''ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ'' ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για την κυπριακή οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε σχετική έκθεσή του, που ανακοινώθηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στην οποία γίνεται λόγος για συρρίκνωση το 2012, αναρρίχηση του εφετινού ελλείμματος στο...
7% και σοβαρούς δημοσιονομικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

"Η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους οι οποίοι απαιτούν αποφασιστικό
χειρισμό", ανέφεραν στη διάσκεψη τεχνοκράτες του οργανισμού. Τo ΔΝΤ ζητά την επίσπευση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και την επαγρύπνηση των αρχών σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το χρηματοοικονομικό σύστημα.

"Οι αρχές θα πρέπει να ενισχύσουν τις νομικές και εποπτικές τους εξουσίες, ώστε να διασφαλίσουν ότι είναι πλήρως εξοπλισμένες για ανάληψη άμεσης δράσης για την ανακεφαλαιοποίηση ή την εξυγίανση τραπεζών, αν χρειαστεί", ανέφεραν οι αξιωματούχοι του.

Όπως τονίζει, η εφαρμογή δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών είναι απαραίτητες προκειμένου να τεθεί το δημόσιο χρέος σε σταθερά πτωτική τροχιά και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα, αποκαθιστώντας έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών και βελτιώνοντας τις προοπτικές για ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές σε εύλογο χρονικό διάστημα. "Οι αρνητικές αλληλοεπιδράσεις μεταξύ των δημοσιονομικών ανισορροπιών και των τρωτών σημείων του τραπεζικού τομέα συνιστούν σημαντικό μελλοντικό κίνδυνο" αναφέρεται.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τολμηρές διορθωτικές ενέργειες μπορούν να θέσουν το πλαίσιο για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης, με βάση τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της κυπριακής οικονομίας.

Αυτά περιλαμβάνουν ένα επιτυχημένο διεθνή τομέα υπηρεσιών, μια μακρά ιστορική πορεία σταθερής ανάπτυξης και χαμηλής ανεργίας στη χώρα,.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι η αναστροφή της αρνητικής πορείας των δημόσιων οικονομικών αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα. Η μείωση του ελλείμματος της τάξης περίπου του 7% του ΑΕΠ το 2011 είναι απαραίτητη για να τερματιστεί η ραγδαία αύξηση του δημόσιου χρέους που παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια και να τεθεί το ποσοστό του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ σε καθοδική τροχιά.

Τα μέτρα για την επίτευξη δημοσιονομικών περικοπών θα πρέπει να επικεντρωθούν, κυρίως, σε μειώσεις δαπανών, για τις οποίες η εμπειρία έχει δείξει ότι οδηγούν σε πιο διαρκείς εξοικονομήσεις πόρων σε σύγκριση με τις αυξήσεις φορολογίας.

Όπως υποστηρίζει, τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στον προϋπολογισμό μέσα σε τρία χρόνια τον Αύγουστο, ήταν ένα ενθαρρυντικό πρώτο βήμα προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης, ιδίως με την εισαγωγή των εισφορών από τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα για τις συντάξεις τους.

Η κύρια προτεραιότητα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, σημειώνει το ΔΝΤ, είναι η ενίσχυση των βασικών πλεονεκτημάτων του προσοντούχου εργατικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα ώστε να βελτιωθούν οι προοπτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η συγκ
Keywords
Τυχαία Θέματα