Και το αδιεξοδο στην ιταλια συνεχιζεται...

17:33 28/3/2013 - Πηγή: Fimotro
... Η ΙΤΑΛΙΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ...
Η αναζήτηση μιας βιώσιμης κυβέρνησης στην Ιταλία, που έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα μήνα, δείχνει να επιστρέφει ...
στο σημείο μηδέν, καθώς ο ηγέτης της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δεν μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο Μπερσάνι φαίνεται πως δέχθηκε την Τετάρτη το μοιραίο πλήγμα στην προσπάθειά του, καθώς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων
του Μπέπε Γκρίλο απέρριψε την πρότασή του για συνεργασία. Μια ημέρα νωρίτερα, ανάλογο αποτέλεσμα είχαν και οι επαφές με το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Μόνο ένας παράφρων θα ήθελε να σχηματίσει κυβέρνηση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μπερσάνι. Ο Μπέπε Γκρίλο, από την πλευρά του, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να επιτεθεί τόσο στον Μπερσάνι όσο και στον Μπερλουσκόνι, κατηγορώντας τους ότι κατέστρεψαν μια ολόκληρη γενιά.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος έλαβε την εντολή από τον πρόεδρο Ναπολιτάνο την περασμένη Παρασκευή, καθώς είναι ο αρχηγός του κόμματος που έλαβε την πλειοψηφία στη Βουλή. Του λείπουν όμως 35 έδρες για την πλειοψηφία στη Γερουσία και το τελευταίο πενθήμερο των επαφών δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα.

Τώρα τίθεται υπό αμφισβήτηση και το μέλλον του Μπερσάνι. Ο ηλικίας 61 ετών πρώην κομμουνιστής έγινε θέμα ανεκδότων το Σαββατοκύριακο, καθώς είχε επαφές ακόμη και με την οργάνωση WWF, που προστατεύει είδη τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση, και τον ορειβατικό σύλλογο της Ιταλίας.

«Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι μπορεί να μιλήσει με όποιον θέλει, ακόμη και με τους Ανώνυμους Αλκοολικούς ή τις Νοικοκυρές σε Απόγνωση, αλλά πρέπει να αντιληφθεί ότι η οικονομία της χώρας μας κινδυνεύει να πέσει στην άβυσσο αν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις», τόνισε ο Ρενάτο Μπρουνέτα, επικεφαλής του Λαού της Ελευθερίας στη Βουλή.

Η οργή της κοινής γνώμης δεν στρέφεται όμως μόνο εναντίον του Μπερσάνι. Πολλοί οπαδοί του Κινήματος των Πέντε Αστέρων δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν είναι δυνατή η συνεργασία των δύο σχηματισμών, δεδομένου ότι υπάρχει μια γενική συμφωνία στο πρόγραμμα οκτώ σημείων που παρουσίασε ο Μπερσάνι.

Η πρόταση του Μπερλουσκόνι για συνεργασία, πάλι, συνοδεύεται από όρους τους οποίους δεν θα μπορούσε να δεχθεί η κεντροαριστερά. Ένας από αυτούς είναι η στήριξη ενός κεντροδεξιού υποψηφίου για τη διαδοχή του προέδρου Ναπολιτάνο, η θητεία του οποίου λήγει τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Μπερλουσκόνι καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Με δεδομένο όμως ότι το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο βρίσκεται γύρω στο 25%, το αδιέξοδο αναμένεται να συνεχιστεί.

Ποια είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν; Το ένα είναι να συγκροτηθεί μια «προεδρική κυβέρνηση», που θα έχει μάλλον τεχνοκρατικό χαρακτήρα, θα υποστηριχθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Πόλο της Ελευθερίας, θα προωθήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις-ανάμεσα στις οποίες και την αλλαγή του εκλογικού νόμου - και θα εξασφαλίσει την ομαλή εκλογή νέου προέδρου της δημοκρατίας.

Το άλλο σενάριο είναι να μην υπάρξει συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που θα καταστήσει αναπόφευκτη την προσφυγή στις κάλπες. Το ερώτημα είναι πότε θα γίνει κάτι τέτοιο, αφού πρέπει πρώτα να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας και ο πρόεδρος αυτός ίσως να θελήσει να προσπαθήσει κι αυτός να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αν και οι εκλογές θα μπορούσε θεωρητικά να διεξαχθούν τον Μάιο ή τον Ιούνιο, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή τους είναι το φθινόπωρο.
Keywords
Τυχαία Θέματα