Και επισημα προπονητης της εθνικης ο σκιμπε...

Ήταν γνωστό εδώ και μέρες, πλέον είναι κι επίσημο. Ο Μίχαελ Σκίμπε είναι ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, ο άνθρωπος...
που θα αναλάβει να μαζέψει τα κομμάτια της Εθνικής μετά την εφιαλτική πορεία στα προκριματικά του Euro 2016, με σκοπό να την οδηγήσει στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

Το ΔΣ της ΕΠΟ στη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε τη συμφωνία με τον Γερμανό τεχνικό. Αυτή προβλέπει διετές συμβόλαιο με 560.000 ευρώ το χρόνο, καθώς και μπόνους πρόκρισης στο Μουντιάλ
της Ρωσίας, ύψους 500.000 ευρώ. Τον Σκίμπε θα πλαισιώσει ένας συνεργάτης του με συμβόλαιο 70.000 ευρώ, αλλά και ο Κώστας Τσάνας που θα εισπράττει 5.000 ευρώ το μήνα.

Ο νέος προπονητής της Εθνικής αναμένεται στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη και μια μέρα μετά θα γίνει η επίσημη παρουσίασή του. Ντεμπούτο θα κάνει στο φιλικό με το Λουξεμβούργο στις 13 Νοεμβρίου.

Το «αγροτικό», το ρεκόρ και ο άνθρωπος πίσω από τον Ρούντι Φέλερ

Ο Μίκαελ Σκίμπε γεννήθηκε στο Γκελζενκίρχεν στις 4 Αυγούστου του 1965. Τις πρώτες ποδοσφαιρικές βάσεις τiς πήρε στη Βάτενσαϊντ, που έχει την έδρα της στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, που συνορεύει με το Βέλγιο και την Ολλανδία. Ως ποδοσφαιριστής δεν θα κάνει σπουδαία καριέρα, έχοντας μόλις 15 συμμετοχές και 1 γκολ στη Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της Σάλκε στην οποία μετακινήθηκε το 1984 και παρέμεινε ως το 1986.

Στους «βασιλικούς μπλε» θα κάνει τα πρώτα του προπονητικά βήματα, αναλαμβάνοντας την ομάδα νέων το 1988, ένα μόλις χρόνο μετά από το τέλος της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής, σε ηλικία μόλις 23 ετών (!). Το ίδιο πόστο θα έχει και στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, της οποίας έγινε πρώτος προπονητής το 1998, παραμένοντας στο τιμόνι των «Βεστφαλών» για μία διετία.

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Ντορτμουντ μάλιστα, σε ηλικία μόλις 32 ετών, θα τον κάνει τον νεαρότερο προπονητή στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα.

Μπορεί στην καριέρα του μέχρι σήμερα να μην έχει αναλάβει ως πρώτος προπονητής τις τύχες κάποιας εθνικής ομάδας, όμως την τετραετία 2000-2004, ήταν βοηθός του Ρούντι Φέλερ στη «Νατιοναλμανσάφτ».

Μάλιστα λέγεται, ότι ήταν ο άνθρωπος που έλυνε και έδενε στην ομάδα του Καν και του Μπάλακ τότε, που έφτασε μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2002, αλλά καθώς δεν είχε δίπλωμα προπονητή για το υψηλότερο επίπεδο, δεν έγινε ποτέ πρώτος προπονητής της εθνικής Γερμανίας.

Μετά τον αποκλεισμό από τη φάση των ομίλων του Euro 2004, αποχώρησε μαζί με τον Φέλερ από τον πάγκο της εθνικής Γερμανίας, αλλά έγινε ο άνθρωπος που επιλέγει τα ταλέντα που στελεχώνουν τις εθνικές ομάδες.

Η Γερμανία, η Τουρκία και το «παρελθόν» με τους Έλληνες

Ως προπονητής λατρεύει το 4-2-3-1 το οποίο δεν έχει εγκαταλείψει σχεδόν ποτέ. Στην προπονητική του καριέρα έχει ποσοστό 42% σε νίκες, 36,4% σε ήττες και 21% σε ισοπαλίες.

Κυρίως η θητεία του κινήθηκε στην Μπουντεσλίγκα, με Λεβερκούζεν, Άιντραχτ και Χέρτα, αλλά και στην Τουρκία, όπου κάθισε στον πάγκο της Γαλατασαράϊ με την οποία κατέκτησε το τούρκικο Σούπερ Καπ το 2008, της Καραμπόκ και της Εσκίσεχιρσπορτ στον πάγκο της οποίας βρισκόταν μέχρι πρόσφατα, ενώ για δύο χρόνια, από το 2013 ως το 2015 ανέλαβε τις τύχες της Γκρασχόπερς.

Στη θητεία του στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης τη διετία 2009-2011, έτυχε να συνεργαστεί με αρκετούς Έλληνες ποδοσφαιριστές, όπως ο Γκέκας, ο Αμανατίδης και ο Τζαβέλας.

Πάντως, τη σεζόν 2010-2011, η ομάδα του υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, παρόλο που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από το Μάρτη, πληρώνοντας το τίμημα τα κακών εμφανίσεων και των συνεχόμενων αρνητικών αποτελεσμάτων.

Πηγή: www.sport-fm.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα