση του Brexit συνολικά. Επιδιώκει την έγκριση των βουλευτών για την ανάκληση της ειδοποίησης του «Άρθρου 50» που ειδοποίησε την Ε.Ε. για την πρόθεση της Βρετανίας να αποχωρήσει.

Τροπολογία Γ – Αυτή καλεί τους βουλευτές να απορρίψουν τη συμφωνία του Τζόνσον και να ζητήσουν μια καθυστέρηση του Βrexit ώστε να διενεργηθούν βουλευτικές εκλογές.

Μια ομάδα εργατικών βουλευτών οι οποίοι τάσσονται υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος θα μπορούσε να προωθήσει τροπολογία που θα ζητάει να τεθεί στην ετυμηγορία του λαού οποιαδήποτε συμφωνία εγκριθεί. Αν περάσει δεν θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, αλλά θα είναι δύσκολο να αγνοηθεί και θα είναι το πρώτο βήμα μιας εκστρατείας για νέο δημοψήφισμα.

Ποια είναι τα νούμερα;

O πρωθυπουργός χρειάζεται τη στήριξη 320 βουλευτών ώστε να είναι βέβαιος για τη νίκη στο κοινοβούλιο των 650 εδρών.

Ο αριθμός είναι χαμηλότερος από μια απλή πλειοψηφία 326 βουλευτών διότι επτά μέλη του ιρλανδικού εθνικιστικού Σιν Φέιν δεν συμμετέχουν στην ψηφοφορία, τρεις αντιπρόεδροι της Βουλής δεν ψηφίζουν και ο αντιπρόεδρος της βουλής, ο Τζον Μπέκροου, ψηφίζει μόνο σε περίπτωση ισοπαλίας.

Υπάρχουν επίσης και τέσσερις «ψηφολέκτες» οι οποίοι βοηθούν στην καταμέτρηση των ψήφων, αλλά δεν ψηφίζουν οι ίδιοι. Ωστόσο δύο από τους ψηφολέκτες πρέπει να είναι υπέρ της συμφωνίας και δύο κατά. Αυτό σημαίνει πως αν οι ψήφοι υπέρ της συμφωνίας είναι πάνω από 318, ο Τζόνσον έχει κερδίσει. Θα μπορούσε να κερδίσει με λιγότερες ψήφους αν υπάρξουν αποχές.

Πως ψηφίζουν τα κόμματα;

Συντηρητικό κόμμα: το κόμμα του Τζόνσον δεν έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δεν είναι ενωμένο όσον αφορά το καλύτερο σχέδιο για το Brexit. Υπάρχουν 288 έδρες Συντηρητικών και οι περισσότεροι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ του πρωθυπουργού.

Αλλά υπάρχει μια φράξια αφοσιωμένων υπέρμαχων του Brexit οι οποίοι θα εξεγερθούν αν θεωρήσουν ότι η συμφωνία δεν οδηγεί σε μια ικανοποιητική αποσύνδεση από την Ε.Ε. Οι βουλευτές στην ομάδα αυτή, οι οποίοι μπορεί να φτάνουν και τους 80 αλλά έχουν ένα σκληρό πυρήνα 28 ατόμων, δύσκολα θα ψηφίσουν ως ένα ενιαίο μπλοκ και είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη.

Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP): Οι δέκα βουλευτές του έχουν καθοριστικό ρόλο στις προοπτικές επιτυχίας του Τζόνσον. Το κόμμα έχει συμμαχήσει με επίσημη συμφωνία με τους Συντηρητικούς, αλλά έχει διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit.

H απόφαση του DUP αναμένεται να επηρεάσει κάποιους από τους βουλευτές των Συντηρητικών που στηρίζουν το Brexit.

Oι διαγραφέντες Συντηρητικοί: ο Τζόνσον διέγραψε 21 βουλευτές από το κόμμα τον Σεπτέμβριο επειδή δεν στήριξαν το σχέδιο του για αποχώρηση από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία. Η πρώην υπουργός Άμπερ Ραντ παραιτήθηκε από το κόμμα για το Brexit και ανεξαρτητοποιήθηκε.

Κάποιοι θα μπορούσαν στηρίξουν τη συμφωνία, άλλοι είναι πιθανότερο να την απορρίψουν και να στηρίξουν μια καθυστέρηση για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Εργατικό Κόμμα: Έχει 244 βουλευτές.

Ο αρχηγός Τζέρεμι Κόρμπιν ανέφερε ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία και ότι θα καλέσει τους βουλευτές του να την καταψηφίσουν.

Αντάρτες των Εργατικών: οι αντάρτες έχουν κρίσιμο ρόλο για τις ελπίδες του Τζόνσον να επιτύχει την έγκριση μιας συμφωνίας. Ένας μικρός αριθμός βουλευτών των Εργατικών είναι υπέρ του Brexit και έχουν στηρίξει προηγούμενες απόπειρες να περάσει μια συμφωνία.

Μια άλλη ομάδα 20 περίπου ανταρτών βουλευτών των Εργατικών οι οποίοι θέλουν να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε. με μια συμφωνία θα μπορούσαν να στηρίξουν τον Τζόνσον, ανάλογα με τους τελικούς όρους.

Λοιπά κόμματα: Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν ενάντια στη συμφωνία. Αποτελούνται από 35 βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, 19 Φιλελεύθερους Δημοκράτες και οι υπόλοιποι είναι από μικρότερα κόμματα ή ανεξάρτητοι.

To Eθνικό Κόμμα της Σκωτίας και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανακοίνωσαν ότι αντιτίθενται στη συμφωνία. Ορισμένοι ανεξάρτητοι αναμένεται να ψηφίσουν υπερ.

Προηγούμενες ψηφοφορίες

Το κοινοβούλιο είχε απορρίψει τρεις φορές την προηγούμενη συμφωνία για το Brexit, την οποία είχε διαπραγματευτεί η προκάτοχος του Τζόνσον, Τερέζα Μέι.

15 Ιανουαρίου – Η κυβέρνηση έχασε με 230 ψήφους, συγκεκριμένα με 432 ψήφους υπέρ και 202 κατά.

12 Μαρτίου – Η κυβέρνηση έχασε με 149 ψήφους, συγκεκριμένα με 391 ψήφους υπέρ και 242 κατά.

29 Μαρτίου – Η κυβέρνηση έχασε με 58 ψήφους, συγκεκριμένα με 344 ψήφους υπέρ και 286 κατά.

Keywords
Τυχαία Θέματα