Κορονοϊός: μεγάλο το πλήγμα για τον συνεδριακό τουρισμό

08:06 10/3/2020 - Πηγή: Fimotro

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πολύ δύσκολη άσκη- ση ψυχραιμίας της ελληνικής οικονομίας και των εκπροσώπων της πραγματικής οι-κονομίας, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει την εξέλιξη της επιδημία του κορονοϊού. Ο κίνδυνος γενικής παράλυσης της οικονο- μίας, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και στην Ελλάδα είναι ορατός και παράλληλα γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη η επιβεβλημένη ανάγκη γενναίων μέτρων στήριξης σε επίπεδο Ε.Ε.

Ετσι, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε πρώτη φάση στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

την Πέμπτη 12 Μαρτίου και στη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 16 Μαρτίου.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΤΟ… ΜΕΛΛΟΝ
Επι του παρόντος – και με την προσδοκία ανάληψης γενναίων πρωτοβουλιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – οι παραγωγικοί φορείς επιχειρούν, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, να κάνουν προβολές στο μέλλον και να ετοιμάσουν σενάρια αντιμετώπισης ακόμα μεγαλύτερων επιπτώσεων.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει, είναι η δραματική μείωση ρευστότητας, που θα οδηγήσει σε γενικευμένη παύση πληρωμών.
Για το τραπεζικό σύστημα η δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τραπεζικά επιτελεία «σκανάρουν» τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, ώστε να διαπιστώσουν τον βαθμό έκθεσης, κατ’ αρχήν ανά κλάδο.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΠΤΩΣΗ 3%

Αυτή τη στιγμή, οι επιχειρήσεις που συνδέο- νται άμεσα, αλλά και έμμεσα με τον τουρισμό, δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) προβλέπει πτώση 3% στις αφίξεις, έναντι ανόδου 4%, που ήταν η εκτίμηση για το 2020, λόγω της επιδημίας. Είναι η πρώτη φορά, μετά τη συνεχή άνοδο των τελευταίων ετών, που υπάρχει ανάσχεση στην ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού. Η πτώση στις αφίξεις σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις – που το πιθανότερο είναι ότι θα αναθεωρηθούν επι τα χείρω – μεταφράζεται σε απώλειες έως 50 δισ. δολάρια.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ €500 ΕΚΑΤ.

Σε ότι αφορά τη χώρα μας, όπου το ΑΕΠ στηρίζεται έμμεσα και άμεσα σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό η πτώση των τουριστικών εσόδων, που πέρσι για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα είναι περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Βάσει των εκτιμήσεων του ΙΟΒΕ αλλά και του ΣΕΤΕ ή του ΚΕΠΕ ο πολλαπλασιαστής του κλάδους είναι από 2,2 έως 2,6, κάτι που εκτοξεύει τις πιθανές απώλειες.

Μπορεί, η κορύφωση της τουριστικής κίνησης να είναι τους καλοκαιρινούς μήνες και να είναι πρόωρες οι εκτιμήσεις, ωστόσο για Αθήνα και δευτερευόντως για τη Θεσσαλονίκη, οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές, καθώς το τουρι- σμός city break και ο συνεδριακός τουρισμός είχαν ήδη δεχθεί πλήγμα, πριν την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει όλα τα συνέδρια για 4 εβδομάδες.

Αν προστεθούν και οι εταιρικές εκδηλώσεις και οι εμπορικές εκθέσεις, τότε το μέγεθος της ζημιάς μεγαλώνει δραματικά και επηρεάζεται άμεσα και η απασχόληση, καθώς σε συνέδρια και εκθέσεις εργάζονται από μεταφραστές και ξεναγούς, μέχρι αρχιτέκτονες και ηχολήπτες. Σημειώνεται ότι οι κατασκευαστικές εταιρίες εκθέσεων ήταν περισσότερες από 70, σύμφω- να με στοιχεία μελέτης της ICAP (2018)

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, η μέση δαπάνη ανά σύνεδρο ανέρχεται στα 1.100 ευρώ ανά συνέδριο, με μέση διάρκεια τις 2,5 ημέρες.
Στο πόσο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι δα- πάνες για ψώνια, φαγητό διασκέδαση, που κάνουν οι σύνεδροι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη, που φιλοξενεί το συνέδριο.
Το συνολικό μέγεθος της αγοράς, σύμφω- να με στοιχεία της ICAP ήταν 97 εκατ. ευρώ το 2017, αυξημένο κατά 2,1% σε σχέση το 2016 και οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 100 εκατ. ευρώ το 2018.
Βάσει του αριθμού διεθνών συνεδρίων ανά χώρα, η Ελλάδα κατείχε την 30η θέση παγκοσμίως με 144 συνέδρια το 2017 και την 17η θέση πανευρωπαϊκά.
Σε ότι αφορά το συνολικό μέγεθος της αγο- ράς των υπηρεσιών οργάνωσης εκθέσεων, οι εκτιμήσεις για το 2017 έκαναν λόγο για περίπου σε 57,5 εκατ. ευρώ, παρουσιά- ζοντας αύξηση 4,5%, έναντι του 2016. Για το 2018 προβλέπονταν περαιτέρω αύξη- ση της αγοράς με ρυθμό περίπου 8% (≈62 εκατ.).

Ρεπορτάζ: Άρτεμης Σπηλιώτη

Πηγή: bnbdaily.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα