Μία δόση αισιοδοξίας μέσα στην απελπισία
Πανδημία, μία λέξη απόλυτα συνυφασμένη με το 2020. Μία λέξη, η οποία ανέτρεψε την καθημερινότητα μας. Τα εκατομμύρια ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους παγκοσμίως, τα πλήγματα που έχει υποστεί η οικονομία, η αβεβαιότητα αλλά και η ψυχική κατάπτωση συντελούν στη διαμόρφωση της νέας αυτής πραγματικότητας. Την ίδια στιγμή, όμως, προκύπτει ένα καίριο ερώτημα για την δεινή και ψυχοφθόρα υφισταμένη κατάσταση. Ποια τελικά είναι η θετική όψη που μπορεί να αποκομίσει ο άνθρωπος και κατ’επέκταση η κοινωνία από αυτήν την πανδημία;
Γράφει η Κατερίνα Παπαγιάννη*
Ο
Ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά χαρακτήρισε τον άνθρωπο ως “φύσει ζώον πολιτικόν”. Πρόκειται δηλαδή για την εγγενή δυνατότητα του καθένα να επιστρατεύσει την λογική του, με την οποία διακρίνει το καλό από το κακό, για να κατευθύνει ορθά τις πράξεις του. Γι’ αυτό και στα πρώτα στάδια συγκρότησης των κοινωνιών εξαίρει τους νομοθέτες, ως ευεργετικά πρόσωπα, καθώς έθεσαν τα θεμέλια θεσπίζοντας κανόνες και νόμους. Ένα είδος νόμων είναι οι “άγραφοι”, οι οποίοι αποτελούν μία επιτακτική συνιστώσα για την επίρρωση των συνεκτικών δεσμών μεταξύ των ανθρώπων. Πρόκειται για τις λεγόμενες ανθρωπιστικές αξίες, του σεβασμού, της αλληλεγγύης και της συμπόνιας. Όλα αυτά θέτουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο και αντιστρατεύονται την εσωτερικευμένη υπόρρητη πεποίθηση ότι “το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό”, που διέπει την σκέψη. Επομένως, ο κορονοϊός μπορεί να βοηθήσει να αποβάλλουμε τις παρωπίδες που μας διακατέχουν και να αντιληφθούμε πόσο ανάγκη μας έχει ο συνάνθρωπος μας, όχι για να τον “φάμε”, αλλά για να τον βοηθήσουμε.
Ακόμη, πρόκειται για έναν ”εξελιγμένο” και “εικονικό” αιώνα. Οι δύο επιθετικοί προσδιορισμοί αυτοί είναι απόλυτα συνυφασμένοι με την εποχή μας, λόγω της ιλιγγιώδους τεχνολογικής ανάπτυξης. Όμως παράλληλα διαπιστώνεται και ένα ιδιαίτερα οξύμωρο φαινόμενο, καθώς η παγίωση της τεχνολογίας σε διάφορους τομείς είναι απόρροια του κορονοϊού. Η εκπαίδευση και η εργασία εξελίχθηκαν. Με την είσοδο της τεχνολογίας στον εκπαιδευτικό και εργασιακό χώρο δόθηκε και η δυνατότητα να αποδαιμονοποιήσουμε την χρήση της. Οι μαθητές, ως “η γενιά του υπολογιστή”, θα συνδράμουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ο διάλογος και η διαδραστική παρακολούθηση θα καταστήσουν την εκπαιδευτική πράξη ως μία αμφίδρομη διαδικασία με πολλά οφέλη.
Ο κορονοϊός έφερε στην επιφάνεια ένα ζήτημα αρκετά κοντά μας αλλά ταυτόχρονα αρκετά μακριά μας. Μία χώρα η οποία συνδυάζει ένα ιδανικό κλίμα, με αρκετά υδάτινα στοιχεία και πολλά πεδινά και ορεινά μέρη, σφυρηλατεί την πεποίθηση ότι ενορχηστρώνεται από ανθρώπους με οικολογική συνείδηση. Το παράδοξο είναι όμως ότι η Ελλάδα δεν διαπνέεται από πράσινη πολιτική. Η ανάληψη μέτρων για περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων, έδωσε μία “ανάσα” και “χρωμάτισε” την μουντή αστική ατμόσφαιρα. Η προσπάθεια αυτή για την προστασία της δημόσιας υγείας, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση της οικολογικής αντίληψης συνιστά καθολική υπακοή. Ωστόσο, οι πολέμιοι αυτής της άποψης επιστρατεύονται το επιχείρημα ότι πρόκειται για μία μορφή στέρησης ελευθερίας.
Ο Αριστοτέλης με την τελεολογική του προσέγγιση πρέσβευε ότι το “τέλος” του ανθρώπου έχει δύο διαστάσεις. Από την μία, η πρώτη αφορά την ολοκλήρωση της πολιτικής του ταυτότητας. Σύμφωνα με αυτήν, ο άνθρωπος σέβεται και υπακούει την πόλη-κράτος. Από την άλλη, η δεύτερη αφορά την ηθική αποτελμάτωση του. Πρόκειται για την εσωτερίκευση των κατάλληλων αξιών, με τις οποίες το άτομο θα επιδιώκει το μέσο και θα συμβιβάζεται για την επιδίωξη του συλλογικού ευ ζην . Συμβιβασμός ανέκαθεν σήμαινε υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, με αποτέλεσμα να μην είναι καμία πλήρως ευχαριστημένη. Επομένως, οι υποχωρήσεις και οι συμβιβασμοί αυτοί δεν αποτελούν στέρηση ελευθερίας αλλά μία καθολική προσπάθεια για τη επιδίωξη του κοινού καλού, το οποίο κατ’ επέκταση είναι απολύτως συνυφασμένο με το ατομικό.
Ο άνθρωπος κατάφερε να φτάσει στο φεγγάρι, να εξερευνήσει τον κόσμο έξω από την γη αλλά και να δημιουργήσει ζωή με την συνδρομή της επιστήμης. Σήμερα, καλείται να διαχειριστεί τις αντιξοότητες της σύγχρονης πραγματικότητας. Πρώτα εξασφαλίζοντας ενδόμυχα την ισορροπία και αρμονία της ψυχής του και έπειτα συνειδητοποιώντας το μήνυμα αυτό που εκπέμπει ο πλανήτης για έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και ζωής.
*Η Κατερίνα Παπαγιάννη είναι φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ
The post Μία δόση αισιοδοξίας μέσα στην απελπισία appeared first on Fimotro.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Ανέκδοτο: Ξανθιά τηλεφωνεί σε…
- Σκάνδαλο στο NBA: Σοκαρισμένη η σύζυγος του Malik Beasley για τις φωτογραφίες με την Λάρσα Πίπεν
- Κορονοϊός – Lockdown: Ποια καταστήματα οδεύουν προς άνοιγμα – Το σχέδιο της κυβέρνησης
- Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις: Ποιοι επανεντάσσονται - Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή
- Τεχνικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του μηνύματος του Dr Hans Kluge
- ΕΜΥ Καιρός – Έκτακτο δελτίο: Πρόγνωση αύριο 3 Δεκεμβρίου- Διακοπές 2020
- Αυτές είναι οι αργίες και τα τριήμερα του 2021 (Λίστα)
- Μία δόση αισιοδοξίας μέσα στην απελπισία
- Ο Απόστολος Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020 – Γιορτή Προφήτου Σοφονίου
- Δώρο Χριστουγέννων: Σε ποιους θα καταβληθεί σε δύο δόσεις;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fimotro
- Τελευταία Νέα Fimotro
- Μία δόση αισιοδοξίας μέσα στην απελπισία
- Cosmote: στηρίζει το έργο της φύλαξης των συνόρων από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις
- Η πανδημία διευρύνει τις μισθολογικές ανισότητες
- Εντολή πούτιν να αρχίσουν οι εμβολιασμοί
- 2.186 κρούσματα, 89 θάνατοι, 613 σε μεθ
- Να κατέβει υποψήφιος για πρόεδρος το 2024 ετοιμάζεται ο τραμπ
- Εντός του 2020 η ψήφιση των ρυθμίσεων για οφειλές στους δήμους
- Τροπολογία για την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας
- Eπιτέλους, μετά από χρόνια διευθέτηση του θέματος των ελτα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Οι περίεργες συνήθειες του νηπίου και πότε να ανησυχήσουμε
- Υπουργείο Υγείας: Με προβλήματα το μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή του ΠΟΥ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρόεδρος του ΕΑΠ να ζητήσει άμεσα συγγνώμη ή να απομακρυνθεί
- Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ για να μείνουμε ασφαλείς από την πανδημία τον χειμώνα -Ολο το σχέδιο και οι εναλλακτικές λύσεις
- Νεκρός 14χρονος σε τροχαίο στην Κέρκυρα
- Η κυβέρνηση κάνει «πολύ λίγα, πολύ αργά» για να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης, είπε ο Α. Τσίπρας (video)
- Λονδίνο: Τεράστιες ουρές στα καταστήματα μετά την άρση του lockdown
- Κυριακίδου: Προτεραιότητά της ΕΕ η ασφάλεια των εμβολίων
- Δώρο Χριστουγέννων: Σε ποιους θα καταβληθεί σε δύο δόσεις;
- Κορονοϊός – Βρετανία: Ξεκίνησαν από το Βέλγιο τα φορτηγά με τα πρώτα εμβόλια (vid)