Κρισιμα τα επομενα 24ωρα για την αντιμετωπιη της προσφυγικης κρισης...

20:46 21/9/2015 - Πηγή: Fimotro
Τα «αντανακλαστικά» της Ε.Ε θα δοκιμάσει σε λίγες ώρες η προσφυγική κρίση που έχει λάβει πλέον ανεξέλεγκτες...
διαστάσεις στη γηραιά ήπειρο, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς να αναμένει αύριο συμφωνία κατά το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε αναφορικά με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης χιλιάδων προσφύγων.

Μέχρι τώρα η προσφυγική κρίση αναδείκνυε τις παθογένειες της Ε.Ε και την αδυναμία της να χειριστεί κρίσεις που αφορούν και την ανθρωπιστική βοήθεια. Για τον λόγο αυτό, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ
αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο για να βρεθεί μία λύση - «ανάσα», σε μία προσπάθεια να κάμψει τις αντιστάσεις των ανατολικών χωρών που βλέπουν με «μισό μάτι» το σχέδιο Γιούνκερ.

Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έχει δημιουργήσει σχίσμα ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε για τον τρόπο ανακατανομής των προσφύγων ενώ εγείρει ερωτήματα για το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν. Η πρόταση Γιούνκερ για την μετεγκατάσταση επιπλέον 120 χιλιάδων ανθρώπων με το σύστημα ποσοστώσεων, στηρίζεται από το Βερολίνο αλλά βρίσκει αντίθετες πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, καλεί τους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε να μοιραστούν την ευθύνη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ένα 24ωρο μετά το αυριανό συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε , θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, να διαμηνύει από την Ταγγέρη, ότι καμία ευρωπαική χώρα δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την υποδοχή προσφύγων που έχουν το δικαίωμα του ασύλου.

«Σε ότι αφορά την κατανομή των προσφύγων που έχουν το δικαίωμα χορήγησης ασύλου, πρέπει να γίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καμία δεν μπορεί να εξαιρεθεί, διαφορετικά δεν ανήκουμε πλέον στο ίδιο σύνολο που βασίζεται σε αξίες και αρχές», δήλωσε ο Σοσιαλιστής πρόεδρος Ολάντ λίγες ώρες πριν την διεξαγωγή της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν για την κατανομή 120.000 προσφύγων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Ο Ολάντ υπενθύμισε ότι ο ίδιος όπως και η Μέρκελ, επιθυμούν αυτός ο μηχανισμός κατανομής να είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα, αλλά όπως είπε, ορισμένες χώρες το αρνούνται. «Θα επιδιώξουμε αυτός ο μηχανισμός να είναι αποτελεσματικός όποιες και αν είναι οι διαδικασίες, οι δεσμεύσεις να μπορέσουν να τηρηθούν και να μην είναι οι ίδιες χώρες που δέχονται τους πρόσφυγες», προειδοποίησε ο Ολάντ εκφράζοντας την επιθυμία αυτό το θέμα να μπορέσει να διευθετηθεί από το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και να μην παραπεμφθεί στο Ευρωπαικό Συμβούλιο.

Την ίδια ώρα, σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης της Ευρώπης από τους πρόσφυγες, οι ΗΠΑ , δια στόματος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες τα επόμενα δύο χρόνια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 85 χιλιάδες το 2016 και στις 100 χιλιάδες το 2017.
Keywords
Τυχαία Θέματα