Λιγοτερα κονδυλια 8 δις για την ελλαδα απο την ε.ε. την περιοδο 2014-2020

10:23 3/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Ευγενία Τζώρτζη
(από την Καθημερινή)
Λιγότερα κονδύλια 8 δισ. ευρώ προβλέπεται να λάβει η χώρα μας στο πλαίσιο της νέας πολιτικής συνοχής που σχεδιάζεται για την περίοδο 2014 - 2020. Πρόκειται για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή το επόμενο...
αντίστοιχο ΕΣΠΑ, οι διαπραγματεύσεις για το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός του 2012.
Η μείωση των πόρων που προορίζονται για την Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της μεθοδολογίας που χρησιμοποιεί η Ε.Ε. για την κατανομή των
ποσών μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και της κατηγοριοποίησης των περιφερειών της χώρας ανάλογα με το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, η οποία βασίζεται στα στοιχεία της περιόδου 2007 - 2009, τις χρονιές δηλαδή πριν από την εκδήλωση και φυσικά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης.
Το θέμα θα κριθεί κατά τους επόμενους μήνες, καθώς η ελληνική πλευρά έχει ήδη θέσει το ζήτημα, αναμένοντας μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση με πολιτική απόφαση από το Συμβούλιο. Η πολιτική διαπραγμάτευση προκρίνεται στον βαθμό που η ελληνική πλευρά εμφανίζεται μόνη της σε αυτήν την αξίωση, τη στιγμή μάλιστα που η αλλαγή των ετών που χρησιμοποιούνται ως βάση αναφοράς δεν αποτελεί εφικτή λύση, καθώς θα άνοιγε ένα γενικότερο θέμα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007 - 2013, η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει κονδύλια 20,4 δισ. ευρώ και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αξιοποίησή τους, τα χρήματα αυτά αποτελούν ουσιαστικά τη μόνη ελπίδα της χώρας για επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακοπή της ύφεσης. Οι διαπραγματεύσεις για τους πόρους που θα κατανεμηθούν μέσα από Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο παραπέμπουν σε περικοπή των κονδυλίων κατά 40% περίπου, συρρικνώνοντας τα χρήματα που θα διατεθούν για την ανάπτυξη στα 12 δισ. ευρώ περίπου.
Η κατηγοριοποίηση που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μειώνει δραματικά τη χρηματοδότηση για τις περισσότερες ανεπτυγμένες περιοχές. Με βάση τα έτη αναφοράς για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που δεν αποτυπώνουν όμως τις επιπτώσεις της ύφεσης, στις περισσότερο ανεπτυγμένες περιοχές κατατάσσεται κατ’ αρχήν η Αττική. Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας είχε δεσμεύσει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ πόρους 3,5 δισ. ευρώ (2,8 δισ. ευρώ μετά τη μείωση της εθνικής συμμετοχής), οι οποίοι αναμένεται να περικοπούν δραματικά, ενώ αντίστοιχη μοίρα θα έχει και το Νότιο Αιγαίο.
Θετική εξέλιξη φαίνεται ότι αποτελεί η διάσωση της Κρήτης και της Στερεάς Ελλάδος, οι οποίες εντάσσονται πλέον στην ενδιάμεση κατηγορία των περιφερειών σε μετάβαση, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους είναι μεταξύ του 75% και του 90% του μέσου κοινοτικού όρου. Στην ίδια κατηγορία με την Κρήτη και τη Στερεά Ελλάδα είναι επίσης η Δυτική Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο και η Πελοπόννησος, περιφέρειες που δεν εξαιρούνται μεν της κοινοτικής χρηματοδότησης, αλλά αυτή θα είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με εκείνη των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών.
Μειωμένα θα είναι, άλλωστε, τα κονδύλια που θα λάβει η χώρα μας από τ
Keywords
Τυχαία Θέματα