''kaλωσοριζουμε τη συμφωνια για την τραπεζικη ενωση''

Τη συμφωνία που επετεύχθη για την τραπεζική ένωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Στις αρχές της εβδομάδας, σε μια ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ντράγκι είχε εκφράσει το φόβο ότι...
μια συμβιβαστική συμφωνία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα περίπλοκη και ο τρόπος χρηματοδότησής της ανεπαρκής. Ωστόσο σήμερα είπε ότι «καλωσορίζει» τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
«Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσής μας» , είπε
κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, όπου αναμένεται ότι θα συζητήσει λεπτομέρειες της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Η στήριξη της ΕΚΤ θεωρείται κρίσιμης σημασίας δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα θα αναλάβει την ευθύνη της επιτήρησης των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών από το επόμενο έτος.
Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ σε μια μείζονα συμφωνία για την τραπεζική ένωση, ένα περίπλοκο σχέδιο με στόχο να αποφευχθεί μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη.
Τι προβλέπει η συμφωνία

Ε.Ε.: Συνέντευξη Τύπου Μπαρόζο - Ρομπέι για την τραπεζική ένωση Η συμφωνία θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού, αρμόδιου να αποφασίζει πώς θα διαχειριστεί τράπεζες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να οργανώνει ενδεχομένως την πτώχευσή τους. Θα είναι ο δεύτερος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης, ο οποίος θα επιτρέψει οι οικονομικές κρίσεις να μην επιβαρύνουν τα δημοσια οικονομικά των κρατών της Ευρωζώνης.
Ο πρώτος πυλώνας, η ενιαία επίβλεψη που έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος του 2014 και είχε κι αυτός απαιτήσει ολονύκτιες διαβουλεύσεις πριν από ακριβώς ένα χρόνο.

Συμφωνία για την τραπεζική ένωση στο Ecofin Ο μηχανισμός αποφάσεων θα αρχίσει να λειτουργεί το 2015 και θα εφαρμοστεί άμεσα σε ό,τι αφορά τις 130 πιο σημαντικές τράπεζες της ευρωζώνης, καθώς και τις διασυνοριακές τράπεζες. Θα δημιουργηθεί ένα συμβούλιο αποφάσεων, το οποίο θα αποφασίζει αν θα ανακεφαλαιοποιήσει ένα ίδρυμα ή θα το θέσει υπό εκκαθάριση.
Ο μηχανισμός θα συμπληρωθεί από ένα ενιαίο ταμείο, το οποίο θα χρησιμεύει κυρίως για να οργανώνει την πτώχευση μιας τράπεζας ή για να χρηματοδοτεί τα κόστη της αναδιάρθρωσής της. Θα αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά από το 2016, αλλά δεν θα είναι πλήρως επιχειρησιακό πριν περάσουν 10 χρόνια.
Το ταμείο αυτό, η ίδια η ύπαρξη του οποίου δεν αντιμετωπιζόταν πάντα θετικά από το Βερολίνο, θα είναι αρχικά τμηματικό: κάθε τμήμα θα τροφοδοτείται από τις τράπεζες ενός κράτους και δεν θα επιτρέπεται να διασώζει παρά τις τράπεζες του κράτους αυτού. Όμως τα τμήματα αυτά θα εξαφανισθούν σταδιακά για να καταλήξουν έπειτα από 10 χρόνια σ' ένα ενιαίο ταμείο.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο
Keywords
Τυχαία Θέματα