Κορωνοϊός: τα εφιαλτικά σενάρια των ειδικών
Ανησυχία προκάλεσε η είδηση ότι, σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή Γκάμπριελ Λέουνγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ο νέος κοροναϊός Covid-19 μπορεί τελικά να μολύνει έως το 60% της ανθρωπότητας. Αν αυτό συμβεί και αν ο ιός σκοτώνει το 1% περίπου των ασθενών, τότε θα πρέπει να αναμένονται γύρω στα 50 εκατομμύρια θύματα, αριθμός ανάλογος -ή και χειρότερος- με εκείνον της «ισπανικής γρίπης» στη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Πόσο όμως πιθανό είναι να
Κατ’ αρχήν, είναι ακόμη άγνωστο αν όντως μπορούμε να σταματήσουμε τη διεθνή εξάπλωσή του. Μέχρι στιγμής στην Κίνα τα διαγνωσμένα περιστατικά έχουν ξεπεράσει τα 41.000 και οι νεκροί τους 1.100, ενώ στις άλλες χώρες έχουν ανιχνευτεί περίπου 300 ασθενείς. Είναι σίγουρο πάντως ότι ο Covid-19 εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων ταχύτερα από ό,τι άλλοι κοροναϊοί που προήλθαν από τα ζώα.
Για να μπει «φρένο» στην εξάπλωσή του, πρέπει να εντοπίζονται γρήγορα και να απομονώνονται όσοι έχουν μολυνθεί, κάτι πολύ δύσκολο, επειδή μερικοί ασθενείς έχουν ήπια μόνο συμπτώματα. Παράλληλα, αν και ο μέσος χρόνος ανάμεσα στη μόλυνση και στην εκδήλωση συμπτωμάτων είναι περίπου τρεις μέρες, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως φθάνει και τις 24 μέρες, πολύ περισσότερες από τις 14 μέρες της συνιστώμενης περιόδου καραντίνας των ύποπτων περιστατικών.
Δεν είναι επίσης σαφές κατά πόσο έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα τα άκρως δραστικά έως πρωτοφανή μέτρα που έχει επιβάλει η Κίνα στον πληθυσμό της, στην προσπάθεια της να ελέγξει την εξάπλωση του ιού. Έχει καταγραφεί μετά τις 6 Φεβρουαρίου μια σταδιακή πτώση στον αριθμό νέων διαγνωσμένων περιστατικών ανά ημέρα, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στην αδυναμία των κινεζικών νοσοκομείων και διαγνωστικών εργαστηρίων που υφίστανται τρομερή πίεση από τον μεγάλο αριθμό των ύποπτων κρουσμάτων.
Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα στην Κίνα από τις επίσημες καταγραφές, καθώς άνθρωποι με ήπια ή καθόλου συμπτώματα εξαπλώνουν τον ιό, χωρίς οι ίδιοι να έχουν ποτέ εξεταστεί ή μπει σε καραντίνα. Φαίνεται επίσης ότι η Κίνα δεν καταμετρά πια επισήμως τους ανθρώπους που ανιχνεύονται θετικοί στο νέο ιό, αλλά δεν έχουν συμπτώματα – κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Είναι αβέβαιο κατά πόσο οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες θα καταφέρουν να περιορίσουν τον ιό στα σημερινά λιγοστά περιστατικά. Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία για τις φτωχότερες χώρες που δεν έχουν ανάλογες νοσηλευτικές και ιατροφαρμακευτικές δυνατότητες και όπου ο ιός μπορεί ήδη να εξαπλώνεται σιωπηλά. Γι’ αυτό, αρκετοί -μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- έχουν κάνει λόγο για την «κορυφή του παγόβουνου». Αν είναι έτσι, τότε είναι θέμα χρόνου να αναδυθεί το παγόβουνο, δηλαδή να υπάρξει κανονική πανδημία παγκοσμίως.
Πράγμα που οδηγεί στο επόμενο κρίσιμο ζητούμενο: πόσοι άνθρωποι τελικά θα μολυνθούν σε όλη τη Γη; Εκτιμάται ότι στην περίπτωση πανδημίας με τον ιό Η1Ν1 της γρίπης το 2009 είχε μολυνθεί σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) του παγκόσμιου πληθυσμού, παρόλο που οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είχαν προϋπάρχουσα ανοσία, επειδή είχαν εκτεθεί στο παρελθόν σε παρόμοιους ιούς.
Κανείς δεν έχει ανοσίαΑπό όσο ξέρουν οι επιστήμονες, σήμερα κανείς άνθρωπος στον πλανήτη δεν έχει προϋπάρχουσα ανοσία στο νέο ιό Covid-19, ενώ φαίνεται ότι κάθε μολυσμένο άτομο κολλάει τον ιό σε άλλα δύο έως τέσσερα άτομα κατά μέσο όρο (έναντι ενάμισι ατόμου στη γρίπη). Συνεπώς η εκτίμηση ότι θα μολυνθεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είναι εξωπραγματική, αν και όχι βέβαιη.
Οπότε ζωτική σημασία έχει ποιο ποσοστό των ασθενών θα πεθάνει. Οι αρχικές εκτιμήσεις για το ποσοστό θανάτων λόγω ενός ιού συνήθως υπερεκτιμούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς λαμβάνουν υπόψη μόνο τα πιο σοβαρά περιστατικά που μπορεί να είναι θανατηφόρα. Για παράδειγμα, η γρίπη Η1Ν1 του 2009 εκτιμάται τώρα ότι σκότωσε περίπου έναν ασθενή ανά 5.000, πολύ λιγότερους από τις πρώτες εκτιμήσεις.
Στην περίπτωση του Covid-19, οι αρχικές εκτιμήσεις για θνησιμότητα 2% έως 4% έχουν υποχωρήσει στο 1% περίπου, δηλαδή ότι πεθαίνει ο ένας ασθενής στους 100. Αλλά και αυτός ο αριθμός πιθανότατα θα μειωθεί στην πορεία, καθώς έρχονται στο φως περισσότερα ήπια περιστατικά, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν θεραπείες που θα περιορίσουν τους θανάτους.
Στη Γουχάν, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας του Covid-19, πεθαίνει σχεδόν ένας στους πέντε (18%) από τους επιβεβαιωμένους ασθενείς. Όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων, με επικεφαλής τον Νιλ Φέργκιουσον του Imperial College του Λονδίνου, τα πραγματικά νέα καθημερινά κρούσματα στην πόλη αυτή (αν συνυπολογισθούν τα ήπια και τα ασυμπτωματικά) είναι τουλάχιστον οκταπλάσια (24.000 έναντι περίπου 3.000 που ανακοινώνουν οι κινεζικές αρχές), ενώ σε όλη την Κίνα ο συνολικός αριθμός των περιστατικών μόλυνσης μπορεί να έχει φθάσει πια το ένα εκατομμύριο. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αναλογία θανάτων προς κρούσματα είναι πολύ χαμηλότερη, κοντά στο 1%.
Από την άλλη όμως, μπορεί να υπάρξουν θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, κυρίως λόγω της κατάρρευσης των υπηρεσιών υγείας σε ορισμένες χώρες, ιδίως τις φτωχότερες (αλλά όχι μόνο), αν κληθούν να αντιμετωπίσουν μαζικά νέα περιστατικά.
Αλλά και η ηλικία παίζει ρόλο. Στην Κίνα το 80% των θανάτων έχει συμβεί σε ασθενείς άνω των 60 ετών. Ενώ η Κίνα έχει μέσο όρο ηλικίας πληθυσμού 37,4 έτη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 43 έτη, συνεπώς πιθανώς περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να κινδυνεύσουν στην Ευρώπη από τον Covid-19 σε σχέση με την Κίνα.
Δεν λείπουν πάντως και οι αισιόδοξοι που εκτιμούν ότι τελικά ο Covid-19 θα σκοτώσει λιγότερους και από τη γρίπη Η1Ν1 του 2009.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Κρήτη: Σε κρίσιμη κατάσταση η 14χρονη που έπεσε από τα Ενετικά Τείχη
- Ξεκίνησαν οι επιστροφές μεταναστών με πλοία και αεροπλάνα (vid)
- Masterchef: Το συγκλονιστικό μήνυμα του παίκτη με τη μειωμένη όραση - ΒΙΝΤΕΟ
- Θρίλερ στη Κρήτη: Ανήλικη έπεσε στο κενό από τα Ενετικά Τείχη
- Νέο ασφαλιστικό: οι αυξήσεις των συντάξεων ανά ταμείο
- Ρόδος: Μαθητές Λυκείου επέστρεψαν άρον άρον από εκδρομή στην Πράγα – Τι συνέβη
- Αυτοί είναι οι λόγοι που οι “τεμπέληδες” γονείς μεγαλώνουν καλύτερα παιδιά!
- Ελένη Σταύρου: Η προβλήτα 4 της Ακτής Σκαραμαγκά αδιαπραγμάτευτα ανήκει στους πολίτες της Δυτικής Αθήνας
- “Πικρία” ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων προς την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας- Ζητούν αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
- Περίεργη αφωνία για το Ελληνικό παρά το… δώρο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fimotro
- Νέο ασφαλιστικό: οι αυξήσεις των συντάξεων ανά ταμείο
- Χωρίς τρόλεϊ στις 18/2 – απεργεί για το ασφαλιστικό η ηλπαπ
- Η γιούτα ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει την πολυγαμία
- Κορωνοϊός: τα εφιαλτικά σενάρια των ειδικών
- Κρεσέντο απειλών ερντογάν κατά δαμασκού
- Άνοιξε το βιβλίο προσφορών της πειραιώς για το tier ii
- Ηπα: κατηγορίες για παραβίαση κυρώσεων κατά του ιράν
- Τελευταία Νέα Fimotro
- Κορωνοϊός: τα εφιαλτικά σενάρια των ειδικών
- Χωρίς τρόλεϊ στις 18/2 – απεργεί για το ασφαλιστικό η ηλπαπ
- Νέο ασφαλιστικό: οι αυξήσεις των συντάξεων ανά ταμείο
- Η γιούτα ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει την πολυγαμία
- Κρεσέντο απειλών ερντογάν κατά δαμασκού
- Ηπα: κατηγορίες για παραβίαση κυρώσεων κατά του ιράν
- Άνοιξε το βιβλίο προσφορών της πειραιώς για το tier ii
- Ξεσηκωμός στα νησιά για τα κλειστά κέντρα μεταναστών
- Άφαντος ο δράστης του άγριου φονικού στο λασίθι
- Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στο μεταναστευτικό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Η στιγμή της ανατροπής σχολικού λεωφορείου – Στιγμές τρόμου για τους μαθητές (vid)
- Τζόκερ στις πληρωμές: Έρχονται συντάξεις Μαρτίου 2020, ΟΠΕΚΑ α21 επίδομα παιδιού
- Τρόλεϊ: 24ωρη απεργία – Δείτε πότε
- Εφιαλτικό σενάριο: Μπορεί ο κοροναϊός να σκοτώσει 50 εκατ. ανθρώπους;
- “ΑFTERPLAY” του Brian Friel στο θέατρο Αγγέλων Βήμα
- ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΟΝ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ: Συμπτώματα κοροναίος Η1Ν1-γρίπη
- Eortologio: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Φεβρουαρίου-Εορτολόγιο 2020
- Ακούστε το σχόλιο του Νίκου Χατζηνικολάου 12/2/2020
- Masterchef: Το συγκλονιστικό μήνυμα του παίκτη με τη μειωμένη όραση - ΒΙΝΤΕΟ
- Μεταναστευτικό: “Βράζουν” τα νησιά για τα κλειστά κέντρα - Το σκηνικό ρήξης και οι αντιδράσεις