Καμερον: απορριπτει δημοψηφισμα για "ναι" ή "οχι" στην εε

16:22 16/1/2013 - Πηγή: Fimotro

Δύο εικοσιτετράωρα πριν την πολυαναμενόμενη ομιλία που θα εκφωνήσει από την Ολλανδία θέτοντας το περίγραμμα της νέας σχέσης που επιδιώκει να οικοδομήσει η Βρετανία με την ΕΕ, ο Ντέιβιντ...
Κάμερον επαναλαμβάνει ότι δεν επιδιώκει -για την ώρα- τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την Ένωση. Υπογραμμίζει, όμως, πως θεωρεί ότι είναι σωστή η επαναδιαπραγμάτευση του ρόλου του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

«Δεν πιστεύω ότι θα ήταν σωστό
για τη Βρετανία να διεξαγάγει σήμερα ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή ή την αποχώρηση επειδή πιστεύω πως θα δίναμε έτσι στο βρετανικό λαό μια ψεύτικη επιλογή» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ευρώπη πριν την ομιλία του.

«Εκατομμύρια άνθρωποι σ' αυτή τη χώρα, εμού περιλαμβανομένου, θέλουν η Βρετανία να παραμείνει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πιστεύουν πως υπάρχουν ευκαιρίες να διαπραγματευθούμε μια καλύτερη σχέση» επισήμανε.

Ερωτηθείς από τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ εάν η Βρετανία θα εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στην ΕΕ σε πέντε χρόνια, ο Κάμερον επανέλαβε ότι πιστεύει πως η Βρετανία «είναι καλύτερα μέσα στην ΕΕ».

Επανέλαβε, επίσης, πως δεν πρόκειται να οδηγήσει τη Βρετανία στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος δέχεται πιέσεις από τους ευρωσκεπτικιστές στο Συντηρητικό Κόμμα, έχει ταχθεί υπέρ του επαναπροσδιορισμού των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ με ζητούμενο την ανάκτηση εξουσιών που έχουν εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες.

Στην ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει για την Ευρώπη - με αφορμή την 40ή επέτειο από την ένταξη της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή κοινότητα- αναμένεται να υπογραμμίσει ότι οι ισχύοντες όροι της βρετανικής συμμετοχής στην ΕΕ δεν είναι αποδεκτοί και πρέπει να γίνουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας εντός ΕΕ, ωστόσο επιμένει ότι απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης της χώρας με την Ένωση υπό το φως των κινήσεων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης προς βαθύτερη ενοποίηση.

Και την έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης επιδιώκει να θέσει στην κρίση των Βρετανών σε δημοψήφισμα, με χρονικό ορίζοντα μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2014.

Οι κινήσεις αποστασιοποίησης της Βρετανίας από την ΕΕ έχουν θορυβήσει την επιχειρηματική ελίτ της Βρετανίας (που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα ανοιχτή επιστολή στον Κάμερον μέσω των Financial Times), αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες που προχώρησαν σε μία πρωτοφανή ανοιχτή παρέμβαση, διαμηνύοντας μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις σχέσεις με την Ευρώπη, Φίλιπ Γκόρντον, ότι θέλουν μία ισχυρή βρετανική φωνή εντός της ΕΕ και αυτό είναι προς το συμφέρον της Αμερικής.
Keywords
Τυχαία Θέματα