Κλεινουν τα θεματα των τραπεζων-ομαδικων απολυσεων-ασφαλιστικων εισφορων και διανομης του πλεονασματος με την τροϊκα

22:19 15/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,
Σε εννέα ημέρες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τράπεζες, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα, θα μπορέσει η Eurobank να προχωρήσει σε γενική συνέλευση για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και την ιδιωτικοποίησή της... διευκρίνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά την εξάωρη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας, κατά την οποία έκλεισε
ουσιαστικά και ένα μεγάλο «αγκάθι», αυτό για το μέλλον των τραπεζών.Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, το νομοσχέδιο για τις τράπεζες ενδέχεται να κατατεθεί πριν από τα άλλα νομοσχέδια που αφορούν στη διαπραγμάτευση και στα προαπαιτούμενα «το έχουμε έτοιμο κατά 99,9%», είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με το ποσοστό που θα διατηρήσει στη Eurobank το Δημόσιο, ο ίδιος επισήμανε ότι «εμείς θέλουμε ένα ποσοστό να παραμείνει στο Δημόσιο, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα».

Επίσης υπό συζήτηση παραμένει το δημοσιονομικό κενό για το 2015 (η κυβέρνηση εμμένει ότι δεν υπάρχει κενό για το 2014), για το οποίο, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «διαφέρουμε με την τρόικα για το ύψος, αλλά αυτό δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Καθώς, η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι μάλλον εμείς έχουμε δίκιο».Αμέσως μετά τη συνολική συμφωνία με την τρόικα, την οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει επιτύχει έως την προσεχή Δευτέρα, απώτερος στόχος είναι να υπάρξει επιβεβαίωση από τη Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα και να αρχίσει η συζήτηση, εντός του Μαΐου, για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.Σε συμφωνία βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας με την τρόικα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις ανώτερου στελέχους του υπουργείου, μετά το πέρας της συνάντησης του Γ.Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστώνΚατά τη συνάντηση τέθηκαν τα θέματα του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, η μείωση τωνασφαλιστικών εισφορών και το θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα. Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων η ελληνική πλευρά επιμένει στη θέση της για αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας που θα έχει την ευθύνη της έγκρισης ή μη των ομαδικών απολύσεων χωρίς νέο νόμο, για μια μεταβατική περίοδο έως το 2015, ενώ η τρόικα ζητά να λυθεί το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ότι το σύνολο της μείωσης κατά 3,9% πρέπει να γίνει εφάπαξ από τον ερχόμενο Ιούλιο και να βαρύνει κατά 2,9% τους εργοδότες και κατά 1 μονάδα τους εργαζόμενους ενώ η τρόικα ζητά το σύνολο της μείωσης να αφορά τις εργοδοτικές εισφορές και να προστεθεί μια μονάδα το 2016. Τέλος οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την ανάγκη της διατήρησης των μισθολογικών ωριμάνσεων, υπάρχουν όμως διαφορές ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο που θα γίνονται. Κλείδωσε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος από την κυβέρνηση μετά την επικύρωσή του από την Eurostat στις 23 Απριλίου.Ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε έπειτα από σκληρό παζάρι. Η τρόικα θα αποδεχθεί μια μονομερή κίνηση της κυβέρνησης, όπως έγινε με την παράταση στους πλειστηριασμούς, την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2014 και τον χαμηλό ΦΠΑ στην εστίαση.Αυτό θα συμβεί επειδή, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα υπερβαίνει κάθε προσδοκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διανομή του πλεονάσματος, περί τα 400 εκατ. ευρώ, ποσού μικρότερου από το 70%, προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ενστόλους. Η παροχή θα είναι εφάπαξ. Μέρος του πλεονάσματος θα διατεθεί και σε μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας, τα οποία ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα