Κοινο μετωπο ιταλιας, γαλλιας, ισπανιας κατα της πολιτικης λιτοτητας προτεινει ο προντι

12:58 27/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Εν μέσω της συζήτησης για «εμπλουτισμό» του Δημοσιονομικού Συμφώνου με ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη που έχει αρχίσει να τίθεται μετ' επιτάσεως πλέον στους κόλπους της ΕΕ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι ζήτησε τη δημιουργία κοινού...
μετώπου Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας κατά των γερμανικών σχεδίων για ασφυκτική λιτότητα.

Ο Ρομάνο Πρόντι προτείνει «αλλαγή στο τιμόνι της ΕΕ» και συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών για την ανάκαμψη της Ευρώπης.

Την ίδια
ώρα, την άποψη ότι «η Ευρώπη οδεύει σε αυτοκτονία με την εμμονή των ηγετών της στη λιτότητα» εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Ειδικότερα, ο Ρομάνο Πρόντι τόνισε: «Αν η Γερμανία εμφανίζεται πεπεισμένη ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, Ιταλία Γαλλία και Ισπανία πρέπει να συνεργαστούν για την ανάκαμψη της Ευρώπης» και πρόσθεσε: «Η αλλαγή πολιτικής είναι απαραίτητη».

Ο 72χρονος καθηγητής Οικονομικών κάλεσε τις χώρες της «ευρωπαϊκής περιφέρειας» να αφήσουν κατά μέρος τους σημερινούς ανταγωνισμούς και να δημιουργήσουν ένα «κοινό μέτωπο», ώστε να στείλουν το μήνυμα ότι «αποτελούμε ένα μεγάλο κομμάτι της δικής της τύχης».

Υπ' αυτή την έννοια, «η κόντρα μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας είναι επικίνδυνη», δήλωσε ο κ. Πρόντι τονίζοντας ότι «στην ίδια βάρκα δεν βρίσκονται μόνο η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και οι άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας: η πτώση της μίας θα τους συμπαρασύρει όλους».

«Με αφετηρία αυτήν την πραγματικότητα, είναι αναγκαία η αλλαγή πολιτικής», συνέχισε ο κ. Πρόντι, τονίζοντας ωστόσο ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τη Γαλλία».
Παράλληλα, καμπανάκι χτύπησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, λέγοντας: «Η Ευρώπη οδεύει σε αυτοκτονία με την εμμονή των ηγετών της στη λιτότητα».
Ο Στίγκλιτς τόνισε: «Αν η Ελλαδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρώπης που ακολουθούσε πρόγραμμα λιτότητας, τότε θα μπορούσαμε να το αγνοήσουμε. Αλλά αν έχεις τη Μ.Βρετανία, τη Γαλλία, όλες τις χώρες σε λιτότητα είναι σαν μια κοινή λιτότητα και οι οικονομικές συνέπειες από αυτό θα είναι φρικτές».
Keywords
Τυχαία Θέματα