''me δυο προυποθεσεις θα δωσουν τα διαθεσιμα τους οι δημοι''...

21:45 23/4/2015 - Πηγή: Fimotro
Ομαλά ξεκίνησε η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλή για την Πράξη ...
Νομοθετικού Περιεχομένου που «βάζει χέρι» στα ταμειακά διαθέσιμα Δήμων, Περιφερειών, πανεπιστημίων, νοσοκομείων και συνολικά 1.500 δημόσιων φορέων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό σήμερα θα υπάρξει συζήτηση με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, της ένωσης Περιφερειών, της περιφέρειας Αττικής, της Τράπεζας
της Ελλάδας και των πανεπιστημίων ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει η τοποθέτηση των κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες υπήρξε σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με εκρηκτικούς διαλόγους.

Καταγγελία Λοβέρδου για face control εντός της Βουλής

Πάντως κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος προχώρησε σε σε καταγγελία που προκαλεί αίσθηση λέγοντας ότι στην είσοδο της αίθουσας της γερουσίας υπήρχαν άνθρωποι της φρουράς του κοινοβουλίου που διενεργούσε έλεγχο – face control.

«Ουδέποτε υπήρχε περιορισμός στην αντιπροσωπεία φορέων που θα μπει στην αίθουσα» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για να προσθέσει «πάντα ένας παίρνει τον λόγο χωρίς όμως να περιορίζουμε τους συνεργάτες ή την συνοδεία του. Αναγκάστηκα να λέω ότι ο τάδε είναι δήμαρχος αφήστε τον να περάσει».

Επιπροσθέτως, ο κ. Λοβέρδος επικαλέστηκε δημοσιεύματα και ρώτησε τον προεδρεύοντα της επιτροπής Βαγγέλη Διαμαντόπουλο εάν «κατά την χθεσινή συνεδρίαση δώσατε εντολή να απωθηθούν άνθρωποι της ΚΕΔΕ». Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει φαίνεται ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση επιχείρησαν να εισέλθουν στην αίθουσα προκειμένου να παρακολουθήσουν την συζήτηση δήμαρχοι και περιφερειάρχες με αποτέλεσμα η ασφάλεια της Βουλής να τους κλείσουν το δρόμο.

Γιώργος Πατούλης: Θεσμική εκτροπή

«Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να παρευρίσκομαι σήμερα στην Επιτροπή σας, για να σας εκφράσω καταρχήν την κάθετη αντίθεση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στην πρακτική της Κυβέρνησης να νομοθετεί για ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση , με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» ανέφερε ο κ. Γιώργος Πατούλης ξεκαθαρίζοντας την άρνηση της ΚΕΔΕ να συμμετάσχει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μίλησε για «θεσμική εκτροπή, που πλήττει ευθέως την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας» και υποστήριξε πως «Η επίκληση της πραγματικά δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για να προσφεύγουμε σε πρακτικές, που υπονομεύουν το κύρος των θεσμών. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, η διαφύλαξη του κύρους των θεσμών του Κράτους μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους και όχι άσκοπη πολυτέλεια». Είπε πως οι δήμαρχοι θέλουν πραγματικά να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις πρόσθεσε όμως ότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται «με δημιουργικές ασάφειες κι άσκοπες μικροκομματικές αντιπαραθέσεις». «Αν μας πει ο Πρωθυπουργός ότι η σωτηρία της χώρας εξαρτάται από τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης θα τα δώσουμε όλα, αρκεί να πειστούμε ότι υπάρχει σχέδιο για να σωθεί η χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «πόσο διάστημα θα διαρκέσει η δέσμευση των χρημάτων μας και με ποιο μηχανισμό θα διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της λειτουργίας των δημοτικών μας υπηρεσιών»

Κ. Αγοραστός: «πλήττεται η οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης»

Ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Κώστας Αγοραστός υποστήριξε ότι «πλήττεται η οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης. Παίρνετε όλα τα χρήματα και τα δίνετε με σταγονόμετρο» ενώ επισήμανε ότι αναμένεται συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Κάλεσε τους βουλευτές να μην «κομματικοποιούν» τις τοποθετήσεις των εκπροσωπών των ΟΤΑ υπενθυμίζοντας ότι η ΕΝΠΕ είχε προσφύγει στο ΣτΕ για ακύρωση απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Θα σας δώσουμε τα πάντα αρκεί να υπάρχει σχέδιο και λογική. Οι ΟΤΑ δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» είπε ο κ. Αγοραστός σημειώνοντας ότι το σύνολο σχεδόν των περιφερειαρχών ανησυχούν για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ερμιόνη Κυπριανίδου: αντιπεριφερειάρχης Αττικής

Την θερμή υποστήριξη της κυβερνητικής ρύθμισης εξέφρασε η αντιπεριφερειάρχης Αττικής Ερμιόνη Κυπριανίδου ξεκαθαρίζοντας ότι η περιφέρειά της θα συμβάλει στην προσπάθεια «να βγούμε από την κρίση με την χώρα όρθια χωρίς μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεις». Υποστήριξε ότι «Η απόφαση της κυβέρνηση για τη μεταφορά ταμειακά διαθέσιμα είναι προσωρινός σχεδιασμός για να ξεφύγει η χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο που σκόπιμα δημιουργούν οι δανειστές».
Σημείωσε ότι δεν πλήττεται η αυτοτέλεια των ΟΤΑ και πρόσθεσε «οι φορείς μεταφέρουν σε ασφαλές περιβάλλον τα χρήματα τους. Ανεξαρτήτως επιτοκίου πηγαίνουν σε ασφαλές περιβάλλον».
Υπερασπίστηκε τέλος την απόφαση της κυρίας Ρένας Δούρου να σπεύσει να δώσει τα ταμειακά διαθέσιμα της περιφέρειας Αττικής στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «Σωστά πράξαμε και δείξαμε το δρόμο της αλληλεγγύης. Υπερασπιζόμαστε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για να βγούμε από την μέγγενη του χρέους»

Τι ισχύει με τις αποδόσεις, τις εγγυήσεις και πότε θα παίρνουν πίσω τα χρήματά τους οι φορείς;

Ο κ. Μιχαήλ Μιχαλόπουλος προϊστάμενος της διεύθυνσης συστημάτων, πληρωμών και διακανονισμών της ΤτΕ εξήγησε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων που θα οδηγηθούν στην τράπεζα της Ελλάδας θα επενδυθούν μόνο σε ρέπος του ελληνικού δημοσίου με εποτόκιο 2,6%. Υποστήριξε ότι κάθε φορέας εξακολουθεί να έχει την αυτοτέλεια στην ταμειακή του διαχείριση διατηρώντας τους λογαριασμούς που έχει σε εμπορικές τράπεζες.

Ωστόσο παραδέχθηκε πως η επιστροφή μεγάλων ποσών θα μπορεί να γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμό καθώς εάν αιφνιδιαστικά η διοίκηση ενός φορέα ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων του τότε θα δίδεται μόλις το 10%.

«Σε ότι αφορά την διαθεσιμότητα των κεφαλαίων που μεταφέρονται στην ΤτΕ σύμφωνα με το νόμο, αυτά είναι κατ αρχήν διαθέσιμα προς ανάληψη» είπε για να προσθέσει « όμως είναι προφανές πως αν από ποσό «χ» μου ζητήσετε άμεσα όλο το ποσό τοτε θα πάρετε άμεσα μέχρι 10%. Επίσης εάν κάποιος οργανισμός καταθέσει συγκεκριμένο πρόγραμμα που λεεί ότι ανα δεκαπέντε μέρες θα χρειάζεται το συγκεκριμένο ποσό θα του δίδεται. Ενας προγραμματισμός που ανα μήνα θα καθορίζει τις ανάγκες είναι λύση για να παίρνετε τα χρήματα στην ώρα τους. Το μόνο θέμα είναι για μη προγραμματισμένες και πολύ μεγάλα ποσά. Σε αυτή την περίπτωση εάν είναι στην μέση της εβδομάδας που έχει γίνει το ρεπος πρέπει να συνεννοηθώ με τον αντισυμβαλλόμενο που εγγυάται τα ποσά για να βρεθεί λύση. Αυτό όμως είναι πολιτική απόφαση».

Σύμφωνα δε με το υπόμνημα που κατέθεσε στην επιτροπή «για την αποφυγή δημιουργίας προβλημάτων στη διαχείριση των ρέπος με το ελληνικό δημόσιο απαιτείται η έγγραφη προειδοποίηση προς την ΤτΕ τουλάχιστον δύο ημέρες πριν την προγραμματισμένη απόληψη. Πάντως, αν το ζητούμενο προς απόληψη ποσό είναι μικρό (εως 10% των συνολικών κατατεθειμένων κεφαλαίων του φορέα) ή αφορά προγραμματισμένη ανάληψη, η αποδέσμευση θα γίνεται άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση, όταν πρόκειται για ανάληψη μη προγραμματισμένου μεγάλου ποσού που αφορά έκτακτες ταμειακές ανάγκες του φορέα, η ικανοποίηση του αιτήματός μπορεί να αναβληθεί για μερικές ημέρες για να υπάρξουν προηγουμένως συνεννοήσεις με το ελληνικό δημόσιο για τον επαναπρογραμματισμό των ρεπος».

Αναφορικά με τις αποδόσεις είπε ότι πως είναι στο 2,6% ενώ ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα είναι εγγυημένα «Η θεωρεία μας είναι 1 ευρώ βάζεις ένα θα πάρεις -χωρίς να μιλάμε για τις προσόδους».

Βασίλης Διγαλάκης εκπρόσωπος πρυτάνεων

Την δραματική εικόνα των οικονομικών των πανεπιστημίων περιέγραψε ο κ. Βασίλης Διγαλάκης εκπροσωπώντας τις πρυτανικές αρχές. «Πολύ σύντομα τα πανεπιστήμια θα είναι σε αδυναμία λειτουργίας. Τα πανεπιστήμια μας μπορεί να μην αντέξουν εως το καλοκαίρι καθώς δεν υπάρχουν χρήματα» υποστήριξε ενώ παράλληλα επισήμανε ότι μπαίνει θέμα αντισυνταγματικότητας. Τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να μην βάλει χέρι στα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Keywords
Τυχαία Θέματα