Η βορεια κορεα διαθετει πανω απο 1000 πυραυλους


Η Βόρεια Κορέα, που μόλις έκανε με επιτυχία άλλη μία πυραυλική δοκιμή, διαθέτει ένα μεγάλο σχετικό οπλοστάσιο, που πολλοι...
στρατιωτικοί αναλυτές τοποθετούν στους 1.000 πυραύλους, ποικίλων δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και βαλλιστικών με μεγάλο βεληνεκές.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, ένα ανεξάρτητο αμερικανικό think tank, κάποιοι απ' τους πυραύλους αυτούς έχουν τη δυνατότητα να φέρουν και πυρηνική κεφαλή, αν και θεωρείται πως η χώρα ( που το 2009
ανακοίνωσε ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο ) δεν διαθέτει ακόμη την τεχνογνωσία για να κάνει κάτι τέτοιο.

Η Βόρεια Κορέα έχει μεγάλο απόθεμα «Nodong Β» και «Taepodong X» δύο βαλλιστικών πυραύλων, με βεληνεκές από 1.400 μέχρι 2.500 χιλιόμετρα (άλλοι μιλάνε και για 3.200 χλμ.), οι οποίοι θεωρητικώς μπορούν να χτυπήσουν τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τμήματα της Ρωσίας και της Κίνας, μέχρι και αμερικανικές ναυτικές βάσεις στον Ειρηνικό ωκεανό.

Επίσης διαθέτει πύραυλους «KN-02» μικρού βεληνεκούς μέχρι 120 χλμ, που θα μπορούσαν να πλήξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη γειτονική Νότια Κορέα. Τέλος, διαθέτουν και πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς «Hwasong 5» και «Hwasong 6» (γνωστούς κι ως «Σκουντ Β» και «Σκουντ C») με ικανότητα να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 και 500 χλμ. αντίστοιχα, ενώ μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφάλες.

Ωστόσο, πολλοί επιμένουν πως η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει ακόμη την τεχνική για να συνθέσει και να προσαρμόσει πυρηνική γόμωση σε οβίδα και κατόπιν να στοχεύσει με ακρίβεια.

«Δεν είναι ο αριθμός [των πυραύλων] που έχουν. Είναι η δυνατότητα που έχουν να χρησιμοποιήσουν όσα πυρηνικά όπλα θέλουν, χωρίς διεθνή έλεγχο», δήλωσε ο Μαρκ Φιτζπάτρικ, διευθυντής του προγράμματος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και αφοπλισμού στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, ο οποίος προσθέτει πως η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται επίσης να διαθέτει κι ένα υποβρύχιο ικανό να τεθεί σε πυρηνική επίθεση αυτοκτονίας.

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι έχει στην κατοχή της στρατηγικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τότε οι αναλυτές θεώρησαν ότι πρόκειται για βορειοκορεατική «μπλόφα».

Η Βόρεια Κορέα επανέλαβε πως έχει το «νόμιμο δικαίωμα» να εκτοξεύει πυραύλους για πολιτική χρήση και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει το διαστημικό πρόγραμμά της παρά τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη δικαιοδοσία του οποίου στο θέμα αυτό αμφισβητεί. «Λίγο ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι, θα συνεχίσουμε να ασκούμε το νόμιμο δικαίωμά μας να εκτοξεύουμε δορυφόρους», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επιμένοντας στον ειρηνικό χαρακτήρα του βορειοκορεατικού διαστημικού προγράμματος που «εντάσσεται μέσα σ' ένα γενικό σχέδιο οικονομικής οικοδόμησης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού».

Υπό τον πρώην ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ιλ, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δύο πυρηνικές δοκιμές, το 2006 και το 2009, προκαλώντας τη διεθνή καταδίκη τόσο απ' τη κυβέρνηση
Keywords
Τυχαία Θέματα