Κατρουγκαλος : eyρωπαϊκη ομαδα θα ελεγχει τη διαπραγματευση στα εργασιακα...

...ΖΗΤΗΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ...
Χέρι βοηθείας από την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ...
έτεινε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προκειμένου να παρακολουθεί παράλληλα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά θέματα του μνημονίου.

Ο Πρόεδρος Τόμας Χέντελ, αποδεχόμενος την πρόταση, θα εισηγηθεί τη σύσταση
σχετικής ομάδας ελέγχου (monitoring group) η οποία για πρώτη φορά θα αξιολογεί το κοινωνικό αντίκτυπο των μνημονιακών πολιτικών.

Το τρίτο μνημόνιο προβλέπει ότι η νέα νομοθεσία στις εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές.

Μιλώντας στη σύνοδο της Επιτροπής Απασχόλησης, ο έλληνας υπουργός τόνισε ότι «εάν οι πρακτικές συνάδουν με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, ή, αντιθέτως, αν αυτές προωθούν τη γενικευμένη απορρύθμιση, αυτό δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη».

«Ό,τι αποφασιστεί σήμερα στην Αθήνα, θα ισχύει αύριο στη Ρώμη και στη Μαδρίτη και μεθαύριο στο Παρίσι», τόνισε και συνέχισε: «Για το λόγο αυτό χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Επιτροπής να προχωρήσει, για πρώτη φορά Αυτό όμως δεν φτάνει. Θα πρέπει η σχετική συζήτηση για το μέλλον των ευρωπαϊκών σχέσεων να συζητηθεί σε όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως στο Ευρωκοινοβούλιο και προς την κατεύθυνση αυτή είναι ιδιαίτερα θετικές οι δηλώσεις του Προέδρου Γιούνγκερ για προώθηση νέων μέτρων κοινωνικής πολιτικής την άνοιξη του 2016».

Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι στόχος των μνημονιακών πολιτικών είναι η κυριαρχία του μοντέλου της υπο αμειβόμενης και υπερ-ευέλικτης εργασιακής σχέσης χωρίς προσωπική αξιοπρέπεια για τον εργαζόμενο και χωρίς κατοχυρωμένα θεμελιώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων θα επανεξετάσει τα υφιστάμενα πλαίσια της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, στη βάση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου και υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Στόχος παραμένει η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Ο Έλληνες υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας. (1.270.000 άνεργοι τον Ιανουάριο του 2015).

Ενδεικτικά:

-100.000 άνεργοι (για την ακρίβεια 100.915) είναι σήμερα ενταγμένοι σε επιδοτούμενα προγράμματα (με βασικά κριτήρια-εισόδημα, χρονικό διάστημα ανεργίας, μονογονεϊκή οικογένεια, σύζυγος επίσης άνεργος/η, Αμεα)και τους επόμενους δύο μήνες ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 120.000. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 (δηλαδή ένα χρόνο μετά την πρώτη ανάληψη των καθηκόντων μας), οι θέσεις αυτές έχουν προγραμματιστεί να ανέλθουν σε 210.000).

-Ενίσχυση με 13.000.000 ευρώ εγχειρημάτων της κοινωνικής οικονομίας, που θα δημιουργήσουν άμεσα νέες θέσεις εργασίας, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες το ποσό θα ανέλθει στα 56.000.000 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα