''μειζονος σημασια η πιστη εφαρμογη του προγραμματοσ''...

Την άποψη ότι για να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2015 προέχει η πιστή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής ...
και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, διατυπώνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Όπως σημειώνει η τράπεζα, μόνο έτσι θα υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση από τους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης αλλά και θα εξασφαλιστούν πολύ καλύτεροι όροι χρηματοδότησης τόσο από την ΕΚΤ
όσο και από τις αγορές.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2015, η τράπεζα υπογραμμίζει ότι "σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα εποχή δημοσιονομικής πειθαρχίας και οικονομικής σταθερότητας, που είναι απαραίτητα συστατικά στοιχεία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και την εδραίωση συνθηκών εξωστρεφούς ανάπτυξης σε μονιμότερη βάση.

Ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ, με το συνολικό έλλειμμα (περιλαμβανομένων των πληρωμών τόκων) να περιορίζεται σε -1,3% του ΑΕΠ), πολύ κάτω του -3% της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και πολύ κοντά στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Όσον αφορά στο 2014, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στη Γενική Κυβέρνηση, ύψους € 3,6 δις (2,0% του ΑΕΠ), έναντι του στόχου του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (ΠΟΠ), που εφαρμόζει η Κυβέρνηση σε συμφωνία με την Τρόικα, για πλεόνασμα € 2,73 δις (1,5% του ΑΕΠ). Επίσης, το συνολικό έλλειμμα της ΓΚ το 2014 εκτιμάται τώρα στα € 3,9 δις (-2,1% του ΑΕΠ), από € 5,35 δις (2,9% του ΑΕΠ) που προέβλεπε το ΠΟΠ και από -3,3% του ΑΕΠ το 2013 και -6,3% του ΑΕΠ το 2012.

Σημειώνεται ότι στα ανωτέρω στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από τις επιστροφές στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ΖτΕ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους (SMP και ANFA), τα οποία το 2014 ήταν στα € 2,44 δις. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να υπάρξει νέα υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα της ΓΚ ύψους € 866 εκατ. το 2014, μετά την υπέρβαση του αντίστοιχου στόχου κατά € 1,46 δις το 2013.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα