''η πολιτικη αβεβαιοτητα πληγη για την ελλαδα''...

Η Ευρωζώνη δεν τα κατάφερε και τόσο καλά στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν ...
στις 14 Νοεμβρίου. Σημειώθηκε αύξηση μόλις 0,2% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, που ισοδυναμεί με 0,6% σε ετήσια βάση.

Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, λέει σε άρθρο του ο Economist, υπήρξε μία ευχάριστη έκπληξη: από όλες της χώρες της Ένωσης, η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα, με ανάπτυξη 0,7%.

Αποδεικνύεται, συνεχίζει το δημοσίευμα, ότι η ελληνική
ανάκαμψη ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όταν και εμφάνισε ανάπτυξη 0,8%, ενώ στη συνέχεια επιβραδύνθηκε στο 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο.

Η ανάκαμψη σημαίνει ότι η οικονομία αυξάνεται τώρα σε ετήσια βάση (βλέπε διάγραμμα).

Εκτός από ένα μικρό πρόβλημα στις αρχές του 2010, λίγο πριν από το πρώτο από τα δύο bail-outs, πρόκειται για την πρώτη ετήσια αύξηση της χώρας από την αρχή του 2008.

Από τα υψηλότερα επίπεδα προ κρίσης του β' τριμήνου του 2007 μέχρι το χαμηλότερο σημείο στο τέλος του περασμένου έτους, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 27%, μείωση που ανταγωνίζεται την Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Παρόλο που η Ευρωζώνη στο σύνολό της πάει άσχημα, η ελληνική ανάκαμψη φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, λέει ο Economist.

O δείκτης οικονομικού-κλίματος που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήλθε σε 102 τον Οκτώβριο, υψηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο που διαμορφωνόταν στο 92, αλλά και πολύ καλύτερα από την περίοδο της χειρότερης κρίσης του ευρώ, που είχε βυθιστεί κάτω από το 80.

Δεδομένου ότι ο δείκτης τείνει να ακολουθεί την αύξηση του ΑΕΠ φαίνεται το αξιοπρεπές ξεκίνημα για το τρέχον τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, στις αρχές Νοεμβρίου, η ανάκαμψη θα πρέπει να ενισχυθεί το επόμενο έτος, με την οικονομία να αναπτύσσεται κατά 2,9%. Η ανάπτυξη θα προέλθει από την αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και τις επενδύσεις, καθώς η λιτότητα περιορίζεται, σε συνδυασμό με μία αύξηση των εξαγωγών.

Αυτή όμως η αισιόδοξη προοπτική μπορεί να υπονομευθεί από την πολιτική αβεβαιότητα. Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, θα μπορούσε ενδεχομένως να "πέσει" το επόμενο έτος και μάλιστα στις αρχές Φεβρουαρίου, λέει το άρθρο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στην επόμενη κυβέρνηση θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα αριστερό κόμμα του οποίου οι πολιτικές το θέτουν σε πορεία σύγκρουσης με τις πιστώτριες χώρες της ευρωζώνης, κυρίως την Γερμανία. Ήδη, οι αποδόσεις των κρατικών 10 ετών ομολόγων, η οποία είχε μειωθεί κάτω του 6% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχουν αυξηθεί πάνω από 8%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις πολιτικές προοπτικές της χώρας.

Τα θεμέλια της ανάπτυξης του τρέχοντος έτους μπήκαν όταν απομακρύνθηκε η απειλή ενός Grexit. Aν επιστρέψει η νευρικότητα, το Grecovery σίγουρα θα κλυδωνιστεί, καταλήγει ο Economist.

Πηγή: newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα