Κριτικη στον ανασχηματισμο απο υπουργους του πασοκ...

14:49 6/7/2014 - Πηγή: Fimotro
...ΚΕΙΜΕΝΟ - ΣΟΚ ΑΠΟ ΕΞΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ...
Ένα κείμενο που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπογράφουν έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στα οποία δύο μέλη της, η Έφη Χριστοφιλοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, και ένας πρώην υπουργός, ο Παντελής Καψής. ..
Τα έξι στελέχη ασκούν κριτική στον πρόσφατο
ανασχηματισμό και σημειώνουν ότι έπειτα από αυτόν είναι ορατή η απειλή μιας επιστροφής «στις παλιές και καταδικασμένες πρακτικές της παροχολογίας». Επίσης προτείνουν συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της διαπραγμάτευσης για το χρέος και τονίζουν πως η παρούσα Βουλή οφείλει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2015. Το κείμενο φέρει τις υπογραφές επίσης των Αθηνάς Δρέττα, Κώστα Σπηλιόπουλο και Θανάση Χειμωνά.

Οι έξι υπογράφοντες δηλώνουν πως το ζητούμενο για την Ελλάδα σε αυτή τη φάση που βρίσκεται, δεν είναι η αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας, αλλά η σταθερή μεταρρυθμιστική πορεία της. Έτσι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό, αλλά και για τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στο μισθολόγιο των δικαστικών και των ενστόλων. Εκτιμούν μάλιστα πως τα δύο αυτά γεγονότα φανερώνουν ότι ακόμα το πολιτικό σύστημα φλερτάρει με τις παλιές πρακτικές που έφεραν την Ελλάδα αντιμέτωπη με την χρεοκοπία.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «τόσο ο πρόσφατος ανασχηματισμός, όσο και οι εξελίξεις για το μισθολόγιο των δικαστικών και των ένστολων από τις δικαστικές αποφάσεις, ενισχύουν τις ανησυχίες, ότι οι πολιτικές δυνάμεις και το πολιτικό μας σύστημα αντιλαμβάνονται το αίτημα για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη σαν μια επιστροφή στις παλιές και καταδικασμένες πρακτικές της παροχολογίας που όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά αντιθέτως απειλούν να αναβιώσουν τα αδιέξοδα και τις συνθήκες που οδήγησαν στην κρίση».

Επίσης στο ίδιο κείμενο γίνεται λόγος για «παλαιοκομματικού τύπου σπασμωδικές αντιδράσεις» οι οποίες δεν δικαιολογούνται μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές «ούτε από τη μεριά της κυβέρνησης ούτε από τα δύο κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) που τη στηρίζουν». Μάλιστα δηλώνουν πως «η επιστροφή στις πολιτικάντικες πρακτικές και μάλιστα στην τελευταία φάση, λίγο πριν ολοκληρωθεί η εποχή των Μνημονίων» πρόκειται να αποπροσανατολίσει τον λαό και, έτσι, θα προετοιμαστεί «το έδαφος για να επικρατήσει η χειρότερη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ».

Στο κείμενο των έξι βουλευτών σημειώνεται επίσης πως ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας «είναι απόφαση πατριωτικού ρεαλισμού και ιστορικής αυτογνωσίας», ωστόσο συμπληρώνεται πως η συνεχής λιτότητα και ο εθνικολαϊκισμός αποτελούν τον κίνδυνο της Ευρώπης . Για την πορεία των σχέσεων της Ευρώπης με την Ελλάδα χαρακτηρίζουν κρίσιμο ζήτημα «το θέμα της διαπραγμάτευσης για τη βιωσιμότητα του χρέους το οποίο στην ουσία είναι μια διαπραγμάτευση με τους λαούς της ένωσης και όχι με τις τράπεζες αυτή τη φορά». Στο κείμενο των έξι στελεχών σημειώνεται ότι γι’ αυτό το θέμα θα πρέπει η κυβέρνηση να έρθει σε επαφή και με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζουν συγκεκριμένα πως η διαπραγμάτευση για το χρέος απαιτεί «εθνική συνεννόηση που περιλαμβάνει και την αξιωματική αντιπολίτευση».

Επιχειρηματολογώντας ως προς αυτό καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει στη συγκρότηση ενός εθνικού μετώπου, αφού, όπως λένε, «δε νομιμοποιούμαστε να ζητάμε συναπόφαση για τον Διοικητή της ΤτΕ, όταν αρνούμαστε να συζητήσουμε τη στρατηγική μας για το χρέος, τη στρατηγική για τη χώρα στην ΕΕ, όπως τελικά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ». Αμέσως μετά εκτιμούν ότι «η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα» και γι’ αυτό «η παρούσα Βουλή μπορεί και οφείλει να εκλέξει ικανό και άξιο πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Τέλος, σε σχέση με τη συγκρότηση της Ελιάς προτείνουν την πραγματοποίηση ενός προγραμματικού συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετέχουν δυνάμεις προερχόμενες από το κέντρο ως την ανανεωτική αριστερά. Με αυτόν τον τρόπο τα έξι στελέχη… κλείνουν το μάτι σε πρόσωπα που σήμερα παραμένουν στην Δημοκρατική Αριστερά, αν και έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους ως προς την στρατηγική του κ. Κουβέλη, όπως ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Έτσι κάνουν λόγο για ένα συνέδριο που θα ανοίξει το διάλογο των συμμαχιών και που όμως θα ξεκαθαρίζει την «πολιτική αυτονομία του χώρου». «Δεν έχουμε παντρευτεί τη Ν.Δ. ούτε χρειάζεται να λογοδοθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζουν.

Οι έξι προσπαθούν να δώσουν το στίγμα της Ελιάς μετά τις ευρωεκλογές και παίρνουν σαφείς αποστάσεις τόσο από το πρώτο κυβερνητικό κόμμα, όσο και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «πριν από τις ευρωεκλογές εκφραζόταν ο φόβος ταύτισης με τη «Δεξιά», μετά τις εκλογές προβάλλεται εμφατικά η εθελούσια υποταγή στον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνουν. Τέλος οι ίδιοι δηλώνουν πως απευθύνονται «σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες που μοχθούν με υπομονή και αγωνία για το μέλλον το δικό τους και της οικογένειάς τους».
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα