Κορωνοϊός: “επιστημονική πλάνη” η ανοσία της αγέλης

Στον ρόλο της ανοσίας αγέλης στη μάχη κατά του κορωνοϊού, αναφέρεται πρόσφατη δημοσίευση στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Στο άρθρο γίνεται αναφορά στη σημασία παρεμβάσεων έναντι της CoViD-19.

H βιβλιογραφία ανασκοπείται από την ακαδημαϊκή υπότροφο δρ Ευαγγελία – Γεωργία Κωστάκη και τους καθηγητές του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ,) και Θάνο Δημόπουλο (καθηγητής Θεραπευτικής και πρύτανης ΕΚΠΑ).

Όπως

επισημαίνουν οι επιστήμονες, στην αρχική φάση της πανδημίας πολλές χώρες εφάρμοσαν μέτρα τύπου καραντίνας, για να επιβραδυνθεί η ταχεία εξάπλωση του ιού και αντίστοιχα να περιοριστεί και ο αριθμός θανάτων καθώς και ο κορεσμός των υπηρεσιών Υγείας.

Αυτή η τακτική έδωσε χρόνο, ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για το επερχόμενο δεύτερο κύμα. Η καραντίνα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς και στην ψυχική και σωματική υγεία του πληθυσμού. Τα αποτελέσματά της είναι ακόμα χειρότερα σε χώρες που δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την περίοδο αυτή για την οργάνωση αποτελεσματικών συστημάτων ελέγχου της πανδημίας.

Οι χώρες αυτές αναγκάστηκαν να εφαρμόζουν συνεχώς περιοριστικά μέτρα. Αυτό είχε ως συνέπεια να μειωθεί η εμπιστοσύνη στη δυνατότητα περιορισμού της πανδημίας.

Η άφιξη του δεύτερου κύματος και η συνειδητοποίηση των μελλοντικών προκλήσεων οδήγησαν στη σκέψη για την “ανοσία της αγέλης”, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη διασπορά του ιού στον πληθυσμό χαμηλού κινδύνου και να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Οι υπέρμαχοι αυτής της θεωρίας υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η ανοσία στον πληθυσμό χαμηλού κινδύνου και στη συνέχεια και στις ευπαθείς ομάδες.

Πλάνη

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η προσέγγιση αποτελεί μια επικίνδυνη επιστημονική πλάνη, που στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Οποιαδήποτε στρατηγική πρόληψης της πανδημίας – σημειώνουν – που βασίζεται στην ανάπτυξη ανοσίας από μόλυνση με τον νέο κορωνοϊό, είναι προβληματική. Η μη ελεγχόμενη μετάδοση στα νεότερα άτομα ελλοχεύει σημαντικό κίνδυνο νόσου και θνησιμότητας σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν, επίσης, στοιχεία για τη διάρκεια της ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2 στα άτομα που έχουν μολυνθεί και η ενδημική μετάδοση, συνέπεια της σταδιακής εξασθένησης της ανοσίας, θα έθετε σε κίνδυνο τους ευάλωτους πληθυσμούς στο μέλλον.

Μια τέτοια στρατηγική δεν μπορεί να τερματίσει την πανδημία, αλλά θα προκαλούσε επαναλαμβανόμενες επιδημίες, όπως συνέβη με πολλές μολυσματικές ασθένειες πριν τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Θα προκαλούσε ένα συνεχές φορτίο στην οικονομία και στους επαγγελματίες Υγείας, αρκετοί εκ των οποίων εκτέθηκαν στην COVID-19.

Επιπλέον, δεν είναι γνωστό ποιοι μπορούν να νοσήσουν με μακροπρόθεσμα συμπτώματα COVID. Το να καθορίσουμε τις ευάλωτες ομάδες είναι περίπλοκο, αλλά ακόμα κι αν επιτευχθεί αυτό, το ποσοστό των ευάλωτων ομάδων απαριθμεί έως και το 30% του πληθυσμού σε μερικές περιοχές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παρατεταμένη απομόνωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού είναι πρακτικά αδύνατη και ανήθικη. Μια τέτοια προσέγγιση κινδυνεύει, επίσης, να επιδεινώσει περαιτέρω τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό. Στοχευμένες δράσεις για την προστασία των ευάλωτων ομάδων είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν αλλά πρέπει να συμβαδίζουν με πολυεπίπεδες πρακτικές και για το γενικό πληθυσμό.

The post Κορωνοϊός: “Επιστημονική πλάνη” η ανοσία της αγέλης appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα