Κουρεμα εξπρες στις αντικειμενικες αξιες των ακινητων

Δεν υπάρχει θέμα αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ του 2015 διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σημειώνουν παράλληλα...
ότι θα περιμένουν πρώτα να δουν την απόφαση του ΣτΕ και μετά θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Το ΣτΕ, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θεωρεί ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων έως την 21 Μαΐου
2015 προκειμένου να προσαρμοστούν με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην αγορά από την τελευταία αναπροσαρμογή τους.
Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 υπολογίστηκε με τις αντικειμενικές τιμές ακινήτων που ίσχυαν την 1.1.2015 οπότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σχετικά με τον συγκεκριμένο φόρο. Αν ωστόσο ληφθεί απόφαση για άμεση συμμόρφωση με το ΣτΕ που προβλέπει την αναδρομική αναπροσαρμογή των τιμών από την 1 Μαΐου 2015 το ζήτημα θα αφορά τους φόρους μεταβίβασης, τις κληρονομικές, τις γονικές παροχές και τις δωρεές που έγιναν από την ημερομηνία αυτή και έχουν φορολογηθεί με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές ακινήτων. Μία λύση είναι αυτή της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων και συμψηφισμού των απαιτήσεων μεταξύ φορολογούμενων και δημοσίου.
Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών ήδη πριν από την απόφαση του ΣτΕ είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών των ακινήτων με τη σύσταση Επιτροπής η οποία αναμένεται άμεσα να παραδώσει ( έως τις 22 Δεκεμβρίου) το πόρισμα της στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στη συμφωνία με τους δανειστές προβλέπεται άλλωστε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών έως την 1.1.2017. Το πιθανότερο είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή τους εντός του 2016. Ωστόσο, μετά την απόφαση ο χρόνος πιέζει καθώς μπορεί να κατατεθούν ξανά μαζικές αγωγές κατά του δημοσίου για παράβαση του νόμου καθώς η Ολομελειακή απόφαση ενέχει χαρακτήρα νόμου. Ετσι, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα, ίσως και μέσα στο Ιανουάριο σε μια γενικευμένη αναπροσαρμογή των τιμών που θα περιλαμβάνει μειώσεις σε πολλές περιοχές αλλά και αυξήσεις.
Το πρόβλημα είναι ότι σε πολλές περιοχές εξαιτίας της κρίσης οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από τις αντικειμενικές τιμές τους με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσανάλογη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων και επίσης να δημιουργούνται στρεβλώσεις στην κτηματαγορά. Για αυτό και στις περιοχές αυτές οι νέες αντικειμενικές τιμές θα είναι χαμηλότερες των σημερινών. Άλλωστε ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η σύγκλιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.
Δεν αποκλείεται οι νέες αντικειμενικές τιμές να ισχύσουν ως βάση για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2016. Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Οικονομικών δεν θα αλλάξει ο στόχος για το εισπρακτικό αποτέλεσμα του φόρου που θα παραμείνει 2,65 δισ. ευρώ παρά τις όποιες αναπροσαρμογές κάνει το υπουργείο στις αντικειμενικές και στις παραμέτρους του για να γίνει δικαιότερος.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν αλλάξουν οι αντικειμενικές, ακόμη κι αν υπάρξει γενναίο «κούρεμα» στις τιμές, οι φόροι θα παραμείνουν ίδιοι τουλάχιστον ως προς τα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία. Η κυβέρνηση, μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσει να καταβάλεται ο ΕΝΦΙΑ 2016 θα πρέπει να βρει το κατάλληλο μείγμα για να μην μειωθούν οι εισπραττόμενοι φόροι. Ενδεχομένως να υπάρξουν αυξήσεις στους συντελεστές για μεσαία και ακριβά ακίνητα, επομένως, η μείωση των αντικειμενικών σε «ακριβές» περιοχές θα είναι δώρο άδωρο. Π.χ. αν στο Παλαιό Ψυχικό υπάρξει μείωση των αντικειμενικών 20%-30%, αυτό δεν θα σημάνει αυτόματα και μείωση του ΕΝΦΙΑ αντίστοιχα. Το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε αυξήσεις των συντελεστών φορολόγησης ώστε να επιδείξει και «κοινωνική ευαισθησία» κάνοντας λόγο για αναδιανομή εισοδημάτων, ακόμη κι αν προκύψουν νέες αδικίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα