''κοντρα'' στη βουλη για τα ''κοκκινα'' δανεια...

Συνθήκες οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δημιουργεί η συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία που αφορά ...
στη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Οι εισηγητές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν τη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζοντας ότι δίνει «ανάσα» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατηγόρησαν την αξιωματική αντιπολίτευση για μικροπολιτικά παιχνίδια.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση κατηγόρησε
την κυβέρνηση ότι δίνει «και το μαχαίρι και το πεπόνι» στις τράπεζες, καθώς αποκλειστικά αυτές θα κρίνουν την παροχή νέων δανείων αλλά και την βιωσιμότητα των παλιών.

Πιο αναλυτικά ο εισηγητής της ΝΔ Ιωάννης Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι «εκεί που η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει επικοινωνιακά παιχνίδια και συνομωσίες, αρκετές επιχειρήσεις θα πάρουν ανάσα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Ο κ. Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ) χαρακτήρισε την ρύθμιση θετική, υποστήριξε ότι οι τράπεζες θα κρίνουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης και όχι το δάνειο που είχαν λάβει και ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση και για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) που είπε ότι «αναγνωρίζετε στις τράπεζες την ευχέρεια να επιλέγουν. Αφήνετε τους πολίτες στο έλεος των τραπεζών. Των τραπεζιτών με τους οποίους ανταλλάσσεται εξυπηρετήσεις, τους τραπεζίτες που χορήγησαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προς τα κόμματά σας με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές χορηγίες σε εκείνους που απαλλάξατε με αντισυνταγματική βουλευτική τροπολογία από ποινικές ευθύνες». Κλιμάκωσε την επίθεσή της υποστηρίζοντας πως πολλά από τα κομματικά στελέχη τοποθετούνται στις διοικήσεις τραπεζών ενώ πρόσθεσε ότι «κάποιοι λαμβάνουν δάνεια χωρίς εγγυήσεις την ώρα που εντοπίζονται στις λίστες φοροδιαφυγής».

Παρέμβαση για τα «κόκκινα δάνεια» έκανε και ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης λέγοντας πως «η ρύθμισή τους αντιμετωπίζεται αποσπασματικά από την κυβέρνηση…. Η ρύθμιση έχει το κριτήριο της βιωσιμότητας που το κρίνει η τράπεζα. Η κυβέρνηση πρέπει να θεσπίσει μια Αρχή που να κρίνει τα δάνεια όπως στην Ιρλανδία. Αν οι τράπεζες κρίνουν τη βιωσιμότητα τότε αυτή θα ελαστικοποιείται ανάλογα με τις επιδιώξεις και τις διεκδικήσεις τραπεζών». Παράλληλα ζήτησε να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία από την κυβέρνηση προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των μικροομολογιούχων. «Υπήρξαν άνθρωποι που απολύθηκαν από δημόσιες υπηρεσίες και αντί αποζημίωσης τους δόθηκαν ομόλογα τα οποία κουρεύτηκαν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης επισημαίνοντας ότι η ΔΗΜΑΡέχει καταθέσει βουλευτική τροπολογία για την αποκατάσταση τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα