Κεφαλαια μαμουθ 4,7 τρις ευρω κρυβονται σε φορολογικους παραδεισουσ!

11:55 16/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Και μόνο η φράση «φορολογικός παράδεισος» κρύβει κάτι το μυστηριώδες. Το πιο καλά φυλαγμένο μυστικό τους είναι το πραγματικό κεφάλαιο που βρίσκεται στις μικρές αυτές φορολογικές «οάσεις» του...
πλανήτη.
Ο νεαρός οικονομολόγος Γκαμπριέλ Ζουκμάν, μετά από συστηματική έρευνα, κατάφερε να δώσει ένα συγκεκριμένο νούμερο, που μοιάζει πραγματικά αστρονομικό: 4,7 τρισ. ευρώ «κρύβονται» στις φορολογικές οάσεις, ποσό που αντιστοιχεί στο 8% του ιδιωτικού πλούτου παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον Ζουκμάν, το
ποσό προκύπτει πρωτίστως από αξιόγραφα και funds και δεν συνυπολογίζει για παράδειγμα ασφάλειες ζωής, σκάφη, σαλέ ή πολύτιμα έργα τέχνης που έχουν «χρεωθεί» σε κάποια από τις χώρες που προσφέρουν φορολογική «ασυλία». Σε αυτή την περίπτωση το συνολικό ποσό θα ανερχόταν στο 11% του παγκόσμιου ιδιωτικού πλούτου.
Ο μόλις 27 ετών οικονομολόγος του London School of Economics υπολόγισε ότι εάν τα ποσά αυτά είχαν φορολογηθεί, τα κράτη θα είχαν στη διάθεσή τους επιπλέον 120 δισ. ευρώ ετησίως, που, όπως λέει ο ίδιος, φτάνουν και περισσεύουν για να σβήσουν τα χρέη τους εν μια νυκτί.
Ενδεικτικά η Sueddeutsche Zeitung με στοιχεία του Ζουκμάν αναφέρει ένα ενδεικτικό μέγεθος, για να μπορέσει να καταλάβει και ο πλέον αδαής αναγνώστης τι σημαίνει η μη φορολόγηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων: τα μη φορολογημένα κεφάλαια από την Γερμανία σε φορολογικούς παραδείσους ανέρχονται σε 360 δισ., όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός του Βερολίνου ανέρχεται σε 300 δισ. ευρώ.
Ο τρόπος με τον οποίο εκτίμησε το συνολικό νούμερο ήταν η αξιολόγηση της διεθνούς ροής κεφαλαίου. Θεωρητικά οι εκροές κεφαλαίου από όλες τις χώρες θα έπρεπε να ισοδυναμούν με τις παγκόσμιες εισροές κεφαλαίου, δηλαδή ένα ποσό θα πρέπει να καταγράφεται ως έμβασμα μία φορά ως κατάθεση και μία φορά ως ανάληψη.
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, όμως, δεν δείχνουν συμφωνία μεταξύ εισροών και εκροών και ένα σημαντικό ποσοστό χρήματος μοιάζει να εξαφανίζεται χωρίς να επανεμφανίζεται πουθενά.
Αυτά είναι τα τρισεκατομμύρια που βρίσκονται «παρκαρισμένα» σε φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με τον Ζουκμάν. Το 30% του κεφαλαίου βρίσκεται στην Ελβετία και ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, το Λουξεμβούργο, οι Μπαχάμες, τα νησιά Κεϊμάν ενώ ένα μικρότερο ποσό βρίσκεται στο νησάκι της Μάγχης Τζέρσεϊ.
Σύμφωνα με τον Γκαμπριέλ Ζουκμάν το 80% των χρημάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στους φορολογικούς παραδείσους, δεν έχει δηλωθεί στην εφορία. Τα στοιχεία που έχει χρησιμοποιήσει βασίζονται σε στατιστικές της ελβετικής Credit Suisse.
Ο Γάλλος οικονομολόγος επισημαίνει μιλώντας στη «Sueddeutsche Zeitung» ότι «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή στον αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής» και προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Η επιβολή ενός φόρου περιουσίας για να μειωθεί η «εκρηκτικά αυξανόμενη ανισότητα» είναι μόνο το πρώτο βήμα. Ο Ζουκμάν θεωρεί ότι η λύση είναι η κατάρτιση μιας «βίβλου» του κεφαλαίου, κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.
Οι επαναστάτες είχαν δημιουργήσει έναν κατάλογο όλης της διαθέσιμης ακίνητης περιουσίας για να μην επιτρέψουν τη φοροδιαφυγή από κλήρο και ευγενείς. Κατά την άποψη του Ζουκμάν μια ανάλογη λίστα θα ήταν χρήσιμη σήμερα, υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Keywords
Τυχαία Θέματα