''ηλεκτρισμενα'' ιουλιανα με μοχλο γενοπ και δημοψηφισμα...

13:55 7/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Σε πολιτική σκακιέρα για την επίτευξη ή το «μπλοκάρισμα» της προεδρικής πλειοψηφίας μετατρέπεται η συζήτηση και η ψήφιση από το Θερινό Τμήμα του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ»...
Η πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προαναγγείλει πρόταση για να διεξαχθεί για πρώτη φορά στα χρονικά το λεγόμενο «νομοθετικό δημοψήφισμα» και οι κινήσεις της κυβέρνησης, που απάντησε καταγγέλλοντας το «προφανές σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει γέφυρες για το μέλλον» προς την υπόλοιπη αντιπολίτευση, παραπέμπουν σε ένα σκληρό παιχνίδι προσεταιρισμού
δυνάμεων και δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων, το οποίο στην πραγματικότητα λειτουργεί ως ο… πρώτος γύρος για την εκλογή του επόμενου ανώτατου άρχοντα από την παρούσα ή την επόμενη Βουλή.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν αποδυθεί σε έναν αδυσώπητο αγώνα δρόμου για την προσέλκυση, στο ένα ή στο άλλο στρατόπεδο, κομμάτων και βουλευτών, ο οποίος θα κορυφωθεί αμέσως μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου στο μέσον αυτής της εβδομάδας. Η κυβερνητική πλευρά αποκλείει κάθε περίπτωση καταψήφισης του νομοθετήματος, αφού η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Θερινό Τμήμα της Βουλής είναι δεδομένη.

Το μεγάλο, ωστόσο, ζητούμενο της διελκυστίνδας που παίζεται στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο είναι αν θα καταφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση να συγκεντρώσει τις 120 υπογραφές που απαιτούνται από το Σύνταγμα για να υποβληθεί στη Βουλή πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να μην ξεκινήσει η εφαρμογή του νομοθετήματος για την κατάτμηση και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Παρόλο που για να προκηρυχθεί το δημοψήφισμα χρειάζεται να υπερπηδηθεί ένα ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο, που είναι η έγκριση της πρότασης από 180 βουλευτές, η τυχόν επίτευξη του στόχου του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει τις διάσπαρτες δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα αποτελέσει -κατά γενική ομολογία- μια σημαντική νίκη, τουλάχιστον στο επίπεδο των πολιτικών εντυπώσεων.

Τι θα κάνει ο Γιώργος;Τις προηγούμενες ημέρες στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικράτησε έντονος προβληματισμός για ενδεχόμενη έκφραση στήριξης του Γιώργου Παπανδρέου στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός είναι θερμός θιασώτης τέτοιων διαδικασιών, ενώ ο υφιστάμενος νόμος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που δεν είχε ψηφιστεί επί 35 χρόνια, παρά τη σχετική συνταγματική πρόβλεψη, ψηφίστηκε λίγο πριν πέσει η κυβέρνησή του υπό το βάρος των -διεθνών κυρίως- αντιδράσεων στην απόπειρα να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν με νόημα ότι την ιδέα για το δημοψήφισμα διατύπωσε δημοσίως η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη κατά την πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για τον σχηματισμό «παλλαϊκού μετώπου κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ», όπως και το ότι ο κ. Παπανδρέου αποφεύγει μέχρι στιγμής να τοποθετηθεί επί του θέματος που έχει ανακύψει.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναγνωρίζουν και στο κυβερνητικό επιτελείο, η συλλογή των 120 υπογραφών κάτω από την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής και να συζητηθεί η πρόταση δημοψηφίσματος μπορεί να αποτελέσει «το προανάκρουσμα για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών», καθώς «η πρόσδεση ενός τόσο μεγάλου αριθμού βουλευτών στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν είναι ad hoc, θα στείλει μήνυμα ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών για να εκλεγεί ο διάδοχος του κ. Κάρολου Παπούλια από τη σημερινή Βουλή».

Τα «ναι», τα «όχι», τα «ίσως»
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε την περασμένη Πέμπτη ο κ. Τσίπρας με τους προέδρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη, τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον άτυπο επικεφαλής της ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών Πάρι Μουτσινά, εξέφραζαν αισιοδοξία ότι μπορεί να πετύχουν τον στόχο των 120 υπογραφών.

Ο κ. Τσίπρας εισέπραξε ένα «σαφές ναι» από τους ΑΝ.ΕΛ., ένα «μάλλον ναι» από τη ΔΗΜ.ΑΡ. -την τελική απόφαση θα την πάρει αύριο, κάνοντας το πρώτο βήμα προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ- και τον εκπρόσωπο των ανεξάρτητων, οι οποίοι, ωστόσο, δεν έχουν ενιαία έκφραση, καθώς και ένα «μάλλον όχι» από το ΚΚΕ, το οποίο αντιπαραβάλλει δική του πρόταση δημοψηφίσματος, ζητώντας να καταργηθούν όλοι οι νόμοι από το 1990 που απελευθέρωσαν την αγορά ενέργειας και οδήγησαν στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, η οποία είναι σήμερα ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο.

Οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί είναι οριακοί και με δεδομένα, αφενός, την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί στη Χρυσή Αυγή και, αφετέρου, τη διαφοροποίηση του ΚΚΕ που επιμένει στη δική του πρόταση, μάλλον αποκλείεται η κατάθεση ενιαίου κειμένου με 120 υπογραφές, όπως τουλάχιστον, κατά την κυβερνητική ερμηνεία, απαιτούν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός για να γίνει παραδεκτή η πρόταση δημοψηφίσματος.

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τους δικούς του 71 βουλευτές, είναι σίγουρο ότι θα συνυπογράψουν οι 13 των ΑΝ.ΕΛ. και ο συνεργαζόμενος με το κόμμα του κ. Καμένου κ. Νίκος Νικολόπουλος. Σε αυτούς εκτιμάται βασίμως ότι μπορεί να προστεθούν οι 12 της ΔΗΜ.ΑΡ., όπως και οι ανεξάρτητοι που σταθερά το τελευταίο διάστημα συμπορεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ κύριοι Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης και η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη. Στην ίδια ρότα κινείται και ο κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ότι θα προσθέσει την υπογραφή του για να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, καθώς θεωρεί ότι όλοι οι βουλευτές πρέπει να πάρουν θέση στο μείζον ζήτημα της Ενέργειας.
Οι προαναφερθέντες δημιουργούν ένα άθροισμα 102 βουλευτών, το οποίο, χωρίς τους 12 του ΚΚΕ, δύσκολα μπορεί να προσεγγίσει τον στόχο των 120, ακόμη και αν πειστούν, εν τέλει, αρκετοί ακόμη από την πολυπληθή όσο και ετερόκλητη ομάδα των ανεξάρτητων, στην οποία συνυπάρχουν ορισμένοι που παραμένουν «σιωπηλοί», όπως ο κύριοι Μίμης Ανδρουλάκης και ο Πέτρος Τατσόπουλος, που κινείται προς Το Ποτάμι, ή ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, αλλά και ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος παρενέβη επικαλούμενος τη δημιουργία της ΔΕΗ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και εκφράζοντας ταυτοχρόνως την αντίθεσή του στις πρακτικές των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Η τελική συμπεριφορά των δύο στελεχών που έχουν απομακρυνθεί από τη Ν.Δ. και διεκδικούν ρόλο στον χώρο της λαϊκής Δεξιάς μπορεί να επηρεάσει τη στάση συναδέλφων τους που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, όπως ο κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος εκλέγεται στην Κοζάνη, και ο κ. Νίκος Σταυρογιάννης ο οποίος, αν και προσφάτως εξελέγη δήμαρχος στη Λαμία, θέλει να διατηρήσει την έδρα στο Κοινοβούλιο.

Αδιευκρίνιστη -και πιθανότατα όχι ενιαία- είναι η στάση όσων έχουν εγκαταλείψει τους ΑΝ.ΕΛ., όπως ο κ. Βασίλης Καπερνάρος, που φέρεται διατεθειμένος να υπογράψει, η κυρία Μίκα Ιατρίδη, η οποία μάλλον θα συνταυτιστεί με την κυβερνητική πλευρά, ενώ στη χορεία των αναποφάσιστων κατατάσσονται οι κύριοι Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Νταβρής, Κώστας Γιοβανόπουλος και η κυρία Χρυσούλα Γιαταγάνα. Μάλλον αρνητικοί ως προς τον «άγονο ακτιβισμό της Κουμουνδούρου», όπως χαρακτηρίζεται από κυβερνητικούς παράγοντες, θα είναι, κατά τα φαινόμενα, οι προσφάτως αποχωρήσαντες από τη ΔΗΜ.ΑΡ. κύριοι Βασίλης Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός.

Ο πήχης του ΣΥΡΙΖΑ
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει, κατά πληροφορίες, τον πήχη στις 109 υπογραφές έτσι ώστε, επικαλούμενος και τις 12 υπογραφές στο χωριστό κείμενο που πιθανότατα θα καταθέσει το ΚΚΕ, να επιμείνει ότι συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 120 και η κυβέρνηση, με βάση την «κοινή συνισταμένη» των δύο αιτημάτων, «είναι υποχρεωμένη να συγκαλέσει την Ολομέλεια για να συζητήσει και να αποφασίσει αν θα γίνει το δημοψήφισμα».

Η κυβέρνηση, ωστόσο, και το Προεδρείο της Βουλής θα αντιτάξουν ότι «δεν αθροίζονται τα επιμέρους αιτήματα» και, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», θα απορρίψουν τους ισχυρισμούς της Κουμουνδούρου, επιμένοντας ότι το Σύνταγμα και ο Κανονισμός του Κοινοβουλίου απαιτούν μια ενιαία πρόταση υπογεγραμμένη από 120 βουλευτές.

Πέρα, πάντως, από τις ένθεν κακείθεν διαδικαστικές καντρίλιες που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, η προσέλκυση προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση των ανεξάρτητων, κυρίως, βουλευτών θα σηματοδοτήσει εξελίξεις. Κι αυτό καθώς από τον αριθμό εκείνων που θα υπογράψουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -ακόμη και αν δεν γίνει το δημοψήφισμα, όπως είναι και το πιθανότερο- θα διαφανεί εάν η δικομματική συγκυβέρνηση μπορεί να ελπίζει στον σχηματισμό της πλειοψηφίας των 180 βουλευτών για την εκλογή του επόμενου Προέδρου.

Αν η αξιωματική αντιπολίτευση καταφέρει να ξεπεράσει κατά πολύ τις 100 υπογραφές, τότε με δεδομένο ότι στην προεδρική πλειοψηφία δεν μπορούν να υπολογίζονται οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ, όπως και οι 16 εναπομείναντες στη Χρυσή Αυγή, τότε, σημειώνουν οι ίδιοι αναλυτές, «θα διαφανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ κοντά στον στόχο των 121 βουλευτών που χρειάζονται για να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου από τη σημερινή Βουλή και να υποχρεώσει την κυβέρνηση σε πρόωρες κάλπες, πιθανότατα το φθινόπωρο ή το αργότερο στις αρχές του νέου χρόνου».
Πηγή : protothema.gr
Keywords
ιουλιανα, γενοπ, δημοψηφισμα, γενοπ, ιουλιανα, αλέξης τσίπρας, χρυση αυγη, θεοδωρα τζακρη, το θεμα, δεη, δημοψηφισμα 2015, συριζα, βουλη, συνταγμα, παπανδρεου, θιασώτης, συμμετοχή, ενωση, τσιπρας, hoc, καμμενος, ΚΚΕ, εταιρεία, νικολοπουλος, θεμα, κοζανη, λαμια, πήχης, πήχη, protothema, κακλαμανης, χρηματιστηριο, λουκα κατσελη, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ανεξαρτητοι ελληνες, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, ψαριανος, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, θιασώτης, αυγη, βημα, εδρα, σημερινη, αγορα, αθροισμα, αισιοδοξια, ανδρουλακης, βυρων, γινει, γρηγορης, γυρος, δεδομενο, διαστημα, δικη, εκφραση, εταιρεία, ιδεα, ιδια, θεοδωρα, κυβερνηση, κειμενο, κυρια, κομμα, μειζον, μιμης, μιμης ανδρουλακης, νικη, νικητας, νοημα, νομοι, ομαδα, οδυσσεας, ανωνυμη εταιρεια, πεμπτη, πήχης, υπογραφη, ροτα, ρολο, σιγουρο, συζητηση, συμμετοχή, σχεδιο, τμημα, υφισταμενος, φθινοπωρο, φορα, χρυση, χρονικα, εφαρμογη, ενωση, hoc, κωστας, παιχνιδι, πήχη, πληροφοριες, protothema
Τυχαία Θέματα