«καμπανακι» οηε για το κοστος των φυσικων καταστροφων


Οι φυσικές καταστροφές έχουν προκαλέσει μέχρι σήμερα ζημιές 15,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ασία και είναι πιθανό να απειλήσουν μακροπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, προειδοποίησαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη. «Οι οικονομικές απώλειες... είναι τεράστιες», δήλωσε ο Τζέρι Βελάσκες, επικεφαλής της Υπηρεσίας Μείωσης του Κινδύνου των Φυσικών Καταστροφών, του ΟΗΕ, στην Ασία.

Η Ασία δεν έχει δει μεγάλες φυσικές καταστροφές φέτος, σε σύγκριση με τις περσινές καταστροφές από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία
και τις πλημμύρες στην Ταϊλάνδη, που προκάλεσαν ζημιές 214 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα, ωστόσο η περιοχή συνεχίζει να είναι η πιο «επιρρεπής» σε καταστροφές, τονίζει ο ΟΗΕ.
Κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2012, οι φυσικές καταστροφές στην Ασία σκότωσαν 3.103 ανθρώπους, πάνω από το μισό του συνολικού αριθμού των 5.469 θυμάτων παγκοσμίως. Οι φυσικές καταστροφές έπληξαν 64,5 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ασία σε σύγκριση με τα 87 εκατομμύρια που επλήγησαν σε παγκόσμιο επίπεδο και προκάλεσαν το 33,9% των ζημιών παγκοσμίως.
Η έκθεση της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ δε συνυπολογίζει τον αριθμό των θυμάτων και τις ζημιές που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα ο τυφώνας Μπόφα, εξαιτίας του οποίου έχουν βρει το θάνατο μέχρι στιγμής 714 άνθρωποι και 900 είναι αγνοούμενοι στις Φιλιππίνες.
Μετά τις τεράστιες απώλειες που υπέστησαν από τις φυσικές καταστροφές τον περασμένο χρόνο η Ιαπωνία και η Ταϊλάνδη, η Κίνα είναι η περιοχή στην οποία έχουν σημειωθεί οι περισσότερες καταστροφές φέτος, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι η έκθεση στις φυσικές καταστροφές και οι κλιματικές αλλαγές είναι πιθανό να απειλήσουν την ανάπτυξη της περιοχής εάν οι κυβερνήσεις δεν επενδύσουν περισσότερα στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και στην ετοιμότητα αντιμετώπισης των καταστροφών.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε καθαρά μια εικόνα της Ασίας στην οποία οι φυσικές καταστροφές δεν είναι απλά ένα στιγμιαίο φαινόμενο, αλλά είναι πιθανό να βλάψουν συστηματικά την ανάπτυξη της περιοχής», δήλωσε ο Βίνοντ Τόμας, ανώτερο στέλεχος της Asian Development Bank.
«Το γεγονός ότι η Ασία είναι ευάλωτη στις φυσικές καταστροφές πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα της μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης της ηπείρου τις τελευταίες δεκαετίες και η οποία έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στην έκθεση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού σε πλημμύρες, καταιγίδες και κατολισθήσεις», τόνισε ο Βελάσκες.
Keywords
Τυχαία Θέματα