''καθοριστικος ο ρολος της τοπικης αυτοδιοικησης για ενα ευνοικο επενδυτικο περιβαλλον''...

21:45 19/5/2015 - Πηγή: Fimotro
Την προσέλκυση επενδύσεων με στόχο την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας, μέσα σε πλαίσιο ενότητας...
και πολιτικής σταθερότητας, υπέδειξε ως το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο συνέδριο του ΕΒΕΑ «Επιμελώς Επιχειρείν 2015», όπου έθεσε ως καθοριστικό τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στη δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει ένα εναλλακτικό εθνικό πλαίσιο ανάπτυξης αντί για διαπραγμάτευση στη βάση των μνημονίων.

«Χωρίς
επενδύσεις, δεν μπορεί να υπάρξει τοπική ανάπτυξη. Δεν μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Δεν μπορούν να δημιουργηθούν εισοδήματα, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Γι’ αυτό είναι και δική μας ευθύνη, διευκολύνοντας με κάθε τρόπο και πάντοτε αυστηρά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, τα επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να αναπτυχθούν. Αλλά ταυτόχρονα έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν στο χώρο ευθύνης και αρμοδιότητάς μας, θα αποβούν αμοιβαία επωφελείς για όλους» επεσήμανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της χώρας μας τα τελευταία χρόνια ως προς την προσέλκυση επενδύσεων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, επεσήμανε ότι δεν μπορούν να μας αφήνουν ικανοποιημένους, και η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί στην ιδιαιτερότητα των μνημονίων. «Χρειάζεται μία μακρόπνοη εθνική επενδυτική στρατηγική. Να απενοχοποιήσουμε ιδεολογικά το «επιχειρείν». Η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση, το νέο ξεκίνημα για την ελληνική οικονομία, απαιτεί ρήξη με όλες τις παθογένειες που μας έφεραν μέχρι εδώ. Απαιτεί καλά σχεδιασμένες πολιτικές σε ένα πλαίσιο εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας βάσης και, το σημαντικότερο, πολλές και σταθερές επενδύσεις».

Η συμβολή της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης στην εθνική προσπάθεια για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με τεράστια μείωση, άνω του 60%, στην κρατική χρηματοδότηση, είναι ο μόνος θεσμός της Κεντρικής Εξουσίας που συνέβαλε στη δημιουργία πλεονασμάτων, όταν οι υπόλοιποι φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης εξακολουθούν να δημιουργούν ελλείμματα και τη στιγμή που κλήθηκε να καλύψει και την κατακόρυφα αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης μετά τη μείωση του κοινωνικού ρόλου του κεντρικού κράτους.

Με την ίδια συνέπεια, αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα που υπέδειξε το προηγούμενο διάστημα, η αυτοδιοίκηση α’ βαθμού είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις ευθύνες της και την επόμενη μέρα με στόχο την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Με ρόλο και λόγο, σε όλα τα επίπεδα, και με συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και κρίσιμα ζητήματα όπως:

 ο Χωροταξικός Σχεδιασμός της χώρας,

 Το Ενεργειακό,

 Οι Μεταφορές,

 η προστασία και αξιοποίηση των τοπικών φυσικών πόρων,

 η προστασία και ανάπτυξη της φυτικής και της ζωικής παραγωγής,

 η κατασκευή και συντήρηση των δικτύων και των έργων τεχνικής υποδομής για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας,

 η διαχείριση των απορριμμάτων

 η χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας ορισμένων κατηγοριών επιχειρήσεων.

Κλείνοντας ο κ. Πατούλης, έστειλε το μήνυμα της ενότητας και της πολιτικής σταθερότητας ως βάσεις για την πρόοδο του τόπου. «Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, χωρίς σταθερό πολιτικό περιβάλλον και κοινωνική ειρήνη.

Πρέπει όλοι μαζί, Πολιτεία, Αυτοδιοίκηση, Επιχειρηματικός Κόσμος, Εργαζόμενοι, να συνεργαστούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να κάνουμε πράξη τη διαρκή και ουσιαστική διαβούλευση. Μόνον ενωμένοι θα μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας με επιτυχία τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αυτή η διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα. ενώ η έμφαση έπρεπε να έχει δοθεί στις μεταρρυθμίσεις και στην προώθηση ενός νέου, αναπτυξιακού μοντέλου για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Τώρα είναι η ευκαιρία να απαλλαγούμε από πολιτικές που οδήγησαν στη διαιώνιση της ύφεσης, με δυσβάσταχτο κοινωνικό κόστος. Με έμφαση στην παραγωγική ανασυγκρότηση που να φτάνει ακόμη και στους ίδιους στόχους από άλλους, όμως, δρόμους, οικονομικά ηπιότερους και κοινωνικά πιο δίκαιους».
Keywords
Τυχαία Θέματα