Κρίσιμη διάσκεψη στο στε για τις άδειες

Η επίμαχη διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, κεκλεισμένων των θυρών, για το θέμα της χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, μετά τη διακοπή της πρώτης διάσκεψης την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ακολουθήσει και δεύτερη διάσκεψη το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής.
Η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, την περασμένη εβδομάδα, διήρκεσε περίπου μία ώρα και διακόπηκε μετά από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του πρόεδρου του δικαστηρίου.
Η διάσκεψη γίνεται στη σκιά της φημολογίας

ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αικ. Θάνου, ζήτησε από τον πρωθυπουργό παράταση του ορίου ηλικίας αποχώρησης από τη Δικαιοσύνης των ανώτατων δικαστικών, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα έχει ορίσει το 67ο έτος. Σε πιθανή αλλαγή ευνοείται τόσο η κ. Θάνου που θα παραμείνει για άλλα τρία χρόνια όσο και ο πρόεδρος του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου. Η φημολογία αυτή προκάλεσε θύελλα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν για συναλλαγή.
Σήμερα στο ΣτΕ οι προεισηγήσεις για τις τηλεοπτικές άδειες από τους βοηθούς του Εισηγητή -έχει αναλάβει ο σύμβουλος Επικρατείας, Γιώργος Παπαγεωργίου – είναι έτοιμες και σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθούν στα μέλη της σύνθεσης λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί η διάσκεψη.
Η μη παράδοση των εισηγήσεων στους συμβούλους Επικρατείας ήταν και ο λόγος που οδήγησε στην ματαίωση της πρώτης διάσκεψης στις 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πηγές του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ως κρίσιμο θέμα αναδεικνύεται αν τελικά οι σύμβουλοι Επικρατείας μπουν στην κρίση της ουσίας της υπόθεσης περί συνταγματικότητας ή μη του νόμου σε σχέση με τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ ή αν περιοριστούν στο τυπικό μέρος της απόρριψης ή μη των προσφυγών λόγω απαραδέκτου.
Στο μεταξύ, αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό έχει καταθέσει το σύνολο των Δικαστικών Ενώσεων της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της «το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι εδώ και πέντε μήνες, που εκκρεμεί αίτημα του συνόλου των Δικαστικών Ενώσεων της Χώρας για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί διαθέσιμος χρόνος». Και σημειώνει: «Ουδέποτε ζητήσαμε ούτε επιθυμούμε αυξήσεις εν μέσω κρίσης.
Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν διεκδικούν τίποτε περισσότερο από αυτό που ισχύει σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία. Τον σεβασμό δηλαδή του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει την ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, έκφανση της οποίας είναι όχι μόνο η θέσπιση, αλλά και η διατήρηση μισθολογίου ανάλογου προς το δικαστικό λειτούργημα (άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος)».

Keywords
Τυχαία Θέματα