Μειωση αποδοχων 30% για 68.000 εργαζομενους στις δεκο

11:53 5/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Κωστής Πλάντζος
(από το Πρώτο Θέμα)
Οριζόντιο κόψιμο σε μισθούς και συντάξεις για όλους και όχι μόνο για τα ειδικά μισθολόγια θα απαιτήσει η τρόικα αν δεν δει -μόλις επιστρέψει σε τρεις εβδομάδες από τώρα- δεσμεύσεις για περικοπές 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον από λειτουργικές...
δαπάνες των υπουργείων προκειμένου να θεωρήσει «ολοκληρωμένο και αξιόπιστο» το πρόγραμμα λιτότητας που της παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Το εφιαλτικό σενάριο για μια νέα
σφαγή όλων των μισθών και συντάξεων είναι πλέον ορατό, καθώς οι απεσταλμένοι των δανειστών αμφισβητούν ευθέως την αποδοτικότητα των μέτρων, αλλά και τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που έχει αντιπροτείνει ως τώρα η κυβέρνηση.

Τη μόνη λύση που οι ελεγκτές αποδέχονται ως ικανό αντίμετρο ώστε να μην αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει μειώσεις μισθών από το μπαλκόνι της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου είναι να μειώσουν εδώ και τώρα όλα τα υπουργεία κατά το ένα πέμπτο το λειτουργικό τους κόστος. Αν και δεν ακούστηκε επισήμως, στις συζητήσεις με την τρόικα οι ελεγκτές «έδειξαν» την προοπτική απολύσεων στο Δημόσιο ως μέτρο ανάγκης εάν δεν βγει ο λογαριασμός. Το πακέτο μέτρων που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν πείθει την τρόικα πως μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση 11,5 δισ. ευρώ - είτε εφαρμοστεί σε βάθος διετίας είτε επεκταθεί ακόμα και σε βάθος τετραετίας.

«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε θα βγει λαγός από το καπέλο. Ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι συμβαίνει», τόνιζε με έκδηλη αγωνία μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που μετέχει στις συσκέψεις με την τρόικα. «Ο,τι δεν κοπεί από τις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων τους θα κοπεί από τους μισθούς και τις συντάξεις όλων», ανέφερε.

«Χαμένος χρόνος» για παζάρια Το μήνυμα το έχει λάβει και ο πρωθυπουργός, ο οποίος πιέζει τους υπουργούς του να εξοικονομήσουν κάθε ευρώ που μπορούν από τις λεγόμενες «ελαστικές δαπάνες» των υπουργείων, για να μη βρεθεί η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο στο δίλημμα «ή κόβω μισθούς ή δεν πληρώνω καθόλου μισθούς».

Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, επέλεξε να έρθουν «μπροστά» όλα τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ - προκαλώντας έντονες τριβές στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης- αντί να ακολουθήσει παρελκυστική πολιτική απέναντι στην τρόικα, προτείνοντας μόνο τα μισά μέτρα τώρα και τα άλλα μισά ύστερα από μια νέα διαπραγμάτευση.

«Ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν», σχολίασε παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, υπονοώντας πως το κρυφτούλι με τις περικοπές στις δαπάνες είναι χαμένος χρόνος όταν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται ως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και ενώ πληθαίνουν στην Ευρώπη οι φωνές εκείνων που δείχνουν την Ελλάδα σαν το μαύρο πρόβατο που πρέπει να βγει από την ευρωζώνη. Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό, κάθε άλλη περικοπή σε καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων φαντάζει σίγουρα καλύτερη επιλογή.

«Μάθετε να ζείτε με αυτά που έχετε»

Η τρόικα αναμένετ
Keywords
Τυχαία Θέματα